Πάρτε ένα κολύμπι με φαλαινών καρχαρίες στο Isla Holbox, Μεξικό

Πάρτε μια προσεκτική ματιά στα μεγαλύτερα ψάρια του κόσμου

Κάθε Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο, ένα μικρό θαύμα συμβαίνει στα ύδατα βόρεια του Κανκούν . Οι καρχαρίες φαλαινών φθάνουν στους καλοκαιρινούς χώρους αναπαραγωγής τους στα ζεστά, πλούσια σε πλαγκτόν νερά του Isla Holbox . Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε αυτήν την περιοχή, μην χάσετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε με αυτά τα όμορφα, μεγαλοπρεπή πλάσματα-το μεγαλύτερο ψάρι στη θάλασσα με μήκος 20 τόνους και 40 πόδια - κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης με βάρκα που αναχωρεί από το Holbox.

Μερικές φορές η πιθανότητα να δει κανείς καρχαρίες φαλαινών μπορεί να είναι λεπτή.

Δεδομένου ότι οι καρχαρίες φαλαινών είναι ψάρια και όχι τα θηλαστικά που πρέπει να επανεμφανιστούν συχνά για να αναπνεύσουν, όταν το πλαγκτόν που τρέφεται με τους καρχαρίες φάλαινες μεταφέρονται από τα ρεύματα προς τα κάτω, τα ψάρια τα ακολουθούν, από τη θέα των snorkelers.

Τι να περιμένεις

Για να δείτε τους καρχαρίες πιο κοντά, κάντε μια προκαταβολή με έναν τεχνικό. Κατά την έξοδο, ο ξεναγός θα εξηγήσει τους κανόνες του ταξιδιού: δεν έρχεται σε επαφή με τους καρχαρίες φαλαινών (δεν το εκπλήσσει, το τονίζει), δεν καταδύσεις, κρατήστε απόσταση 10 ποδιών και αφήστε τους τρεις κολυμβητές ταυτόχρονα. Οι εταιρείες περιοδεύοντας ανέπτυξαν αυτά τα μέτρα για να βοηθήσουν στην προστασία των καρχαριών φαλαινών. Τα πλάσματα φτάνουν σε μεγάλο αριθμό και ολόκληρη η κοινότητα στο Holbox είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια και τη συντήρησή τους.

Η περιήγηση από το Isla Holbox ταξιδεύει πέρα ​​από το βορειότερο σημείο της χερσονήσου Γιουκατάν , περασμένες γαλαζοπράσινες ρηχές, γεμάτες ροζ φλαμίνγκο, που παίρνουν τον τρόπο τους απαλά μέσα από τα μαγκρόβια και σε βαθιά, σκοτεινά νερά από τη θέα της γης.

Εάν είστε τυχεροί, μπορείτε να δείτε ένα κλαδάκι δελφινιών που τρέχει πριν πετάξει έξω. Κρατήστε ένα μάτι έξω για τους καρχαρίες όμως? αν δείτε δεκάδες σκάφη που συγκεντρώθηκαν, πιθανότατα έχετε βρει τους καρχαρίες φαλαινών.

Κολύμπι με τους καρχαρίες στο Isla Holbox

Τώρα είναι η ώρα να βάλεις τα πτερύγιά σου και το ψαροντούφεκο σου και να πηδάς για να δεις τα μεγαλύτερα ψάρια του κόσμου.

Οι καρχαρίες επιπλέουν μαλακά καθώς τα ογκώδη στόματα τους φιλτράρουν το πλαγκτόν. Είναι σαρκοβόρα, αλλά πολύ προτιμούν το πλαγκτόν για να ψαρεύουν οι τουρίστες. Σημειώστε τα μικρά μαύρα μάτια τους. όταν σας δουν, θα σας θεωρούν συνήθως χωρίς συναγερμό σαν να είστε απλά ένα άλλο θαλάσσιο πλάσμα.

Αναπνευστήρα μαζί με τους καρχαρίες, καθώς μετατρέπουν με χαρά τα μεγάλα στίγματα τους, αναζητώντας μικροσκοπικό θήραμα. Παρακολουθήστε καθώς τα τεράστια βράγχια στις πλευρές τους κυμαίνονται υπνωτικά. Εάν είστε αρκετά κοντά, θα αισθανθείτε την εξαιρετική δύναμη των τεράστιων σωμάτων τους που υψώνονται μέσα στο νερό. Στη συνέχεια, με ένα κτύπημα των μαμούθ ουρές τους, επιτάχυνση μακριά, αφήνοντας snorkelers πίσω στο πέρασμά τους.

Αν είστε τυχεροί, μπορεί να περιβάλλεται από 100 περίπου καρχαρίες φαλαινών που τρέφονται στην επιφάνεια. Μπορείτε να πάρετε πολλές κολύμβηση, αλλά μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά - οι καρχαρίες είναι εξαιρετικά γρήγοροι όταν κινούνται και σύντομα ξεπερνούν τους κολυμβητές - αλλά ενώ υποβρύχια, ο χρόνος φαίνεται να αναστέλλεται. Βλέποντας ένα τέτοιο απίστευτο πλάσμα κοντά, παρατηρώντας το στο φυσικό του περιβάλλον και στο στοιχείο του, είναι μια αξέχαστη και μαγευτική εμπειρία.

Να φτάσετε στο Isla Holbox

Τα λεωφορεία εκτελούνται καθημερινά από τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στο Κανκούν προς τη μικρή πόλη λιμάνι Chiquila. Από εκεί, πιάστε ένα από τα πλοία για το Holbox (περίπου 7 δολάρια και 25 λεπτά με το καλωδιακό βίντεο).

Πώς να κολυμπήσετε με καρχαρίες φαλαινών

Οι εκδρομές είναι κατά προσέγγιση $ 125 και πάνω ανά άτομο, το οποίο περιλαμβάνει εργαλεία (αναπνευστήρες, πτερύγια, wetsuits), γεύμα και περιοδεία. Είναι πιθανό να εμφανιστείτε και να κάνετε κράτηση με ένα από τα πολλά ρούχα που διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους γύρω από την πόλη - κάποιο λογικά επαγγελματικό, λίγο περισσότερο από έναν άνθρωπο και τη βάρκα του. Μια αξιόλογη εταιρία ξενάγησης είναι οι εκδρομές του Willy, που διαχειρίζεται ένας διαμένοντες δια βίου στην Isla Holbox. Απαιτείται κράτηση.