Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Tequila και της Mezcal;

Η Tequila και η mezcal είναι οινοπνευματώδη που παρασκευάζονται στο Μεξικό από το εργοστάσιο agave. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των δύο ποτών. Αρχικά, η τεκίλα θεωρήθηκε ως τύπος mezcal. Ονομάστηκε "Mezcal de Tequila" (Mezcal από Tequila), αναφερόμενος στον τόπο παραγωγής του, δηλαδή μέσα και γύρω από την πόλη Tequila, στην πολιτεία Jalisco . Ο όρος "mezcal" ήταν ευρύτερος, περιλαμβάνοντας τεκίλα και άλλα υγρά που κατασκευάστηκαν από το εργοστάσιο αγαύης.

Ανάλογα με τη διαφορά μεταξύ του Scotch και του ουίσκι, όλα τα tequila ήταν mezcal, αλλά όλα τα mezcal δεν ήταν τεκίλα.

Καθώς επιβλήθηκαν κανονισμοί για την παραγωγή αυτών των ποτών, οι ακριβείς ορισμοί των όρων άλλαξαν κάπως με την πάροδο του χρόνου. Οι δύο τύποι πνεύματος και οι δύο είναι κατασκευασμένοι από το εργοστάσιο agave, αλλά κατασκευάζονται με διαφορετικές ποικιλίες αγαύης και παράγονται επίσης σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Την ονομασία προέλευσης της Tequila

Το 1977, η κυβέρνηση του Μεξικού εξέδωσε νόμο ο οποίος προέβλεπε ότι ένα ποτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τεκίλα μόνο αν είχε παραχθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Μεξικού (στην πολιτεία Jalisco και σε λίγους δήμους των γειτονικών πολιτειών Guanajuato, Michoacán, Nayarit, και Tamaulipas) και κατασκευάστηκε από την Agave Tequilana Weber , κοινώς γνωστή ως "blue agave". Η κυβέρνηση του Μεξικού ισχυρίστηκε ότι η τεκίλα είναι ένα πολιτιστικό προϊόν που θα έπρεπε να φέρει μόνο αυτό το όνομα εάν αποστάχθηκε από το γαλάζιο αγέβα φυτό αυτόχθονα σε μια συγκεκριμένη κλιμακωτή περιοχή του Μεξικού.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτό συμβαίνει και το 2002 η UNESCO αναγνώρισε το τοπίο Agave και τις αρχικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Tequila ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς .

Η παραγωγική διαδικασία ρυθμίζεται αυστηρά και από το νόμο: η τεκίλα μπορεί να επισημανθεί και να πωληθεί μόνο με αυτό το όνομα αν το μπλε αγαύη αποτελεί πάνω από το ήμισυ των ζαχαρωδών που έχουν υποστεί ζύμωση στο ποτό.

Τα τεκίλα υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται με 100% μπλε αγαύη και φέρουν σήμανση ως τέτοια, αλλά η τεκίλα μπορεί να περιλαμβάνει έως και 49% σακχαροκάλαμο ή καστανή ζάχαρη, οπότε φέρει την ένδειξη "mixto" ή αναμειγνύεται. Το ρυθμιστικό συμβούλιο επιτρέπει σε αυτές τις χαμηλής ποιότητας τεκλάδες να εξάγονται σε βαρέλια και να εμφιαλώνουν στο εξωτερικό. Τα premium tequila, από την άλλη πλευρά, πρέπει να εμφιαλωθούν στο Μεξικό.

Κανονισμός του Mezcal

Η παραγωγή του mezcal ρυθμίστηκε πιο πρόσφατα. Φαινόταν ως ποτό ενός φτωχού ανθρώπου και φτιάχτηκε σε κάθε είδους συνθήκες, με αποτελέσματα πολύ διαφορετικής ποιότητας. Το 1994, η κυβέρνηση εφάρμοσε το νόμο για την ονομασία προέλευσης στην παραγωγή του mezcal, περιορίζοντας την περιοχή όπου θα μπορούσε να παραχθεί σε περιοχές των κρατών O Axaca , Guerrero, Durango , San Luis Potosí και Zacatecas.

Το Mezcal μπορεί να κατασκευαστεί από μια ποικιλία διαφορετικών τύπων αγαύης. Το Agave Espadin είναι το πιο κοινό, αλλά χρησιμοποιούνται και άλλοι τύποι αγαύης. Το Mezcal πρέπει να έχει τουλάχιστον 80% αγαύη σάκχαρα και πρέπει να εμφιαλώνεται στο Μεξικό.

Διαφορές στη διαδικασία παραγωγής

Η διαδικασία στην οποία γίνεται η τεκίλα διαφέρει επίσης από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το mezcal. Για την τεκίλα, η καρδιά του φυτού agave (που λέγεται piña , επειδή αφαιρώντας τα αγκάθια μοιάζει με ανανά) ατμοποιείται πριν από την απόσταξη και για τους περισσότερους mezcal οι πιύνες ψήνονται σε υπόγειο λάκκο πριν ζυμωθούν και αποσταχθούν δίνοντας είναι πιο καπνιστή γεύση.

Mezcal ή Tequila;

Η δημοτικότητα του Mezcal αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και οι άνθρωποι δείχνουν μια εκτίμηση για τη διαφοροποίηση των γεύσεων του πνεύματος ανάλογα με τον τύπο της αγαύης που χρησιμοποιήθηκε, τον τόπο καλλιέργειας και την ιδιαίτερη αφή του κάθε παραγωγού. Οι εξαγωγές mezcal έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και τώρα θεωρείται ότι είναι ισοδύναμη με την τεκίλα, με μερικούς ανθρώπους να το κερδίζουν ακόμη και από την τεκίλα λόγω της μεγάλης ποικιλίας γεύσεων που μπορεί να καλύψει.

Είτε προτιμάτε να πιείτε mezcal είτε tequila, θυμηθείτε απλά αυτό: αυτά τα οινοπνευματώδη ποτά προορίζονται για κατανάλωση, χωρίς πυροβολισμό!