Ταξιδιωτικός Οδηγός Φέζ: Βασικά στοιχεία και πληροφορίες

Το Μαρόκο είναι γνωστό για τις ιστορικές Imperial Cities: Fez, Meknes, Μαρακές και Ραμπάτ. Από τα τέσσερα, το Fez είναι και το παλαιότερο και το πιο εντυπωσιακό. Η παλιά πόλη της ή η μέδνα κατατάσσεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και στεγάζει το παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου. Μέσα στους μυριάδες μεσαιωνικούς δρόμους της, περιμένει ένα θαυμάσιο τοπίο με ζωντανό χρώμα, ήχο και άρωμα.

Μια πόλη παλιάς και νέας

Το Fez ιδρύθηκε το 789 από τον Idris, τον Αραβικό άρχοντα που ήταν υπεύθυνος για την ίδρυση της δυναστείας Idrisid.

Από τότε, έχει κερδίσει τη φήμη της ως ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου και μάθησης. Έχει υπηρετήσει ως πρωτεύουσα του Μαρόκου σε αρκετές διαφορετικές περιστάσεις και γνώρισε τη δική του χρυσή εποχή υπό την κυριαρχία των Μαρινιδών - τη δυναστεία που προήδρευε στη Φέζ κατά τον 13ο και 14ο αιώνα. Πολλά από τα πιο εικονικά μνημεία της Μεδίνας (συμπεριλαμβανομένων των ισλαμικών κολλεγίων, παλατιών και τζαμιών) χρονολογούνται από αυτή την ένδοξη περίοδο της ιστορίας της πόλης.

Σήμερα, η Medina είναι γνωστή ως Fez el-Bali, και η μαγεία της παραμένει αχνή από το πέρασμα του χρόνου. Μίσθωση οδηγού για να σας οδηγήσει στους δαιδαλώδεις δρόμους του, ή να απολαύσετε την αίσθηση του να χαθείτε μόνος σας. Θα βρείτε εμπορικούς πάγκους και εργαστήρια τοπικών τεχνιτών, περίτεχνα σιντριβάνια και τοπικά χαμάμ . Εκτός από το Medina βρίσκεται το νεότερο τμήμα της Φέζ, που αναφέρεται ως Ville Nouvelle. Χτισμένο από τους Γάλλους, είναι ένας άλλος κόσμος εξ ολοκλήρου, που αποτελείται από μεγάλες λεωφόρους, μοντέρνα καταστήματα και πολυσύχναστη κυκλοφορία (ενώ η παλιά πόλη παραμένει πεζοδρομημένη).

Βασικά αξιοθέατα:

Chaouwara Tanneries

Το Fez είναι διάσημο για το δέρμα του, και στα παραδοσιακά βυρσοδεψεία όπως το Chaouwara, οι μέθοδοι παραγωγής δερμάτων έχουν αλλάξει πολύ λίγο από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Εδώ, τα δέρματα έχουν σχεδιαστεί για να στεγνώσουν στον καυτό ήλιο και οι τεράστιες δεξαμενές είναι γεμάτες με βαφές κατασκευασμένες από κουρκούμη, παπαρούνα, μέντα και indigo.

Το περιστέρι κοπριά χρησιμοποιείται για να μαλακώσει το δέρμα πριν βαφεί και η δυσωδία των βυρσοδεψείων είναι συχνά συντριπτική. Ωστόσο, τα χρώματα του ουράνιου τόξου των δοχείων βαφής νωρίς το πρωί δημιουργούν εξαιρετικές φωτογραφίες.

Τζαμί Kairaouine

Τοποθετημένο βαθιά μέσα στην καρδιά της Medina, το τζαμί Kairaouine είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τζαμί της χώρας. Είναι επίσης συνδεδεμένο με το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Πανεπιστημίου Al-Karaouine, του οποίου η προέλευση χρονολογείται από τα μέσα του 9ου αιώνα. Η βιβλιοθήκη στο τζαμί Kairaouine είναι από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές στον κόσμο. Οι μη μουσουλμάνοι θα πρέπει να αρκούν για να βλέπουν το τζαμί από έξω, ωστόσο, επειδή δεν τους επιτρέπεται να μπουν μέσα.

Medersa Bou Inania

Το Medersa Bou Inania είναι ένα ιστορικό ισλαμικό κολέγιο που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Μαρινιδών. Είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα της αρχιτεκτονικής Marinid στο Μαρόκο και είναι ανοιχτό σε μέλη όλων των θρησκειών. Αν και η διάταξη του κολλεγίου είναι σχετικά απλή, τα στολίδια που καλύπτουν σχεδόν κάθε επιφάνεια δεν είναι. Υπέροχη εργασία από γυψομάρμαρο και περίπλοκη ξυλογλυπτική μπορεί να βρεθεί σε όλη την έκταση, ενώ ακριβά μάρμαρα λυγίζουν στην αυλή. Τα ισλαμικά zellij , ή ψηφιδωτά, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Να πάρει εκεί

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτάσετε στη Φέζ. Το ταξίδι με τρένο είναι αξιόπιστο και ασφαλές στο Μαρόκο και ο σταθμός Fez προσφέρει συνδέσεις με πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως το Ταγγέρη, το Μαρακές, η Καζαμπλάνκα και το Ραμπάτ. Τα τρένα σπάνια γεμίζουν μπροστά από το χρόνο, γι 'αυτό συνήθως είναι δυνατό να κλείσετε ένα κάθισμα την ημέρα της προβλεπόμενης διαδρομής. Εναλλακτικά, εταιρείες λεωφορείων μεγάλων αποστάσεων, όπως το CTM ή το Supratours, προσφέρουν έναν φθηνότερο τρόπο να ταξιδεύουν μεταξύ των κύριων προορισμών του Μαρόκου. Να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο σταθμοί λεωφορείων στη Φέζ. Η πόλη έχει επίσης το δικό της αεροδρόμιο, το αεροδρόμιο Fès-Saïs (FEZ).

Μόλις φτάσετε στη Φέζ, ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε είναι με τα πόδια - και σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπονται οχήματα εντός της Medina. Εκτός της Medina, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός μικρού ταξί . μικρά κόκκινα αυτοκίνητα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα ταξί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός σας χρησιμοποιεί το μετρητή του ή ότι συμφωνείτε με ένα ναύλο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Εάν έχετε μια σημαντική ποσότητα αποσκευών, οι τσάντες σας πιθανότατα θα είναι στραμμένες στην οροφή του αυτοκινήτου. Αχθοφόροι με καροτσάκια είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν με τις τσάντες σας στο Medina, αλλά να είστε έτοιμοι να συμβουλεύεστε τις υπηρεσίες τους.

Που να μείνω

Για την πιο αυθεντική διαμονή, κάντε κράτηση για μερικές νύχτες σε ένα δροσιστικό. Τα Riads είναι παραδοσιακά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία με ευάερη αυλή και μικρό αριθμό δωματίων. Προτεινόμενα riads περιλαμβάνουν Riad Mabrouka και Riad Damia. Το πρώτο είναι ένα αριστούργημα των μαροκινών έργων κεραμιδιών. Υπάρχουν οκτώ δωμάτια, μια μικρή πισίνα και ένας υπέροχος κήπος με υπέροχη θέα από πολλές βεράντες. Το τελευταίο έχει επτά σουίτες και δωμάτια, ένα διαμέρισμα στον τελευταίο όροφο και μια υπέροχη βεράντα στον τελευταίο όροφο. Και οι δύο βρίσκονται στην ιστορική Medina.

Που να φάω

Το Fez είναι γεμάτο από εστιατόρια και εστιατόρια, και σκοντάψει σε ένα γαστρονομικό θησαυρό όπου περιμένετε λιγότερο ότι είναι μέρος της περιπέτειας. Για την κουζίνα πέντε αστέρων, ωστόσο, ξεκινήστε από το L'Amandier, ένα πολύ αγαπημένο εστιατόριο που βρίσκεται στη βεράντα του ξενοδοχείου κληρονομιάς Palais Faraj. Εδώ, οι μαροκινές σπεσιαλιτέ σερβίρονται με φαντασία σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό της Medina. Στο άλλο άκρο του φάσματος, ο Chez Rachid σερβίρει νόστιμα αλλαντικά για ένα κλάσμα της τιμής των πιο πολυτελή εστιατόρια της πόλης.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 28 Αυγούστου 2017.