Αλλαγή των προεδρικών φρουρών

Οι Ευζώνες στο κτίριο του Κοινοβουλίου βάζουμε σε μια ελεύθερη επίδειξη

Η αλλαγή της φρουράς στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα είναι ένα διασκεδαστικό κομμάτι κολακείας που αξίζει να παρακολουθήσετε αν βρίσκεστε στην περιοχή στις 11 το πρωί κάθε πρωί. Η ειδική στρατιωτική μονάδα, ονομαζόμενη «Ευζώνες», του Ελληνικού Στρατού, παραμένει τέλεια πριν αλλάξει θέσεις ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η "μεγάλη" παράσταση είναι τις Κυριακές στις 11 π.μ., όταν περισσότεροι φρουροί συμμετέχουν φορώντας τις επίσημες φορεσιές και εκτελούν μια πιο περίπλοκη τελετή.

Οι Έλληνες Φρουροί

Αν και δεν είναι τόσο δραματική όσο αυτή η "άλλη" αλλαγή της φρουράς στο Λονδίνο, στην Αγγλία, είναι διασκεδαστικό να παρακολουθήσετε τις συγχρονισμένες κινήσεις των προστατευόμενων φρουρών. Οι φρουροί είναι προσεκτικά επιλεγμένοι για την τιμή της συμμετοχής, και οι περισσότεροι είναι πολύ ψηλοί, με μέσο όρο πάνω από 6 πόδια, 3 ίντσες σε ύψος. Είναι πολύ φυσικά κατάλληλα και επιλέγονται για τον ισχυρό τους χαρακτήρα. Πραγματοποιούν μια αυστηρή εκπαίδευση για ένα μήνα, μαθαίνοντας να διατηρούν το σώμα και το μυαλό τους ακόμα. Οι φύλακες μαθαίνουν επίσης να κρατούν τα πρόσωπά τους χωρίς έκφραση, τα μάτια και το πρόσωπό τους ακίνητα.

Μέλη αυτής της ειδικής μονάδας (evzones), που ονομάζεται επίσης Τσολιάδης, φυλάσσουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που κάθεται μπροστά από το Κτίριο του Κοινοβουλίου και το Προεδρικό Μέγαρο. Οι εβζόνες αντιπροσωπεύουν θάρρος και γενναιότητα στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 1868, η μονάδα αυτή έχει πάρει πολλά ονόματα όλα αυτά τα χρόνια - σήμερα ονομάζεται Προεδρική Φρουρά.

Η τελετή

Αφού στέκονται τέλεια για μια ώρα, οι φρουροί αλλάζουν θέσεις σε ζεύγη, οι δύο φύλακες συγχρονίζουν τις κινήσεις τους, εκτελώντας τους σαν να βρίσκονταν σε πολύ αργή κίνηση. Αυτός ο μετρημένος ρυθμός προστατεύει την κυκλοφορία του αίματος αφού ακινητοποιηθεί για 60 λεπτά. Οι φρουροί επαναλαμβάνουν αυτό το τελετουργικό τρεις φορές μέσα σε 48 ώρες.

Την Κυριακή, η τελετή είναι λίγο πιο περίπλοκη, με τους φρουρούς να φορούν πιο εντυπωσιακό κοστούμι.

Οι στολές

Οι ευζώνες φορούν ένα είδος στολή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, και έπειτα ένα άλλο που είναι πιο εντυπωσιακό την Κυριακή. Οι στολές των ευζώνων θυμούνται διαφορετικές περιοχές και εποχές στην ελληνική ιστορία. Η φορεσιά της ημέρας θυμίζει τους στρατιώτες του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), ενώ το χτενιστήρι της Κυριακής μπορεί να εκτείνεται τέσσερις χιλιάδες χρόνια πίσω στις αρχαίες Μινωικές εποχές, όταν το kilt ήταν το κοινό είδος ιματισμού των Κρητικών ανδρών, συνήθως ενισχυμένο με ένα μεγάλο μαχαίρι κολλημένος στη ζώνη μέσης. Μαζί με το πλεγμένο kilt ή fustanella, το κοστούμι αποτελείται επίσης από ένα καπέλο με μαύρο τούφτο, ένα λευκό πουκάμισο με χαλαρά μανίκια, το φορεμέλι και το πασχαλιά. Στο γκρουπ περιλαμβάνονται επίσης κρόσσια, γιρλάντες και ζώνη. Κάθε φρουρός φέρει επίσης ένα όπλο, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να μεταφερθεί λόγω του βάρους του καθώς και της πίεσης που ασκεί στο σώμα του στρατιώτη.