Όταν στο Μαϊάμι: Επισκεφθείτε το Μουσείο Τέχνης Perez

Το μουσείο τέχνης κατά μήκος του κόλπου Biscayne δεν μπορείτε να το χάσετε

Με την ανάπτυξη της περιοχής Wynwood Arts στο Downtown Miami και στο Miami Beach που φιλοξενεί την ετήσια έκθεση Art Basel, το Miami έχει καθιερωθεί ως μια ζωντανή διεθνής πρωτεύουσα τέχνης. Πέρυσι, το Art Basel Miami φιλοξένησε γκαλερί από 32 χώρες και προσέλκυσε 77.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Και όμως η Art Basel λαμβάνει χώρα μόνο πέντε ημέρες από το χρόνο.

Τοποθετημένο στις όχθες του κόλπου Biscayne Bay στο κέντρο του Μαϊάμι, σε μικρή απόσταση από το Wynwood και το Miami Beach, βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης Pérez του Μαϊάμι, ένα ινστιτούτο που προσφέρει στους κατοίκους του Μαϊάμι και τους επισκέπτες του την τέχνη του φεστιβάλ.

Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες διεθνείς οργανισμούς, το Μουσείο Τέχνης Pérez είναι ένα θεσμικό όργανο που φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει την τοπική κοινότητα και να αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία του.

Πρόκειται για το Κέντρο Τεχνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1984 και μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση στο Museum Park και μετονομάστηκε σε Jorge M. Pérez, έναν μακροπρόθεσμο ευεργέτη, το 2013. Ενώ το κτίριο είναι το σχέδιο από μια αριστοκρατική ελβετική αρχιτεκτονική Herzog & de Meuron, η σειρά των φοινικόδεντρων που πλαισιώνουν το εξωτερικό της και η τοποθεσία της δίπλα στο νερό εκπέμπουν τις πεμπτουσιάρες δονήσεις του Μαϊάμι.

Επισκέφθηκα το Μουσείο Τέχνης Pérez την Παρασκευή το απόγευμα. Περπατώντας σε μια γκαλερί στον πρώτο όροφο, χαιρέτησα μια ομάδα υψηλών μαθητών σε ένα ταξίδι.

"Έχουμε παιδιά από τα τοπικά σχολεία επισκέπτονται το μουσείο σχεδόν καθημερινά", εξήγησε η Alexa Ferra, ο διευθύνων σύμβουλος του μάρκετινγκ και επικοινωνιών του μουσείου, η δήλωσή της που αντανακλά την αποστολή του θεσμού να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της πόλης.

Μία επιτακτική δέσμευση για την ένταξη εμφανίζεται με σαφήνεια στα τείχη του μουσείου και, όπως τονίζει η Ferra, δεν πρόκειται για πρόσφατη πρωτοβουλία. "Από τότε που ιδρύθηκε το μουσείο το 1984, η αποστολή του ήταν να παρουσιάσει το έργο των τοπικών καλλιτεχνών".

Ενώ το μουσείο δεν είναι ρητά θεσμός για τη λατινοαμερικανική τέχνη, η αποστολή του να αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα του Μαϊάμι και να παρουσιάζει καλλιτέχνες με σημαντικές συνδέσεις με τις τοπικές κοινότητες της πόλης έχει οδηγήσει σε μία από τις πιο εκτεταμένες εκθέσεις λατινοαμερικανικής τέχνης που έχω δει ποτέ.

Σε μια πόλη που εδώ και δεκαετίες χρησίμευε ως πύλη από τον έναν πολιτισμό στον επόμενο, η τέχνη που διερευνά τις πολιτισμικές ταυτότητες έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως ο Carlos Motta, ο οποίος κατασκευάζει μια ιστορία ομοφυλοφιλίας στη Λατινική Αμερική με το έργο πολυμέσων "Ιστορίες για το Μέλλον " και τον Beatriz Santiago Muñoz, του οποίου η τηλεοπτική σειρά Ένα Σύμπαν Ευθραυστικών Κατόπτρων καταγράφει τις μετα-αποικιακές ειρωνείες στην Καραϊβική, Το PAMM έχει χαράξει ένα χώρο για την εξερεύνηση των περιθωριοποιημένων ταυτοτήτων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Όταν επισκέφτηκα το μουσείο τον περασμένο Σεπτέμβριο, η κύρια έκθεση ήταν το "Basquiat: The Unknown Notebooks" που διοργάνωσε το Μουσείο Μπρούκλιν. Τα κομμάτια από ιδιωτικούς συλλέκτες, συμπεριλαμβανομένων των συνεργασιών μεταξύ Basquiat και Andy Warhol, ήταν επίσης σε προβολή μαζί με τα σημειωματάρια. Παρατηρώντας τη νεανική και δροσερή ενέργεια του Basquiat σε ένα αποσπασμένο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Tamra Davis για τον καλλιτέχνη , δεν θα μπορούσα παρά να σκεφτώ τα παιδιά του γυμνασίου που συναντούσα στον πρώτο όροφο. Βρήκα την ενέργεια και την ανυπακοή του Basquiat να είναι μεταδοτική, η ανησυχία του να είναι ανάλογη και νομίζω ότι οι νέοι κάτοικοι του Μαϊάμι που έτρεξα κάτω έχουν αισθανθεί με τον ίδιο τρόπο.

"Αυτό ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα του μουσείου μέχρι σήμερα", εξέφρασε η Ferra και θα πάρω τη λέξη της για αυτό.

Μια περιεκτική ματιά στον Jean-Michel Basquiat, καλλιτέχνη της καταγωγής της Αϊτής και του Πουέρτο Ρίκα, ένας καλλιτέχνης που αψήφησε τις κοινωνικές συμβάσεις, αναμφίβολα αντανακλά το πνεύμα του Μουσείου Τέχνης Pérez.