Κορυφαίες συμβουλές για ταξίδια με το τρένο νύχτας στο Μαρόκο

Τα τρένα προσφέρουν έναν εξαιρετικό τρόπο να ταξιδεύουν μεταξύ των μεγάλων πόλεων του Μαρόκου. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας συχνά λατρεύεται ως ένα από τα καλύτερα στην Αφρική, και τα τρένα είναι άνετα, συνήθως στην ώρα τους και το σημαντικότερο, ασφαλή. Νυχτερινά τρένα σας επιτρέπουν να ταξιδέψετε μετά από το σκοτάδι, αντί να σπαταλάτε τις ώρες της ημέρας που θα μπορούσατε να περάσετε τα αξιοθέατα και να εξερευνήσετε. Προσθέτουν επίσης το ρομαντισμό των μετακινήσεων στο Μαυροβούνιο - ειδικά εάν πληρώνετε επιπλέον για μια κρεβατοκάμαρα.

Πού πηγαίνουν τα νυχτερινά τρένα του Μαρόκου;

Όλα τα μαροκινά τρένα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τρέχουν την ημέρα, λειτουργούν από το ONCF (Office National des Chemins de Fer). Τα νυχτερινά τρένα ορίζονται ως εκείνα που είναι εξοπλισμένα με υπνοδωμάτια και υπάρχουν τέσσερις ξεχωριστές υπηρεσίες για να διαλέξετε. Κάποιος ταξιδεύει μεταξύ του Μαρακές στο κέντρο της χώρας και του Ταγγέρη , το εικονικό λιμάνι εισόδου στις όχθες του Στενού του Γιβραλτάρ. Ένας άλλος ταξιδεύει μεταξύ της Καζαμπλάνκα (στην Ατλαντική ακτή του Μαρόκου) και του Oudja, που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της χώρας. Υπάρχει μια διαδρομή από το Ταγγέρη στην Oudja, και μια από την Καζαμπλάνκα προς το Ναντόρ, που βρίσκεται επίσης στη βορειοανατολική ακτή. Οι δύο πρώτες διαδρομές είναι οι πιο δημοφιλείς και τα στοιχεία τους παρατίθενται παρακάτω.

Ταγγέρη - Μαρακές

Υπάρχουν δύο νυχτερινά τρένα σε αυτή τη διαδρομή, μία που ταξιδεύει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Και οι δύο έχουν μια επιλογή από κανονικά αυτοκίνητα με καθίσματα, και κλιματιζόμενα αυτοκίνητα με κρεβατοκάμαρα με κρεβάτια.

Είναι δυνατό να κάνετε κράτηση για μία μόνο καμπίνα, μια διπλή καμπίνα ή μια κουκέτα με έως και τέσσερις κουκέτες. Το τραίνο σταματά στο Ταγγέρη, το Σιδάι Κάσεμ, την Κένιτρα, το Σάλε, την πόλη Ραμπάτ, το Ραμπάτ Άγκνταλ, την Καζαμπλάνκα, την Όαση, το Σετάτ και το Μαρακές. Το τρένο από το Μαρακές αναχωρεί στις 9:00 μ.μ. και φτάνει στο Ταγγέρη στις 7:25 π.μ., ενώ το τρένο από το Ταγγέρη αναχωρεί στις 21:05 και φτάνει στο Μαρακές στις 8:05 π.μ.

Καζαμπλάνκα - Ούντζα

Τα τρένα τρέχουν και στις δύο κατευθύνσεις σε αυτή τη διαδρομή. Η υπηρεσία ονομάζεται "Train Hotel" από την ONCF και είναι ξεχωριστή επειδή προσφέρει κρεβάτια σε όλους τους επιβάτες. Και πάλι, μπορείτε να παραγγείλετε μονόκλινα, δίκλινα ή αγκυροβόλια. Εκείνοι που κάνουν κράτηση για μονόκλινη ή διπλή καμπίνα θα λάβουν επίσης ένα δωρεάν κιτ καλωσορίσματος (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών και του εμφιαλωμένου νερού) και ένα δίσκο πρωινού. Αυτό το τρένο σταματά στην Καζαμπλάνκα, το Rabat Agdal, την πόλη Rabat, το Salé, την Kenitra, τη Φέζ , την Taza, την Taourirt και την Oudja. Το τρένο από την Καζαμπλάνκα αναχωρεί στις 21:15 και φτάνει στο Oudja στις 7:00 π.μ., ενώ το τρένο από το Oudja αναχωρεί στις 9:00 π.μ. και φτάνει στην Καζαμπλάνκα στις 7:15 π.μ.

Κράτηση εισιτηρίου νυχτερινής κίνησης

Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η κράτηση εισιτηρίων τρένων από χώρες εκτός της χώρας. Το ONCF δεν προσφέρει ούτε υπηρεσία ηλεκτρονικής κράτησης, οπότε ο μόνος τρόπος για να κάνετε κράτηση είναι αυτοπροσώπως στο σιδηροδρομικό σταθμό. Οι προκαταβολικές κρατήσεις είναι υποχρεωτικές για τα αυτοκίνητα με κρεβάτι στη γραμμή Tangier-Marrakech, αν και είναι συχνά δυνατό να πληρώνουν για ένα κάθισμα σε αυτά τα τρένα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η προπληρωμή συνιστάται για όλες τις άλλες διαδρομές, ειδικά για τη δημοφιλή γραμμή Casablanca προς Oudja. Εάν δεν μπορείτε να πάτε εκεί προσωπικά για να κάνετε κράτηση εισιτηρίου λίγες μέρες μπροστά από την αναμενόμενη ώρα αναχώρησης, ρωτήστε τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή τον ξενοδόχο εάν μπορούν να κάνουν την κράτηση για εσάς.

Νυχτερινά τρένα

Οι τιμές για τα νυχτερινά τρένα του Μαρόκου είναι σταθερές για όλες τις διαδρομές, ανεξάρτητα από τους σταθμούς αναχώρησης και άφιξης. Οι μονές καμπίνες προσφέρονται σε 690 dirhams ανά ενήλικα και 570 dirhams για παιδιά κάτω των 12 ετών. Οι διπλές καμπίνες κοστίζουν 480 dirhams για ενήλικες και 360 dirhams για παιδιά, ενώ οι κουκέτες είναι η πιο προσιτή επιλογή με τιμή 370 dirhams / 295 dirhams αντίστοιχα. Ορισμένες διαδρομές (συμπεριλαμβανομένης της γραμμής Ταγγέρη-Μαρακές) προσφέρουν επίσης θέσεις, οι οποίες είναι λιγότερο άνετες αλλά πιο ανταγωνιστικές για τους ταξιδιώτες με προϋπολογισμό. Καθίσματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας είναι διαθέσιμα.

Παροχές Στις νύχτες τρένα του Μαρόκου

Οι μονές και διπλές καμπίνες περιλαμβάνουν ιδιωτικό τουαλέτα, νεροχύτη και ηλεκτρική πρίζα, ενώ οι κουκέτες έχουν κοινόχρηστο μπάνιο στο τέλος του φορείου.

Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι διαθέσιμα για αγορά από ένα κινητό καλάθι αναψυκτικών. Μπορείτε επίσης να συσκευάσετε το δικό σας φαγητό και ποτό - μια καλή ιδέα εάν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald.