Επισκεφτείτε τα δημόσια Hammams της Βόρειας Αφρικής

Τα Χαμάμ είναι δημόσια ατμόλουτρα δημοφιλή σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στο Μαρόκο και την Τυνησία. Ιστορικά, ήταν τα μόνα μέρη που οι άνθρωποι μπορούσαν να έρθουν για να κολυμπήσουν και να τρίβουν, αφού ένα ιδιωτικό μπάνιο σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα ήταν μια πολυτέλεια που μερικοί θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Υπάρχουν λιγότερα χαμάμ από την εμφάνιση των σύγχρονων υδραυλικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, τα χαμάμ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μέρος του πολιτισμού στην Τυνησία και το Μαρόκο.

Προσφέρουν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να συναντηθούν, να καλύψουν τη διαφορά και να ανταλλάξουν κουτσομπολιά και η επίσκεψη σε ένα χαμάμ είναι ένας φανταστικός τρόπος για τους επισκέπτες να βυθιστούν στον τοπικό πολιτισμό.

Βρείτε ένα χαμάμ

Τα Hammams βρίσκονται σχεδόν σε κάθε πόλη του Μαρόκου και της Τυνησίας. Αυτά με το μεγαλύτερο χαρακτήρα βρίσκονται στους παλιούς μενίνους, και στην ιστορική καρδιά των πόλεων όπως η Τύνιδα , το Μαρακές και η Φέσε , τα χαμάμ συχνά διπλασιάζονται ως παραδείγματα εξαιρετικής μαυριτανικής αρχιτεκτονικής. Συχνά, βρίσκονται κοντά σε ένα τζαμί, δεδομένου ότι είναι συνηθισμένο για τους μουσουλμάνους να πλένουν πριν προσεύχονται. Ζητήστε τη συμβουλή ενός φιλικού τοπικού, ή ζητήστε πληροφορίες στο ξενοδοχείο σας ή στο κοντινότερο τουριστικό γραφείο.

Πολλά πολυτελή ξενοδοχεία (γνωστά ως riads στο Μαρόκο ή dars στην Τυνησία) έχουν τα δικά τους χαμάμ. Αυτά τα ιδιωτικά χαμάμ προσφέρουν μια πιο δυτικοποιημένη εμπειρία, με τραπέζια μασάζ και έλαια αρωματοθεραπείας. Δημόσια χαμάμ, ωστόσο, είναι η πραγματική διαπραγμάτευση - χωρίς περιθώρια και άφθονο χαρακτήρα.

Μπορούν να είναι λίγο εκφοβιστικοί, με χαμηλό φωτισμό και άφθονο γυμνό ή ημι-γυμνό ξένοι. Ωστόσο, για όσους έχουν μια αίσθηση περιπέτειας, προσφέρουν επίσης μια γεύση της βορειοαφρικανικής κουλτούρας στα πιο αυθεντικά της.

Λίστα ελέγχου Χαμάμ σας

Τα χαμάμ είναι αποκλειστικά για άντρες ή γυναίκες, ή θα έχουν χωριστούς χρόνους έναρξης και για τα δύο φύλα.

Οι ώρες των ανδρών συνήθως είναι το πρωί και το βράδυ, ενώ οι ώρες των γυναικών είναι συνήθως το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι ο κωδικός ενδυμασίας στο χαμάμ (για άνδρες και γυναίκες) είναι μόνο εσώρουχα. Οι γυναίκες συνήθως πηγαίνουν άκαρπες, οπότε αν η ιδέα της ανάμειξης με γυμνούς ξένους σας κάνει να νιώσετε άβολα, ίσως θελήσετε να επανεξετάσετε την επίσκεψη σε ένα δημόσιο χαμάμ. Εάν είστε ακόμα πρόθυμοι, μπορείτε να βρείτε μερικά από τα πράγματα που θέλετε να φέρετε μαζί σας:

Η εμπειρία Χαμάμ

Το πρώτο βήμα είναι να πληρώσετε το ποσό συμμετοχής σας, το οποίο είναι συνήθως ελάχιστο. Επιλέγετε να πληρώσετε για ένα μασάζ - αυτό είναι μέρος της εμπειρίας και είναι γενικά πολύ φθηνότερο από τα μασάζ στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια, ελέγξτε τα τιμαλφή σας στη ρεσεψιόν και ακολουθήστε τις οδηγίες στην περιοχή που αλλάζετε.

Εδώ, μπορείτε να απογυμνώσετε τα εσώρουχά σας και να αποθηκεύσετε τα ρούχα σας μέχρι να είστε έτοιμοι να ντυθείτε ξανά.

Κάθε χαμάμ είναι ελαφρώς διαφορετική, οπότε μόλις μπείτε στην ατμόσφαιρα μπανιέρα, ρίξτε μια ματιά σε αυτό που κάνουν οι άλλοι για να πάρετε μια ιδέα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα. Συνήθως, θα σας δοθούν δύο κουβάδες και ένα μπολ (ή ένα παλιό κουτί). Ένας κάδος είναι για κρύο νερό, ο άλλος για ζεστό. Ορισμένα χαμάμ θα έχουν έναν υπάλληλο για να τα γεμίσει για εσάς, αλλά κανονικά είναι αυτοεξυπηρέτηση.

Βρείτε ένα χώρο για να καθίσετε και να περάσετε μια στιγμή απολαμβάνοντας τη θερμότητα, ενώ αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσετε. Τα χαμάμ είναι συχνά αρκετά σκοτεινά και μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστείτε στο χαμηλό φως. Το επίπεδο θορύβου είναι σημαντικό, καθώς το κουτσομπολιό είναι γεμάτο και ακούγεται όμορφα γύρω από την παραδοσιακή θολωτή οροφή του χαμάμ. Για τις γυναίκες, ο ήχος των παιδιών κολύμβησης προσθέτει στη γενική ρακέτα.

Μόλις πάρετε τα ρουλεμάν σας, ήρθε η ώρα να γεμίσετε τον κάδο σας και να αρχίσετε να σαπουνίζετε, να τρίβετε και να ξυρίζετε. Ορισμένα χαμάμ θα έχουν ξεχωριστούς χώρους για ξυρίσματος και σαμπουάν. Παρακολουθήστε τους συναδέλφους σας προσεκτικά, αφού τα βρώμικα νερά γενικά ρέουν προς τη μία κατεύθυνση - και κάθονται κάτω από το λουτρό νερού άλλων ανθρώπων δεν είναι ποτέ ευχάριστο. Χρησιμοποιείτε πάντα το δικό σας δοχείο ή μπολ για να ξεπλύνετε με καθαρό νερό.

Το μασάζ σας αρχίζει όταν κάποιος από τους συνοδούς καλεί σε εσάς στα αραβικά, σας υποδεικνύει να καθίσετε σε μια πέτρινη πλάκα στο κέντρο του χαμάμ. Φοράτε ένα λειαντικό γάντι, ο συνοδός θα καθαρίσει το δέρμα σας μέχρι να αισθάνεται ωμά - ενώ βλέπετε με έκπληξη το νεκρό δέρμα σας απομακρύνεται, αφήνοντας σας να αισθάνεστε καθαρότεροι από ποτέ.

Μετά το μασάζ σας, μπορείτε να συνεχίσετε να κολυμπάτε αν θέλετε. Δεν υπάρχει περιορισμός της ποσότητας νερού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα βασικό μέρος της εμπειρίας του χαμάμ απλά κάθεστε και απολαύστε το ζεστό νερό ενώ ακούτε τους ανθρώπους γύρω σας. Όταν τελειώσετε, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο πριν ντυθείτε. Οι περισσότερες τουαλέτες με χαμάμ είναι το είδος που καταλήγει , και θα θελήσετε να ξεπλύνετε πριν στεγνώσετε.

Αφού εγκαταλείψετε το χαμάμ, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξαναϋδρέψει πίνοντας άφθονο νερό.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 20 Οκτωβρίου 2016.