Χρειάζεστε έναν οδηγό για να επισκεφθείτε το Fes (Fez), το Μαρόκο;

Το Fes είναι πολιτιστική και πνευματική πρωτεύουσα του Μαρόκου και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Μαρόκου . Η Fes medina (πόλη με παλιά τείχη), γνωστή ως Fes el-Bali, είναι μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς και ο κύριος λόγος που επισκέπτονται την πόλη. Το Fes el-Bali είναι μια μυριάδα από πάνω από 9000 στενά δρομάκια, γεμάτα με καταστήματα που πωλούν λαχανικά, χαλιά, λαμπτήρες, δερμάτινες τσάντες, κρέας καμήλας, ξηρούς καρπούς και μικρά ποτήρια. Κάθε γάιδαρο που πατάτε στο παρελθόν θα φανεί αόριστα οικείο και σύντομα θα χάσετε.

Στη Fes, είστε σχεδόν εγγυημένα για να χαθείτε χωρίς οδηγό. Αλλά προσωπικά, δεν νομίζω ότι είναι τόσο κακό. Υπάρχουν πάγκοι για φαγητό παντού, οπότε δεν θα λιμοκτονήσουν. Υπάρχουν συναρπαστικά μικρά καταστήματα, βρύσες και αυλές κάθε τετραγωνική ίντσα, οπότε ποτέ δεν θα βαρεθείτε. Υπάρχουν τζαμιά και βυρσοδεψείο για να επισκεφθείτε, το Riad να θαυμάσει, τεχνίτες για τη φωτογραφία, και τσάι μέντας για να σβήσει τη δίψα σας.

Σίγουρα θα σας ζητηθεί να καθοδηγηθείτε σε κάποιο σημείο, εάν θέλετε πραγματικά να παραμείνετε ανεξάρτητοι, αρνούντε ευγενικά και πείτε ότι "ξέρετε πού πηγαίνετε". Προσπαθήστε να μην πάρετε ποτέ παιδιά σχολείου στην προσφορά τους για να σας καθοδηγήσουν, ειδικά εάν ζητηθεί συμβουλή, διότι θα ενθαρρύνει μόνο άλλα παιδιά να παρακάμψουν το σχολείο ενδεχομένως σε αναζήτηση τσέπης.

Προσανατολίζετε τον εαυτό σας στη Φες

Ενώ η Fes είναι σίγουρα πιο λιθιά και αραβόσιτος από το Μαρακές , υπάρχουν δύο κύρια σοκάκια στο παλιό Fes, το Talaa Kebira και το Talaa Seghir.

Και οι δύο καταλήγουν στην κεντρική πύλη του Bab Bou Jeloud . Αν χάσετε, επικεφαλίστε για οποιαδήποτε από αυτές και ζητήστε την κατεύθυνση του Bab Bou Jeloud. Το Bab Bou Jeloud είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι το μικρό τετράγωνο με εστιατόρια στον τελευταίο όροφο μέσα στις πύλες, που θα απολαύσετε ακόμα περισσότερο.

Fes Χάρτες και Οδηγίες

Οι χάρτες δεν βοηθούν πάντοτε, η τοπική γνώση είναι καλύτερη.

Για να αποφύγετε την προσέλκυση ανεπίσημων οδηγών, ζητήστε από τους εγκατεστημένους καταστηματάρχες να κατευθύνουν προς τους κύριους δρόμους ή να σταματήσουν κάπου για τσάι με μέντα και να ρωτήσουν τον ιδιοκτήτη όπου βρίσκεστε. Πριν από καιρό, είστε αναγκασμένοι να συναντήσετε μια άλλη ομάδα επισκεπτών με οδηγό και να τους ζητήσετε οδηγίες (μπορεί να χρειαστεί να εξασκήσετε το γερμανικό σας).

Λήψη οδηγού

Θα σας συνιστούσα να πάρετε έναν οδηγό για την πρώτη σας ημέρα στη Φέσε, ειδικά αν δεν έχετε ταξιδέψει πολύ στη Βόρεια Αφρική. Οι επίσημοι οδηγοί είναι πολύ καλά καταρτισμένοι ιστορικοί ως επί το πλείστον και αναμφίβολα θα μιλούν τη γλώσσα σας. Θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε στις λεπτομέρειες που κάνουν αυτή τη μεσαιωνική περιτοιχισμένη πόλη τόσο μοναδική. Μπορούν γρήγορα να φτάσουν στα κύρια αξιοθέατα, ειδικά τα τζαμιά, είναι ιδιαίτερα όμορφα εδώ. Ένας οδηγός θα σας βοηθήσει επίσης να εγκλιματιστείτε αν αισθάνεστε λίγο συγκλονισμένοι στη φασαρία. Η χρήση ενός επίσημου οδηγού θα σημαίνει ακόμα ότι καταλήγετε σε ένα κατάστημα δερμάτινων ειδών, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δείτε τα βυρσοδεψεία. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε ένα ζευγάρι δερμάτινο σανδάλι, τότε αφήστε λίγο άκρη.

Μόλις καλύψετε τα βυρσοδεψεία και τα κυριότερα αξιοθέατα , η διασκέδαση της επίσκεψης στη Φέζ ανακαλύπτει τις μη τουριστικές περιοχές χάνοντας.