Γιορτάζοντας τον Χάνακκα στη Γερμανία

Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη υπόθεση στη Γερμανία. Οι αγορές των Χριστουγέννων, οι σκηνές Glühwein και της γέννησης αφθονούν. Οι υπηρεσίες παραμονής των Χριστουγέννων παρακολουθούνται από τους θρησκευτικούς και εκείνους που απλά αναζητούν παραδεισένια κάλαντα.

Αλλά όλη αυτή η χριστουγεννιάτικη μανία ξεχνάει μια άλλη σημαντική διακοπή, Χανουκά. Αυτή η ιερή εβραϊκή εορτή είναι γνωστή ως "Φεστιβάλ των Φωτισμών" και γιορτάζεται για οκτώ νύχτες με το φωτισμό της μενού και το δώρο που δίνει, επισκέπτονται τους φίλους και το παραδοσιακό φαγητό και μουσική.

Η Χανουκά στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα οδυνηρή. Το 2017, θα λάβει χώρα από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου. Φλέβει Χανουκά!

Πώς να γιορτάσει τον Χάνακκα στη Γερμανία

Η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι μόνο ένα κλάσμα του μεγέθους που ήταν πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η αναγέννησή της δείχνει ζωντάνια και βεβαιότητα. Οι περίπου 200.000 Εβραίοι που ζουν στη Γερμανία αποτελούν στην πραγματικότητα τον τρίτο μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη.

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν κάνει προσκύνημα στη Γερμανία, αλλά ορισμένοι από αυτούς τους νέους μετανάστες είναι αρκετά κοσμικοί και όχι τόσο θρησκευτικοί. Παρά τους σχετικά μικρούς τους αριθμούς και κάποια διστακτικότητα να αγκαλιάσουν τις διακοπές, υπάρχει μια αυξανόμενη προσπάθεια να γιορτάσουν τον Χανουκά στη Γερμανία εν μέσω της τρέλας των Χριστουγέννων.

Για τους αρχάριους και τους επισκέπτες μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η κοινότητά τους, αλλά τα βασικά της Χουάνκα μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε. Το dreidel, ένα παραδοσιακό παιχνίδι Hanukkah, στην πραγματικότητα προέρχεται από ένα γερμανικό παιχνίδι παιχνιδιού και μπορεί να βρεθεί παντού στη χειμερινή περίοδο .

Οι Latkes (πατάτες) και το sufganiyot (ζελέ ντόνατς) μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή να αγοραστούν σε επιλεγμένα εβραϊκά αρτοποιεία και καφετέριες.

Και μόνο και μόνο επειδή γιορτάζετε Χανουκά δεν σημαίνει ότι αποκλείεστε από το γερμανικό πολιτιστικό φαινόμενο που είναι τα Χριστούγεννα. Εκτιμάται ότι μέχρι το 90 τοις εκατό της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία γιορτάζει και τις δύο διακοπές και μπορεί να ονομάζεται " Weihnukka " που συνδυάζει Weihnachten και Chanukka .

Hanukkah Γιορτές σε γερμανικές πόλεις

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην κοινοτική πλευρά των διακοπών, υπάρχουν ευκαιρίες να γιορτάσετε μέσα σε έναν ευρύτερο εβραϊκό κύκλο, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Για παράδειγμα, τουλάχιστον 50.000 από τους Εβραίους της χώρας ζουν στο Βερολίνο και η εβραϊκή κοινότητα είναι ισχυρότερη σε αυτόν τον διεθνή κόμβο. Άλλες μεγάλες πόλεις φιλοξενούν μικρότερες, αλλά ακόμα ζωντανές κοινότητες. Ακόμη και στα μικρότερα χωριά, οι εθνικές ομάδες μπορούν να σας συνδέσουν με τοπικές ομάδες.

Χανουκά στο Βερολίνο

Για να γιορτάσουμε τις διακοπές στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, η πρώτη μενού της Ευρώπης φωτίζεται μπροστά από το Brandenburger Tor (Πύλη του Βρανδεμβούργου) την πρώτη νύχτα της Χανουκά. Το γεγονός αυτό δεν είναι μόνο ένα συμβολικό αφιέρωμα στην εβραϊκή κοινότητα, αλλά μια πράξη που αντιπροσωπεύει την τεράστια αλλαγή στην αντίληψη του Ιουδαϊσμού στη Γερμανία από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπάρχουν ποικίλα κοινωνικά γεγονότα, όπως η αποκλειστική μπάλα Hanukkah του Grand Hyatt Berlin. Ο ιστότοπος chabad.org μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εκδηλώσεις στην περιοχή σας.

Το καλά-σεβαστό Εβραϊκό Μουσείο στο Βερολίνο είναι επίσης μια μεγάλη πηγή για την εύρεση των τοπικών εορτασμών. Το 2017 θα φωτιστούν τα κεριά Χανουκά στην γυάλινη αυλή συνοδευόμενα από διεθνείς μουσικούς.

Ο φωτισμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, 15, 16 και 19 και η είσοδος είναι δωρεάν.

Για ένα πλήρες Φεστιβάλ Hanukkah στο Βερολίνο, ο Shtetl Neukölln γιορτάζει τη μουσική και τον πολιτισμό του Γίντι. Περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια και συναυλίες

Αν ψάχνετε για τα αγαπημένα σας εβραϊκά φαγητά, δοκιμάστε το Kädtler Bakery. Οικογενειακή επιχείρηση από το 1935, τα προϊόντα της είναι πιστοποιημένα kosher. Πάρτε ένα τέλειο bagel και schmear σε Fine Bagels. Περισσότερες εβραϊκές επιχειρήσεις στο Βερολίνο μπορούν να βρεθούν εδώ.

Hanukkah στη Φρανκφούρτη

Το Εβραϊκό Μουσείο της Φρανκφούρτης αξίζει επίσης τον έλεγχο για εκδηλώσεις και διαλέξεις. Στη Φρανκφούρτη παρουσιάζονται και οι μενόρες και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και δίδεται ίση έμφαση στην πλατεία μπροστά από το Alte Oper.

Hanukkah στη Γερμανία

Φιγουρευτείτε τα αγαπημένα σας κοσμήματα στα ειδικά καταστήματα στις περισσότερες γερμανικές πόλεις (όπως στο Μόναχο). Ψάξτε για Koscher (η γερμανική λέξη για "Kosher") μενού και για αποδεκτά πιάτα.

Μια άλλη παράδοση της εβραϊκής κοινότητας στη Γερμανία είναι να συλλέξει τα φυτίλια και το πετρέλαιο που έχει απομείνει μετά το φωτισμό της μεντόρας και να τα χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει φωτιά. Αυτό είναι συνήθως μια γιορτή οικογένειας ή κοινότητας.

Βρείτε μια τοπική εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία

Το Zentralrat der Juden στην Deutschland (Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία) είναι μια εξαιρετική πηγή για να μάθετε για την εβραϊκή ζωή, τις γιορτές και τους τοπικούς οργανισμούς στη Γερμανία. Ο χρήσιμος ηλεκτρονικός τους χάρτης βοηθάει στον εντοπισμό πόρων στην περιοχή σας.