Ταξίδι με τρένο στο Μαρόκο

Ταξιδεύοντας με το τρένο στο Μαρόκο είναι ο πιο αποτελεσματικός και άνετος τρόπος να ξεφύγετε. Το δίκτυο τρένων στο Μαρόκο δεν είναι πολύ εκτεταμένο αλλά καλύπτονται πολλοί από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς. Τα τρένα τρέχουν μεταξύ Μαρακές , Φεζ , Καζαμπλάνκα (συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αεροδρομίου), Ραμπάτ, Ούζντα, Ταγγέρη και Μέκνες. Εάν θέλετε να κατευθυνθείτε προς την έρημο, τα βουνά Atlas, το Αγκαντίρ ή το Essaouira στην ακτή, θα πρέπει να πάρετε λεωφορείο, ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή μεγάλο ταξί για τον προορισμό σας.

Κράτηση του εισιτηρίου τρένου σας

Δεν μπορείτε να κάνετε κράτηση ή να αγοράσετε εισιτήριο τρένου εκτός του Μαρόκου. Μόλις φτάσετε, ωστόσο, πηγαίνετε στον κοντινότερο σταθμό του τρένου και μπορείτε να κάνετε κρατήσεις και να αγοράσετε τα εισιτήριά σας σε οπουδήποτε στη χώρα. Τα τρένα τρέχουν συχνά και συνήθως δεν είναι πρόβλημα να κάνετε κράτηση μόλις μια ημέρα πριν από το ταξίδι σας.

Αν ταξιδεύετε από το Ταγγέρη στο Μαρακές και θέλετε να πάρετε το ολονύκτιο τρένο (αναχωρώντας από το Ταγγέρη στις 21.05), θα πρέπει απλώς να ελπίζετε ότι οι couchettes δεν είναι πλήρως κρατημένοι. Εάν είναι πλήρως κρατημένοι, μην πανικοβληθείτε, υπάρχει σχεδόν πάντα μια θέση διαθέσιμη στη δεύτερη τάξη, έτσι δεν θα χρειαστεί να μείνετε μια μέρα στην άλλη στο Tangier εάν δεν θέλετε.

Κάποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων μπορεί να είναι αρκετά καλοί για να κλείσουν εκ των προτέρων το couchette σας και η εταιρεία ONCF (σιδηροδρομική) θα έχει τα εισιτήρια σας στο σταθμό. Αυτό είναι αρκετά μια ταλαιπωρία για τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ωστόσο, και έναν οικονομικό κίνδυνο (αν δεν εμφανίζονται).

Αλλά αν είστε πολύ άγχος για αυτό το σκέλος του ταξιδιού σας, στείλτε e-mail τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου σας στο Μαρακές και δείτε τι μπορούν να κάνουν.

Πρώτη ή δεύτερη;

Τα τρένα στο Μαρόκο χωρίζονται σε διαμερίσματα, στην πρώτη τάξη υπάρχουν 6 άτομα σε ένα διαμέρισμα, στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν 8 άτομα ανά διαμέρισμα.

Αν κάνετε κράτηση στην πρώτη θέση, μπορείτε να πάρετε μια πραγματική κράτηση θέσεων, η οποία είναι ωραίο αν θέλετε μια θέση παραθύρου αφού το τοπίο είναι θαυμάσιο. Διαφορετικά, είναι το πρώτο έρχονται, εξυπηρετούν πρώτα, αλλά τα τρένα σπάνια συσκευάζονται έτσι ώστε να είστε πάντα αρκετά άνετα. Η διαφορά τιμής συνήθως δεν υπερβαίνει τα USD15 μεταξύ των δύο κατηγοριών.

Δρομολόγια τρένων στα αγγλικά

Εάν οι γάλλοι σας δεν είναι μέχρι το κατώτατο όριο, ή ο ιστοχώρος ONCF είναι κάτω, έχω συγκεντρώσει τα προγράμματα στα αγγλικά για τις ακόλουθες πόλεις στο Μαρόκο:

Πόσο καιρό είναι η διαδρομή με τρένο από ...

Μπορείτε να ελέγξετε τα δρομολόγια "horaires" κάνοντας κλικ στους παραπάνω συνδέσμους, ή στον ιστοχώρο ONCF, αλλά εδώ είναι μερικοί δειγματοληπτικοί χρόνοι.

Τι κοστίζουν τα εισιτήρια τρένου;

Τα εισιτήρια τρένου είναι πολύ λογικές τιμές στο Μαρόκο. Θα πρέπει να πληρώσετε για τα εισιτήριά σας στο σιδηροδρομικό σταθμό σε μετρητά.

Τα παιδιά κάτω των 4 ετών ταξιδεύουν δωρεάν. Τα παιδιά μεταξύ 4 και 12 ετών δικαιούνται μειωμένους ναύλους.

Δείτε την ιστοσελίδα του ONCF για όλους τους ναύλους ("tars").

Υπάρχει φαγητό στο τρένο;

Ένα καλάθι αναψυκτικών περνάει μέσα από το τρένο που σερβίρει ποτά, σάντουιτς και σνακ. Εάν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ωστόσο, φέρετε τη δική σας τροφή. Μην κολλήσετε στην 7η ώρα με το τρένο μεταξύ Μαρακές και Φας με μόλις μισό μπουκάλι νερό και χωρίς φαγητό και χωρίς καλάθι σνακ. Τα τρένα πραγματικά δεν σταματούν στους σταθμούς αρκετά καιρό για να βγούν έξω και να αγοράσουν κάτι.

Από και προς το σιδηροδρομικό σταθμό

Εάν φτάσετε στο διεθνές αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα, ένα τρένο θα σας μεταφέρει απευθείας στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης και από εκεί μπορείτε να ταξιδέψετε στη Φέσε, στο Μαρακές ή όπου θέλετε να πάτε.

Τα τρένα τρέχουν επίσης απευθείας από το αεροδρόμιο προς το Ραμπάτ.

Εάν βρίσκεστε στο Tangier, στο Marrakech, στη Fes ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη που διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό, πάρτε μια καμπίνα (το ταξί είναι πάντα η φθηνότερη επιλογή) και ζητήστε από τον οδηγό να σας μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, δοκιμάστε να έχετε έτοιμη τη διεύθυνση ενός ξενοδοχείου προτού να βρεθείτε σε μια καμπίνα.

Αν βρίσκεστε σε μια πόλη όπως το Essaouira ή το Agadir, το λεωφορείο Supratours θα σας συνδέσει απευθείας με το σιδηροδρομικό σταθμό του Μαρακές. Το Supratours είναι μια επιχείρηση λεωφορείων που ανήκει στην εταιρεία σιδηροδρόμων, ώστε να μπορείτε να κάνετε κράτηση και να πληρώνετε για ένα συνδυασμό εισιτηρίων λεωφορείων και τρένων στα γραφεία τους.

Τα Supratours συνδέουν επίσης τους ακόλουθους προορισμούς με τον κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό: Tan Tan, Ouarzazate, Tiznit, Tetouan και Nador. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους προορισμούς ελέγξτε την τοποθεσία Web Supratours.

Συμβουλές Ταξιδιού Τρένου