Κορυφαίες συμβουλές για να φτάσετε στο Μαρόκο

Το Μαρόκο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Αφρικής , διάσημος για τις πολυσύχναστες πόλεις του, την απίστευτη ιστορία και τα παρθένα ερημικά τοπία. Οι επισκέπτες στο Μαρόκο είναι χαλασμένοι για επιλογή όσον αφορά τους τρόπους να φτάσουν εκεί, αν επιλέξετε να φτάσετε με αεροπλάνο ή με πλοίο. Μόλις φτάσετε, οι δυνατότητες για μετακίνηση προς τα εμπρός είναι εξίσου διαφορετικές, από το ταξίδι με το λεωφορείο έως την ενοικίαση αυτοκινήτου ή την αξιοποίηση του εκτεταμένου δικτύου τρένων του Μαρόκου.

Πριν να κλείσετε το ταξίδι σας, φροντίστε να διαβάσετε τον ταξιδιωτικό οδηγό του Μαρόκου για βασικές πληροφορίες σχετικά με το νόμισμα, το κλίμα, τους κανονισμούς θεώρησης και τα κορυφαία αξιοθέατα της χώρας.

Να φτάσετε στο Μαρόκο αεροπορικώς

Το Μαρόκο διαθέτει αρκετά διεθνή αεροδρόμια, όπως πύλες στο Αγκαντίρ, στην Καζαμπλάνκα , στο Μαρακές και στην Ταγγέρη. Από αυτά, τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια είναι ο διεθνής αερολιμένας Mohammed V (CMN) στην Καζαμπλάνκα, ο οποίος διαχειρίζεται τις περισσότερες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων της χώρας. και το αεροδρόμιο Marrakesh Menara (RAK), μια δημοφιλής επιλογή για τις αεροπορικές εταιρείες που φθάνουν από την Ευρώπη. Η διευκόλυνση των εσωτερικών πτήσεων προς άλλους μεγάλους προορισμούς από τον Μαρόκο από οποιονδήποτε από αυτούς τους κόμβους μεταφοράς είναι εύκολη. Ο αερομεταφορέας του Μαρόκου, Royal Air Maroc, είναι σήμερα η μόνη αεροπορική εταιρεία που προσφέρει απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν συνδέσεις με το Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένων των British Airways, της Lufthansa, της KLM και της Air France.

Να φτάσετε στο Μαρόκο από τη θάλασσα

Εκείνοι που ξεκινούν το ταξίδι τους στην Ευρώπη ίσως θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο Μαρόκο δια θαλάσσης. Υπάρχουν πολλά επιβατικά πλοία για να διαλέξετε, με δρομολόγια που ξεκινούν από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Τα περισσότερα πλοία (συμπεριλαμβανομένου του Σέτε, της Γαλλίας και της Γένοβας της Ιταλίας) θα σας μεταφέρουν στην μαροκινή πόλη του λιμανιού της Ταγγέρης.

Η Ισπανία προσφέρει τις περισσότερες επιλογές για θαλάσσια μεταφορά στο Μαρόκο . Μπορείτε να ταξιδέψετε από Algeciras προς Ταγγέρη ή από Algeciras προς Ceuta, μια ισπανική αυτόνομη πόλη που συνορεύει με το Μαρόκο στα βορειοανατολικά της χώρας. Εναλλακτικά, υπάρχουν δρομολόγια από Tarifa προς Ταγγέρη, από Αλμερία έως Ναντόρ ή Μελίλια (άλλη ισπανική αυτόνομη πόλη) και από τη Μάλαγα στη Μελίλια.

Να φτάσετε στο Μαρόκο από το έδαφος

Τα χερσαία σύνορα μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου έκλεισαν το 1994 και δεν μπορούν να περάσουν. Υπάρχουν σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ του Μαρόκου και των αυτόνομων ισπανικών πόλεων της Θέουτα και Μελίλιας, αν και τα δύο αυτά είναι σήμερα χαοτικά με τους μετανάστες που ελπίζουν να εισέλθουν στην Ευρώπη από την υπόλοιπη Αφρική. Το 2017, τα σύνορα της Ceuta έκλεισαν προσωρινά προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην ηπειρωτική Ισπανία. Ως εκ τούτου, η μετάβαση στο Μαρόκο αεροπορικώς ή από τη θάλασσα είναι μακράν η ευκολότερη επιλογή. Με αυτό που είπαμε, η ευρωπαϊκή εταιρεία λεωφορείων Eurolines προσφέρει χερσαίες διαδρομές από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις σε προορισμούς στο Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού με φέρι στην τιμή του εισιτηρίου σας.

Ταξίδι με τρένο στο Μαρόκο

Το δίκτυο τρένων του Μαρόκου λειτουργεί από το ONCF και είναι ένα από τα καλύτερα στην Αφρική. Οι ναύλοι είναι φθηνοί, τα τρένα είναι σχετικά αποδοτικά και τα ταξίδια είναι γενικά άνετα και ασφαλή.

Ανάλογα με το πότε αποφασίζετε να ταξιδέψετε, ίσως να μπορείτε να κλείσετε εισιτήριο κατά την άφιξή σας στο σταθμό (αν και τα βαγόνια τείνουν να γεμίζουν εκ των προτέρων στις επίσημες αργίες). Διαφορετικά, η προκαταβολή είναι δυνατή μέσω του ιστοτόπου ONCF (που είναι γραμμένο στα γαλλικά). Θα χρειαστεί να αποφασίσετε εάν θέλετε να ταξιδέψετε στην πρώτη ή δεύτερη κατηγορία, με την πρωταρχική διαφορά μεταξύ των δύο να είναι ότι τα καθίσματα είναι κρατημένα στην πρώτη θέση και είναι διαθέσιμα με βάση την αρχή που θα έρθει για πρώτη φορά μόνο στη δεύτερη. Οι διανυκτερεύσεις είναι διαθέσιμες μεταξύ ορισμένων προορισμών.

Ταξίδι με λεωφορείο στο Μαρόκο

Τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων προσφέρουν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς, εάν ο επιλεγμένος προορισμός σας δεν βρίσκεται στο τρένο (αυτό ισχύει για πολλά δημοφιλή σημεία διακοπών, όπως το Essaouira, το Chefchaouen και το Agadir). Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες λεωφορείων στο Μαρόκο είναι οι εθνικοί μεταφορείς, τα Supratours και CTM.

Το Supratours λειτουργεί από το ONCF και σταματά σε κάθε σιδηροδρομικό σταθμό. Μπορείτε να αγοράσετε συνδυασμένα εισιτήρια τρένων και λεωφορείων στην ιστοσελίδα ONCF. Η ιστοσελίδα του CTM είναι επίσης στα γαλλικά, αλλά επιτρέπει online κρατήσεις. Διαφορετικά, συνήθως μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για οποιαδήποτε εταιρεία στην αποθήκη λεωφορείων την ημέρα της αναχώρησης που επιλέξατε. Γενικά, το ταξίδι με λεωφορεία είναι άνετο εάν αργή, με κλιματισμό στις περισσότερες διαδρομές (και WiFi σε μερικούς).

Εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης

Εάν ο χρόνος σας είναι σύντομος και πρέπει να πάρετε από μια μεγάλη πόλη στην άλλη σε μια βιασύνη, μια εσωτερική πτήση είναι η καλύτερη επιλογή σας. Χρησιμοποιήστε μια ιστοσελίδα για σύγκριση πτήσεων όπως το Skyscanner.com για να βρείτε τα φθηνότερα εισιτήρια για τη συγκεκριμένη διαδρομή σας.

Κατά την άφιξή σας στον προορισμό σας, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότερες μαροκινές πόλεις έχουν δύο μορφές δημόσιων συγκοινωνιών: τα μεγάλα ταξί και τα μικρά ταξί. Τα μεγαλύτερα είναι κοινά οχήματα που ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, ενώ τα μικρά ταξί λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα ταξί οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Τα μικρά ταξί είναι συνήθως ένα καλύτερο στοίχημα, τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς την άνεση. Βεβαιωθείτε ότι ο μετρητής λειτουργεί προτού αποδεχτείτε μια βόλτα ή διαπραγματευτείτε τον ναύλο σας εκ των προτέρων.

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στο Μαρόκο

Η ενοικίαση αυτοκινήτου στο Μαρόκο είναι τόσο δαπανηρή και αγχωτική, λόγω του αναπόφευκτου γλωσσικού φραγμού και μιας εκπληκτικής σειράς κρυφών δαπανών. Αν αποφασίσετε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, θα βρείτε τα περισσότερα από τα διεθνή γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μερικά από αυτά που αντιπροσωπεύονται στα μεγάλα αεροδρόμια του Μαρόκου. Εναλλακτικά, όσοι ζουν στην Ευρώπη ίσως θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φέρουν το δικό τους αυτοκίνητο στο πορθμείο. Σε γενικές γραμμές, οι δρόμοι του Μαρόκου βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση, αν και οι αποστάσεις μεταξύ των μεγάλων πόλεων είναι σημαντικές.