Τάση στην Ασία

Προσαρμογείς ισχύος, τύπους βυσμάτων και χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Τα πυροτεχνήματα είναι όμορφα, αλλά όχι όταν ξεσπούν από το αγαπημένο σας smartphone ή φορητό υπολογιστή!

Η εσφαλμένη αντιμετώπιση της τάσης στην Ασία μπορεί να αποδώσει αρκετά. Περισσότεροι από λίγοι ατυχείς ταξιδιώτες έχουν βρει τον σκληρό τρόπο ότι η τάση στην Ασία διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι κατασκευαστές σήμερα είναι αρκετά καταρτισμένοι για να δημιουργήσουν συσκευές διπλής τάσης που είναι έτοιμες για διεθνή χρήση.

Είναι ένα lifesaver-κυριολεκτικά. Για να είστε ασφαλείς, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι ο φορτιστής της συσκευής σας θα λειτουργεί με την τάση στην Ασία. είναι διπλάσιο από αυτό που οι Αμερικανοί είναι συνηθισμένοι να χρησιμοποιούν.

Παρόλο που οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για 120 βολτ μπορούν να λειτουργούν σωστά, συχνά απενεργοποιούν πολύ περισσότερη θερμότητα όταν λειτουργούν με υψηλότερη τάση.

Ακόμη και αν η συσκευή σας είναι έτοιμη για μετακίνηση, η τροφοδοσία σε απομακρυσμένους χώρους δεν είναι πάντα "καθαρή". Οι διακυμάνσεις τάσης και οι τάσεις στη γραμμή μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα ευαίσθητα εξαρτήματα και να προκαλέσουν λανθάνουσες αστοχίες. Η ακατάλληλη γείωση είναι συχνά ένα ζήτημα. Λαμβάνοντας μερικά απλά μέτρα θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή των ακριβών σας iToys.

Η διαφορετική τάση στην Ασία

Η πλειοψηφία των χωρών στον κόσμο χρησιμοποιούν ηλεκτρική υποδομή 220/240-volt, δύο φορές την τάση που προέρχεται από τις αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με εξαίρεση την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, αρκετά καλά κάθε χώρα στην Ασία χρησιμοποιεί ένα σύστημα 230-240V.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές που δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό το υψηλότερο επίπεδο τάσης σίγουρα δεν θα επιβιώσουν ακόμη και μια δοκιμαστική προσθήκη.

Η χρήση συσκευών μίας τάσης σε χώρες με υψηλότερη τάση απαιτεί μετατροπέα τάσης ταξιδιού.

Σε αντίθεση με τους παθητικούς "προσαρμογείς ταξιδιού", ένας μετατροπέας τάσης (μετασχηματιστής) είναι μια σχετικά βαριά συσκευή που "βγαίνει" από την τάση. Είναι ενεργές συσκευές που χειρίζονται την τάση. Οι προσαρμογείς ταξιδίου απλώς αλλάζουν τη διαμόρφωση των οδόντων έτσι ώστε το βύσμα σας να ταιριάζει σε άγνωστες εξόδους.

Προσοχή: Πολλά ξενοδοχεία εγκαθιστούν με σύνεση τις γενικές υποδοχές, έτσι ώστε οι επισκέπτες από όλες τις χώρες να μπορούν να συνδεθούν με την εξουσία. Αλλά μόνο και μόνο επειδή το βύσμα σας ταιριάζει στην πρίζα, δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι η τάση είναι ασφαλής για τη συσκευή σας!

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα συσκευών που συχνά δεν είναι διπλής τάσης. Εάν σχεδιάστηκαν για χρήση στη Βόρεια Αμερική, μπορεί να μην λειτουργούν με την τάση στην Ασία:

Τα καλά νέα είναι ότι πολύ καλά όλες οι συσκευές που φορτίζονται με USB (smartphones, MP3 players, tablet, smartwatches, ιχνηλάτες γυμναστικής κ.λπ.) θα χρεώνουν πρόστιμο οπουδήποτε στον κόσμο.

Πώς να ελέγξετε την τάση της συσκευής σας

Φορτιστές και μετασχηματιστές (το ογκώδες κιβώτιο που βρίσκεται στο τέλος του καλωδίου που σας αρέσει να τρώτε χώρο με ταινίες ισχύος) θα πρέπει να φέρει τη σφράγιση των λειτουργιών στο εξωτερικό. Μερικές φορές η εκτύπωση είναι μικροσκοπική ή δύσκολη να αποκρυπτογραφηθεί.

Η επισήμανση πρέπει να διαβάζει κάτι όπως:

ΕΙΣΟΔΟΣ: AC 100-240V ~ 1.0A 50/60 Hz

Μια συσκευή που επισημαίνεται με τα παραπάνω ή παρόμοια θα λειτουργήσει πολύ καλά αρκετά καλά σε όλο τον κόσμο. Από τις διαθέσιμες πληροφορίες που είναι τυπωμένες στον φορτιστή, ανησυχείτε περισσότερο για το υψηλότερο άκρο της ονομαστικής τάσης (που υποδεικνύεται από το V), όχι για την ένταση (A) ή τη συχνότητα (Hz).

Εάν δεν βλέπετε 240V (ενδεχομένως να επαρκούν τα 220V) που υποδεικνύονται κάπου στη συσκευή, μην επιχειρήσετε να το χρησιμοποιήσετε στην Ασία χωρίς μετατροπέα ισχύος. Σε περίπτωση αμφιβολίας και πρέπει πραγματικά να συσκευάσετε το στεγνωτήρα μαλλιών, δοκιμάστε να ελέγξετε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για να αναζητήσετε τις επίσημες τεχνικές προδιαγραφές της συσκευής σας.

Οι φορητοί υπολογιστές , οι φορτιστές USB και τα smartphones θα λειτουργήσουν με την τάση στην Ασία , ωστόσο, τείνουν να ζεσταίνουν. Έχετε υπόψη αυτό κατά τη φόρτιση συσκευών. προσπαθήστε να τα κρατήσετε εκεί που μπορούν να εξαεριστούν και να κρυώσουν αντί για το κρεβάτι. Η πρόσθετη θερμότητα μπορεί να μειώσει τον κύκλο ζωής του φορτιστή.

Διαμόρφωση Outlet στην Ασία

Αν και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές σήμερα μπορούν να χειριστούν ένα ευρύ φάσμα τάσης, η πραγματική απογοήτευση είναι η έλλειψη ενός προτύπου για πρίζες ισχύος σε όλη την Ασία. Πολλές χώρες απλά έκαναν το δικό τους πράγμα. άλλοι υιοθέτησαν τα διαφορετικά πρότυπα των ευρωπαίων αποικιστών.

Για παράδειγμα, η Μαλαισία ευνοεί τα τετράγωνα βύσματα "Τύπου G" από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η γειτονική Ταϊλάνδη έχει ένα μίγμα αμερικανικού και ευρωπαϊκού βύσματος.

Οι χώρες σε όλη την Ασία βασίζονται σε διαφορετικά πρότυπα για τύπους βυσμάτων και διαμορφώσεις εξόδων. Για να είστε ασφαλείς, θα χρειαστείτε έναν προσαρμογέα τροφοδοσίας ταξιδιού. Οι προσαρμογείς ρεύματος είναι παθητικές συσκευές και δεν αλλάζουν την τάση υψηλότερα ή χαμηλότερα.

Ευτυχώς, οι προσαρμογείς ταξιδιού είναι ελαφρύι και φθηνές. Θα πρέπει να αποτελούν μέρος του συνόλου των διεθνών ταξιδιωτών.

Τα μοντέλα και τα στυλ ποικίλλουν ευρέως, αλλά οι προσαρμογείς με μικρότερο αποτύπωμα μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα στις λωρίδες ισχύος ή στις διπλές πρίζες χωρίς να εμποδίζουν άλλες πρίζες. Οι καλύτεροι προσαρμογείς έχουν ενσωματωμένες θύρες USB για τη φόρτιση smartphone και παρόμοιων συσκευών.

Καταργήστε τα κιτ προσαρμογέα με μεμονωμένα άκρα που μπορούν να χαθούν στο δρόμο. Μια καλύτερη επιλογή είναι να πάρει ένα ζευγάρι καθολική όλα-σε-όλα προσαρμογείς. Αυτοί οι ελαφροί προσαρμογείς είναι συχνά φορτωμένοι με ελατήρια ή έχουν διακόπτες για να σας επιτρέπουν να επιλέξετε ποιο τσιμπίδες στυλ να κλειδώσετε στη θέση τους. Σας επιτρέπουν να συνδέσετε οποιαδήποτε συσκευή σε οποιαδήποτε υποδοχή στον κόσμο.

Αν επιλέγετε έναν προσαρμογέα με υπερβολική προστασία ή προηγμένες λειτουργίες, ελέγξτε το εύρος τάσης λειτουργίας!

Συμβουλή: Ορισμένες δεξιώσεις ξενοδοχείων θα παρέχουν δωρεάν προσαρμογείς ρεύματος αν έχετε χάσει κατά λάθος τη δική σας κάπου.

Μετατροπείς τάσης και μετασχηματιστές βηματισμού

Δεν πρέπει να συγχέεται με προσαρμογείς ισχύος οι οποίοι αλλάζουν μόνο το φυσικό βύσμα, οι μετατροπείς τάσης είναι ενεργά εξαρτήματα και στην πραγματικότητα βήμα προς τα κάτω η τάση από 220-240 βολτ σε ασφαλή 110-120 βολτ. Αν απολύτως πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή στην Ασία που δεν έχει ονομαστική ισχύ 220 βολτ, θα χρειαστείτε μετατροπέα τάσης.

Κατά την αγορά ενός μετασχηματιστή βηματισμού, ελέγξτε την ισχύ εξόδου (π.χ. 50W). Πολλοί παράγουν μόνο αρκετή απόδοση για φορτιστές και μικρές συσκευές, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να παρέχουν στεγνωτήρες μαλλιών ή συσκευές που έχουν πεινασμένο σε ισχύ.

Οι μετατροπείς τάσης είναι βαρύτεροι και ακριβότεροι από τους απλούς προσαρμογείς ισχύος. Αποφύγετε τους, εάν είναι δυνατόν, επιλέγοντας συσκευές που ταιριάζουν καλύτερα στο ταξίδι . Οι ταξιδιώτες συχνά είναι καλύτεροι απλώς αγοράζοντας μια νεότερη έκδοση διπλής τάσης για οποιεσδήποτε συσκευές επιθυμούν να ταξιδέψουν.

"Επικίνδυνη" δύναμη στην Ασία

Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες και νησιά της Ασίας δεν έχουν πάντα "καθαρή" ή αξιόπιστη ισχύ. Η καλωδίωση μπορεί να είναι η καλύτερη προσπάθεια και η μη πιστοποίηση. Η γείωση είναι συχνά φτωχή ή λανθασμένη. Πολλά νησιά και ορισμένες απομακρυσμένες τουριστικές επιχειρήσεις εξαρτώνται από τις γεννήτριες. Όταν ξεκινούν ή αποτυγχάνουν, οι γεννήτριες παράγουν αιχμές στην υποδομή. Οι υπερβολικές τάσεις και οι φούσκες επηρεάζουν τις ευαίσθητες συσκευές.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να καθαρίσετε την παροχή ρεύματος σε μια απομακρυσμένη περιοχή, αποφύγετε τη σύνδεση των συσκευών σας και αφήστε τις χωρίς επιτήρηση. Περιμένετε να χρεώσετε τα πράγματα μέχρι να βρεθείτε στο δωμάτιο. Όταν βλέπετε ότι τα φώτα αλλάζουν σε ένταση ή ακούγεται η αύξηση της ταχύτητας του ανεμιστήρα, τραβήξτε το φις!

Μια άλλη λύση είναι να φορτώσετε ένα φορητό πακέτο ενέργειας και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το για να μεταφέρετε μια χρέωση στο smartphone σας. Το πακέτο ενέργειας ενεργεί ως "μεσάζων" και είναι πολύ φθηνότερο σε κίνδυνο από το μέσο smartphone.

Η τάση στην Ιαπωνία

Είναι περίεργο ότι η Ιαπωνία αποτελεί εξαίρεση στην Ασία και στον κόσμο, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα 100 βολτ. Οι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για 110-120V θα λειτουργούν συνήθως καλά αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να θερμανθούν ή να φορτιστούν.

Ο τύπος βύσματος στην Ιαπωνία είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες (τύπος A / NEMA 1-15).