Θα πρέπει να πάρετε ένα φορητό υπολογιστή για τις επόμενες διακοπές σας;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση είναι όχι

Ακόμη και πριν από λίγα χρόνια, οι επιλογές σας ήταν περιορισμένες αν θέλετε να στείλετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να επικοινωνήσετε με τους φίλους και την οικογένεια ενώ ταξιδεύετε.

Θα μπορούσατε να χάσετε ώρες της ζωής σας προσπαθώντας να βρείτε καφέ Internet, ή να αγωνίζονται με τον πιο αργό υπολογιστή στον κόσμο σε μια σκονισμένη γωνία του ξενοδοχείου σας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να μεταφέρετε το δικό σας φορητό υπολογιστή και να πολεμήσετε με νιφάδες συνδέσεις Wi-Fi. Ούτε ήταν μια απολαυστική εμπειρία.

Τώρα, φυσικά, όλα έχουν αλλάξει.

Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 2007 και το πρώτο iPad το 2010. Ενώ δεν ήταν ούτε η πρώτη συσκευή του τύπου, η δημοτικότητά τους άλλαξε για πάντα την κινητή υπολογιστική.

Έτσι, για τον σύγχρονο συνδεδεμένο ταξιδιώτη, πρέπει πραγματικά να ρωτήσουμε: είναι ένα laptop ακόμα απαραίτητο, ή υπάρχει μια καλύτερη επιλογή;

Όλα καταλήγουν σε μία ερώτηση

Ενώ υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ και κατά των ταξιδιών με φορητό υπολογιστή, μπορούν όλοι να βράσουν σε μια απλή ερώτηση που πρέπει να εξετάσει κάθε ταξιδιώτης προτού λάβει μια απόφαση: "Τι πρέπει να κάνω με αυτό;"

Είστε "καταναλωτής";

Για πολλούς ανθρώπους που ξεκινούν διακοπές για μια εβδομάδα ή δύο, οι ανάγκες τους σε υπολογιστές είναι αρκετά απλές. Η περιήγηση στο διαδίκτυο, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η μεταφόρτωση φωτογραφιών στην παραλία δεν απαιτούν φορητό υπολογιστή πλήρους μεγέθους.

Η παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών είναι τουλάχιστον τόσο ευχάριστη σε ένα tablet, η φωνητική κλήση (ακόμα και μέσω Skype) είναι καλύτερη σε ένα smartphone και η τεράστια ποικιλία των εφαρμογών καθιστά τη συσκευή πιο χρήσιμη από ένα φορητό υπολογιστή στις περισσότερες ταξιδιωτικές καταστάσεις.

Με την προσθήκη ενός αναγνώστη καρτών SD, οι φωτογραφίες από μια φωτογραφική μηχανή μπορούν να αντιγραφούν, να μοιραστούν και να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας. Ακόμη και καθήκοντα όπως η ηλεκτρονική τραπεζική και η εκτύπωση κάρτας επιβίβασης πραγματοποιούνται σχετικά εύκολα, όλα από συσκευές που είναι μικρότερες, φθηνότερες, ελαφρύτερες και έχουν καλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας από σχεδόν οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή.

Οι περισσότερες υπηρεσίες VPN λειτουργούν επίσης εξίσου καλά σε μια φορητή συσκευή ως φορητό υπολογιστή, οπότε δεν χρειάζεται να θέτετε σε κίνδυνο την ασφάλειά σας όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi.

Η φόρτιση εν κινήσει είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς οι φορητές πλάτες μπαταριών είναι σχετικά μικρές και φθηνές και οι θύρες φόρτισης USB καθίστανται όλο και συχνότερες στα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία.

Εν ολίγοις, εάν οι ανάγκες σας σε υπολογιστές, ενώ ταξιδεύετε, πέφτουν στην κατηγορία «καταναλώνουν» (δηλαδή, συνήθως βλέπετε τα πράγματα αντί να τα δημιουργείτε), μπορείτε εύκολα να αφήσετε το φορητό υπολογιστή πίσω. Ακριβώς πάρτε ένα smartphone ή tablet αντί, και χρησιμοποιήστε τον επιπλέον χώρο στο carry-σας για σουβενίρ.

Είστε "Δημιουργός";

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πλέον ανάγκη για φορητό υπολογιστή όταν ταξιδεύουν, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια μειονότητα που το κάνουν. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι ταξιδιώτες αναμιγνύουν τη δουλειά και την απόλαυση με κάποιο τρόπο.

Ίσως να είναι ένας φωτογράφος ή κατασκευαστής βίντεο, ένας συγγραφέας ή κάποιος που δεν μπορεί να αφήσει το γραφείο πίσω εξ ολοκλήρου για μερικές εβδομάδες, όσο κι αν θέλουν.

Ο κοινός παράγοντας για όλους αυτούς τους ταξιδιώτες είναι ότι έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν περιεχόμενο ενώ βρίσκονται μακριά από το σπίτι, όχι μόνο να το καταναλώνουν. Ενώ είναι τεχνικά δυνατό να επεξεργαστείτε εκατοντάδες φωτογραφίες, να γράψετε χιλιάδες λέξεις ή να δημιουργήσετε το επόμενο κινηματογραφικό έργο σε ένα smartphone ή tablet, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Η προσθήκη ενός πληκτρολογίου Bluetooth ή άλλων αξεσουάρ μπορεί να βοηθήσει και εάν διαθέτετε ένα πρόσφατο μοντέλο smartphone Samsung Galaxy, το σύστημα σύνδεσης DeX σάς επιτρέπει να συνδέσετε μια οθόνη και πληκτρολόγιο και να χρησιμοποιήσετε το ίδιο το τηλέφωνο ως ποντίκι για να δώσετε κάτι πλησίον ενός πλήρους υπολογιστή εμπειρία για ελαφριά δουλειά.

Σε γενικές γραμμές, όμως, εξακολουθεί να είναι πολύ ταχύτερη και απλούστερη η χρήση ενός φορητού υπολογιστή (ή μιας υβριδικής συσκευής όπως το Microsoft Surface Pro.)

Για εκείνες τις καταστάσεις όπου η ακατέργαστη υπολογιστική ισχύς έχει σημασία, δεν υπάρχει ακόμη σύγκριση μεταξύ ενός φορητού υπολογιστή και ενός τηλεφώνου, αν και το χάσμα μειώνεται σιγά σιγά κάθε χρόνο. Δεν είναι διαθέσιμες πλήρεις εκδόσεις εξειδικευμένων εφαρμογών όπως το Photoshop ή το Final Cut σε iOS ή Android, οπότε αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τέτοια προγράμματα, δεν έχετε πολλές επιλογές για το πώς θα το κάνετε.

Τελικό Λόγο

Η διαφορά μεταξύ του τι μπορεί να γίνει ένας φορητός υπολογιστής έναντι μιας φορητής συσκευής θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, στο σημείο όπου δεν θα υπάρξει σχεδόν τίποτα που δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα αξιοπρεπές tablet. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αυτό ήδη, αλλά η τεχνολογία δεν υπάρχει για όλους ακόμα.

Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, ωστόσο, υπάρχει ήδη μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Αφήστε το τηλέφωνό σας ή το tablet σας στη μεταφορά και κατευθυνθείτε προς το αεροδρόμιο. Ο φορητός υπολογιστής μπορεί να μείνει με ασφάλεια στο σπίτι και να σας δώσει ένα μικρότερο πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε στο δρόμο.