Στην αναθεώρηση: Παρίσι Movie Walks από τον Michael Schürmann

Cinephile; Αυτό το βιβλίο μπορεί να είναι για σας

Οι Cinephiles που ταξιδεύουν στο Παρίσι θα βρουν μια πληθώρα ενδιαφέρουσας γνώσης για το κινηματογραφικό ιστορικό του Παρισιού σε αυτόν τον σχετικά λεπτό αλλά καλά ελεγμένο τόμο. Ο συγγραφέας Michael Schürmann φέρνει έναν ζωντανό και συχνά χιουμοριστικό τόνο σε δέκα βόλτες στην πόλη των φώτων και τα προτεινόμενα δρομολόγια είναι σαφή και εύκολο να ακολουθηθούν. Συχνά παραβλέπονται λεπτομέρειες σχετικά με την παριζιάνικη κοινωνική και πολιτική ιστορία, την αρχιτεκτονική ή αξιοσημείωτες παριζιάνικες προσωπικότητες υφαίνονται στις βόλτες, κάνοντας αυτό το βιβλίο μια πολύτιμη προσθήκη στη βαλίτσα σας, ακόμα κι αν ενδιαφέρεστε μόνο για τις ταινίες.

Τα πλεονεκτήματα:

Τα Μειονεκτήματα:

Βασικές λεπτομέρειες για το βιβλίο

Η πλήρης κριτική μου: Ένας εύχρηστος οδηγός για τους λάτρεις των ταινιών που επισκέπτονται το Παρίσι

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την αναθεώρηση των ταινιών του Παρισιού, δέχτηκα μια πρόσκληση του συγγραφέα Michael Schürmann να κάνει μια βόλτα γύρω από τη δική του πολύ φωτογενή γειτονιά, τη Μονμάρτρη . Σε σχεδόν κάθε γωνιά που διασχίζουμε, ο Schürmann φαίνεται να έχει μια νέα λωρίδα κινηματογραφικών τριαντάφυλλων στο μανίκι του.

"Βλέπετε αυτό το καφενείο στο κατώτατο σημείο του κλιμακοστασίου;" Εδώ εξηγεί μια από τις τελευταίες σκηνές από τη νέα έκδοση της Sabrina . Αργότερα περνάμε από μια γωνιακή αγορά γειτονιάς με ένα ασυνήθιστα διακοσμημένο σημείο - αλλά δυσκολεύομαι να το κάνω όταν η πρόσοψη ήταν πιθανόν κατασκευασμένη. Γνωρίζω ότι ήταν στην πραγματικότητα αυξημένο για σκηνές στην επιτυχημένη εξαγωγή του Amelie για το 2001 στην Jean-Pierre Jeunet.

Αυτό ήταν απλά μια συνηθισμένη αγορά που τέθηκε για να ταιριάζει απόλυτα με την αντι-φυσιοκρατική, ασαφώς διαχρονική εκδοχή του Παρισιού του Jeunet, σημειώνει ο συγγραφέας.

Διαβάστε τις σχετικές: αγορές τροφίμων του Παρισιού από το διαμέρισμα

Το βιβλίο, μόλις ντροπαλό των 300 σελίδων και εύκολο να tote γύρω, είναι γεμάτη με εξίσου λεπτές παρατηρήσεις για τα σημεία όπου οι σκηνοθέτες κινηματογράφων επέλεξαν να δημιουργήσουν κατάστημα στο Παρίσι. Περιλαμβάνει 10 βόλτες που είναι εύκολα προσβάσιμες σε διαφορετικές περιοχές του Παρισιού. Το βιβλίο του Schürmann περιλαμβάνει γεγονότα και ανέκδοτα για ταινίες τόσο διαφορετικές σε είδος και εποχή, όπως το Hôtel du Nord του Marcel Carné, το Irma La Douce του Billy Wilder, το Jules et Jim ή το Hollywood του Francois Truffaut (και flops) όπως η Sabrina και η γαλλική Kiss . Είναι αρκετά προσβάσιμο για τους αναγνώστες που είναι λιγότερο από αφοσιωμένοι κινηματογράφοι, αλλά ο συγγραφέας είναι σαφώς κατανοητός στην ιστορία και τις τεχνικές κυτταροειδούς, έτσι οι αναγνώστες με κάποια εμπειρία δεν θα βαρεθούν. Τα κεφάλαια 9 και 10 είναι αφιερωμένα στα κλασικά κινηματογραφικά έργα του Παρισιού, όπως το Red Balloon και το Zazie dans le Metro , τα οποία ταιριάζουν ιδιαίτερα στους οπαδούς των "auteur".

Διαβάστε το σχετικό χαρακτηριστικό: Τα καλύτερα κινηματογραφικά θέατρα και τα κινηματογραφικά κέντρα στο Παρίσι

Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα για το βιβλίο είναι πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσεις τις περιηγήσεις και να φανταστείς την φαντασία σου όχι μόνο από κινηματογραφικές στιγμές στα μέρη που περνάς, αλλά και από συναρπαστικές αναλαμπές κοινωνικής ιστορίας, αρχιτεκτονικής, τέχνης ή μεγαλομανικές αδυναμίες των ηγετών των Παρισίων.

Ο Schürmann καταφέρνει να συσκευάσει το βιβλίο με στοιχεία κυτταρίτιδας, αλλά μας δίνει και μια μεγαλύτερη εικόνα. Παρατηρείται επίσης προσοχή στη διασταύρωση μεταξύ σύγχρονων και κλασσικών ταινιών: περπατώντας κατά μήκος της διώρυγας του Αγίου Μάρτιν , για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι το σκάφος που βυθίζεται στο κατώτατο σημείο του καναλιού στο τελευταίο τανγκό στο Παρίσι ονομάζεται Atlante ξεκάθαρο φόρο τιμής στην επώνυμη ταινία του 1934 από τον σεβαστό Γάλλο σκηνοθέτη Jean Vigo.

Διαβάστε τις σχετικές: Βέλτιστες περιηγήσεις στο Παρίσι

Βρήκα το βιβλίο να έχει ένα μικρό ελάττωμα: έλλειψη τυπωμένων φωτογραφικών μηχανών που αντιστοιχούν στις σκηνές που περιγράφονται σε όλη την έκταση. Αυτό μπορεί να σας δυσκολεύει να απεικονίσετε σκηνές εάν δεν έχετε δει τις ταινίες σας. Αυτή είναι μια κατανοητή παράλειψη, δεδομένου πόσο δαπανηρή και περίπλοκη είναι η διαδικασία εξασφάλισης της άδειας χρήσης τέτοιων φωτογραφιών.

Συνολικά, αυτό απομακρύνεται μόνο ελαφρώς από τη χρηστικότητα του βιβλίου, που παραμένει μια διασκεδαστική και ενημερωτική ανάγνωση. Θα το συνιστούσα αν είσαι σκληροπυρηνική cinephile ή απλά θέλεις να γνωρίσεις το Παρίσι μέσα από ένα διαφορετικό φακό.

Γνωστοποίηση: Αντίγραφο αναθεώρησης δόθηκε από τον εκδότη. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Δεοντολογίας μας.