Μπορεί ένα Pass Eurail να σας εξοικονομήσει χρήματα στην Ανατολική Ευρώπη;

Τι να περιμένετε όταν χρησιμοποιείτε το Pass Eurail στην Ανατολική Ευρώπη

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το Eurail περνάει μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα εάν σχεδιάζετε να ταξιδεύετε στην Ευρώπη μέσα σε διάστημα αρκετών εβδομάδων ή μηνών. Αυτό που δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένο είναι αν τα δελτία μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα στην Ανατολική Ευρώπη .

Λατρεύω την Ανατολική Ευρώπη επειδή υπάρχουν λιγότεροι τουρίστες από ό, τι στη Δυτική Ευρώπη και επειδή είναι εξαιρετικά προσιτό. Θα μπορούσε να είναι ότι η Ανατολική Ευρώπη είναι τόσο προσιτή ώστε ένα δελτίο Eurail δεν θα προσφέρει πραγματικά πραγματική αποταμίευση;

Αποφάσισα να ανακαλύψω και να περάσω έξι καταπληκτικές εβδομάδες που ταξιδεύουν με τρένο, από την Τσεχία στην Τουρκία.

Τι να περιμένετε από ταξίδια με τρένο στην Ανατολική Ευρώπη

Ως γενικός κανόνας, όσο πιο πέρα ​​ανατολικά ταξιδεύετε στην Ευρώπη, τόσο λιγότερο θα είναι η ταξιδιωτική σας εμπειρία. Οι ανατολικοευρωπαϊκές αμαξοστοιχίες είναι συνήθως πιο αργές, πιο πενιχρές και πιο πεπλατυσμένες από τους δυτικούς ομολόγους τους, με τη μόνη εξαίρεση τη Ρουμανία, η οποία έχει εκπληκτικά άνετα, γρήγορα και πολυτελή τρένα!

Υπάρχουν σίγουρα περισσότερες προκλήσεις που σχετίζονται με το ταξίδι με τρένο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη: τα τρένα είναι λιγότερο γεμάτα από ό, τι στη Δυτική Ευρώπη, σπάνια πρέπει να κάνετε κρατήσεις και είναι επίσης εξαιρετικά φθηνά. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο φτηνά ώστε να βρείτε ένα δελτίο Eurail δεν σας εξοικονομήσει πραγματικά χρήματα στο ταξίδι σας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ υπάρχει λιγότερη άνεση που συνδέεται με το ταξίδι με τρένο στην Ανατολική Ευρώπη, δεν είναι καθόλου επικίνδυνο, οπότε μην το παραλείπετε.

Απλά περιμένετε να μην έχετε κλιματισμό ή θέρμανση, να σπρώχνετε γύρω από τα ανώμαλα κομμάτια και συχνά να μην φτάσετε στον επόμενο προορισμό σας εγκαίρως.

Επιλέγοντας πού να πάτε

Δυστυχώς, η Ανατολική Ευρώπη δεν καλύπτεται τόσο καλά όσο η Δυτική Ευρώπη όσον αφορά τη χρήση του Eurail Global Pass . Είναι λογικό: είναι λιγότερο τουριστικό και οι ήδη φθηνοί ναύλοι σημαίνουν ότι οι εκπτώσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες.

Έτσι πού μπορείτε να πάτε;

Αν σκοπεύετε να ξοδέψετε πολύ χρόνο στα Βαλκάνια, ένα δελτίο Eurail δεν θα είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δελτίο σας στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Μακεδονία, το Μαυροβούνιο ή τη Σερβία. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το Eurail Select Pass για να επισκεφθείτε τη Σέβια και το Μαυροβούνιο, αλλά θα χάνατε μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες της περιοχής κάνοντας αυτό. Τα τρένα είναι φθηνά σε αυτό το μέρος του κόσμου, οπότε μην πανικοβληθείτε εάν προγραμματίζετε μια επίσκεψη - μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά τρένα και να πληρώσετε ένα ανάλογο ποσό με αυτό που θα ξοδέψατε σε ένα δελτίο Eurail.

Επίσης, η Βορειοανατολική Ευρώπη δεν καλύπτεται επαρκώς, καθώς η Λευκορωσία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, Σε αυτή την περίπτωση, επιλέξτε να ταξιδέψετε με λεωφορείο, καθώς είναι προσιτές και οι μεγάλες πόλεις της περιοχής είναι καλά συνδεδεμένες.

Δεν είναι όμως κακό για την Ανατολική Ευρώπη και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές χώρες που καλύπτονται από το δελτίο της περιοχής που μπορείτε να επισκεφτείτε: Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, για να αναφέρουμε μόνο λίγες! Και εμπιστευθείτε: αυτές οι χώρες είναι μερικές από τις αγαπημένες μου σε όλη την Ευρώπη!

Τα τρένα της Ανατολικής Ευρώπης είναι ασφαλή;

Οι αμαξοστοιχίες της Ανατολικής Ευρώπης είναι απολύτως ασφαλείς να ταξιδεύουν για όσο διάστημα ασκείστε την κοινή λογική και λάβετε τις ίδιες προφυλάξεις που θα κάνατε στο σπίτι.

Δεν διαφέρει από την άποψη της ασφάλειας από το ταξίδι με τρένο στη Δυτική Ευρώπη (για παράδειγμα, πολλοί ταξιδιώτες περνούν σε τρένα στη Βαρκελώνη). Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τις τσάντες σας μέσα από την όραση ανά πάσα στιγμή, ειδικά αν πρόκειται να κοιμηθείτε σε μια ολονύκτια τρένο , να είστε προσεκτικοί από υπερβολικά φιλικούς ντόπιους που μπορεί να προσπαθούν να σας απατούν και να μην φοράτε τίποτα που φαίνεται σαν να ήταν ακριβό.

Εάν ανησυχείτε για την ασφάλεια σε ολονύκτια τρένα , είναι δυνατό να κάνετε κράτηση για μια κλειστή κρεβατοκάμαρα εκ των προτέρων, αλλά θα πληρώσετε πολλά επιπλέον για αυτό. Είναι η απόφασή σας για το κατά πόσον η εγγύηση της ασφάλειάς σας αξίζει το επιπλέον χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί να ξοδέψετε.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε κράτηση θέσεων στο τρένο που ταξιδεύετε, περπατήστε μέσα από τα βαγόνια για να βρείτε ένα με πολλούς ανθρώπους: αυτό σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερη πιθανότητα να έχετε κάτι κλεμμένο απ 'ότι εάν βρισκόσασταν σε μια μεταφορά μόνος σου.

Αν κάποιος επιχειρήσει να σας χτυπήσει και να συνειδητοποιήσετε και να φωνάξετε έξω, θα έχετε μια ολόκληρη γκάμα ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσουν τον κλέφτη.

Αξίζει πάντα να ρίξετε μια ματιά στις αναθεωρήσεις της συγκεκριμένης διαδρομής τρένων που παίρνετε online εκ των προτέρων για να πάρετε μια ιδέα για το τι θα είναι η εμπειρία ή αν θα πρέπει να λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις. Αποφάσισα να πετάξω από τη Βουδαπέστη στο Κίεβο, αντί να πάρω το τρένο, λόγω των κακών σχόλια που διάβασα στο διαδίκτυο.

Μπορεί ένα Pass Eurail να σας εξοικονομήσει χρήματα στην Ανατολική Ευρώπη;

Ένα παγκόσμιο δελτίο Eurail με έκπτωση για νέους (διαθέσιμο για ηλικίες 16-26 ετών) είναι $ 776 και σας δίνει 15 ημέρες ταξιδιού για διάστημα δύο μηνών. Αποφασίσαμε να θέσουμε σε δοκιμασία αυτό το Eurail, δημιουργώντας ένα τυπικό δρομολόγιο Ανατολικής Ευρώπης που διέρχεται από τις χώρες που καλύπτει το Eurail.

Χρησιμοποιήσαμε το RailEurope για να υπολογίσουμε το κόστος από ένα σημείο σε ένα σημείο για ένα κάθισμα δεύτερης κατηγορίας σε ένα τυπικό μήνα:

Πράγα στη Μπρατισλάβα: $ 78
Μπρατισλάβα στη Βιέννη: $ 30
Βιέννη προς Λιουμπλιάνα: $ 113
Λιουμπλιάνα στο Ζάγκρεμπ: $ 44
Ζάγκρεμπ προς Σπλιτ: $ 81
Σπλιτ στο Ζάγκρεμπ: $ 81
Ζάγκρεμπ στη Βουδαπέστη: $ 64
Βουδαπέστη στον Έγκερ: $ 24
Eger στο Βουκουρέστι: $ 165
Βουκουρέστι στο Brasov: $ 35
Brasov στη Sighisoara: $ 28
Sighisoara στο Βουκουρέστι: $ 48
Βουκουρέστι στη Σόφια: $ 78
Σόφια προς Πλόβντιβ: $ 3 *
Πόλη της Φιλιππούπολης: 30 € *

* Η διαδρομή δεν περιλαμβάνεται στο RailEurope. Η τιμή είναι από την ιστοσελίδα του Βουλγαρικού Σιδηροδρόμου.

Συνολική τιμή: $ 902.

Αλλά είναι η μόνη επιλογή η RailEurope;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μάθετε την ακριβή τιμή μιας σιδηροδρομικής διαδρομής, εκτός αν επισκέπτεστε κάθε σταθμό αυτοπροσώπως και ζητήστε να αγοράσετε ένα εισιτήριο. Ενώ η RailEurope παρέχει μια λογική εκτίμηση των τιμών που μπορείτε να δείτε στην πληρωμή, σίγουρα χρεώνουν πολύ περισσότερο από τις τοπικές σιδηροδρομικές εταιρείες. Μπορούν να το κάνουν αυτό επειδή μερικοί επιβάτες είναι ευτυχείς να πληρώσουν δύο φορές περισσότερο για να έχουν την εγγύηση ότι έχουν θέση σε όλα τα τρένα που πρέπει να πάρουν και ότι μπορούν να έχουν τα εισιτήριά τους στο χέρι πριν ακόμα φτάσουν στην Ευρώπη .

Έτσι, ενώ οι τιμές RailEurope των εισιτηρίων τρένων είναι μικρότερες από το κόστος ενός δελτίου Eurail, εάν φτάσατε σε μια πόλη, κατευθυνθείτε προς το σιδηροδρομικό σταθμό και αγοράσετε ένα εισιτήριο εκεί, θα μπορούσατε να βρεθείτε στον μισό μισό όσο οι τιμές παραπάνω. Σε αυτή την περίπτωση, ένα δελτίο Eurail θα ήταν ακριβότερο από το να φτάνεις και να αγοράζεις εισιτήρια καθώς πηγαίνεις.

Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε ένα Eurail Pass στην Ανατολική Ευρώπη;

Για τη διαδρομή που αναφέραμε, η χρήση ενός δελτίου Eurail θα σας εξοικονομήσει χρήματα σε σύγκριση με την κράτηση εκ των προτέρων με την Rail Europe, αλλά δεν είναι ένα τεράστιο ποσό. Στη Δυτική Ευρώπη, για παράδειγμα, ένας μήνας ταξιδιού θα μπορούσε να φτάσει εύκολα στα $ 2000 συνολικά. Στην περίπτωση αυτή, το δελτίο Eurail έχει πολύ νόημα. Στην Ανατολική Ευρώπη, η διαφορά στην τιμή δεν είναι τόσο ακραία.

Εάν επιθυμείτε ευελιξία με τις ημερομηνίες και τη διαδρομή σας, μην θέλετε να ανησυχείτε για τις διακυμάνσεις των τιμών και μην θέλετε να χάνετε χρόνο αναμονής για εισιτήρια τρένων κάθε λίγες μέρες, είναι καλύτερο να πάρετε ένα δελτίο Eurail . Ένα δελτίο Eurail σας επιτρέπει να μεταβείτε σε οποιοδήποτε τρένο που δεν απαιτεί κράτηση (τα περισσότερα τρένα ημέρας στην Ανατολική Ευρώπη) χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διαθεσιμότητα ή την τιμή. Μπορείτε να κάνετε τις αποφάσεις σας καθώς πηγαίνετε και δεν χρειάζεται να έχετε σταθερά σχέδια ενώ ταξιδεύετε στην ήπειρο.

Εάν είστε νευρικός ταξιδιώτης που του αρέσει να έχει τα πάντα κράτηση εκ των προτέρων, έχετε ήδη σταθερούς προορισμούς και ημερομηνία που δεν θέλετε να αλλάξετε και επιθυμείτε να φτάσετε στην Ευρώπη με τα εισιτήριά σας ήδη στο χέρι, θα αγοράζατε καλύτερα τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων με την RailEurope . Το RailEurope είναι ένας από τους λίγους ιστότοπους που σας επιτρέπουν να κάνετε εκ των προτέρων κράτηση εισιτηρίων από σημείο σε σημείο στην Ανατολική Ευρώπη. Δυστυχώς, για αυτή την υπηρεσία πληρώνετε ένα ασφάλιστρο, όπως αποδεικνύεται από τις τιμές που βρέθηκαν στον ιστότοπο των βουλγαρικών σιδηροδρόμων παραπάνω.

Εναλλακτικά, αν θέλετε μέγιστη ευελιξία, μην διστάσετε να περάσετε την ώρα αναμονής για εισιτήρια και θέλετε να πάρετε μια πιθανότητα να πληρώσετε το ελάχιστο χρηματικό ποσό τότε θα αγοράζατε καλύτερα τα εισιτήρια από σημείο σε σημείο μόλις έχετε έφτασε. Φυσικά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα βρείτε τα εισιτήρια για φθηνότερα αλλά είναι ακόμα πολύ πιθανό.