Μια σύντομη ιστορία των σπα

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς από πού προέρχεται η λέξη "spa", αλλά υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες. Το πρώτο και πιο δημοφιλές είναι ότι το "spa" είναι ένα αρκτικόλεξο για τη λατινική φράση salus per aquae ή "health through water". Άλλοι πιστεύουν ότι η προέλευση της λέξης "spa" προέρχεται από τη βελγική πόλη Spa, γνωστή από τα ρωμαϊκά χρόνια για τα λουτρά της. Υποθέτουν ότι η πόλη ήταν τόσο γνωστή ώστε το ίδιο το λέστρο spa έγινε συνώνυμο της αγγλικής γλώσσας με ένα χώρο για να αποκατασταθεί και να χαϊδεμένος.

Όποια και αν είναι αλήθεια, γνωρίζουμε ότι τα σύγχρονα ιαματικά λουτρά έχουν τις ρίζες τους στις αρχαίες πόλεις που μεγάλωσαν γύρω από τα μεταλλικά νερά και τις θερμές πηγές που ήταν διάσημες για τις θεραπευτικές δυνάμεις τους. Η χρήση των θερμών πηγών επιστρέφει ακόμα πιο μακριά - πιθανώς κάθε φορά που οι άνθρωποι τις ανακάλυψαν για πρώτη φορά. Χρησιμοποιήθηκαν από αυτόχθονες λαούς και οι Έλληνες ήταν γνωστοί για κολύμπι σε θερμές πηγές και μεταλλικά νερά. Για τους Ρωμαίους, τα λουτρά ήταν ένας τόπος όχι μόνο για καθαρισμό, αλλά για κοινωνικοποίηση, μια παράδοση που εξαπλώθηκε στα ανατολικά και μετατράπηκε στο χαμάμ της Μέσης Ανατολής .

Η ρωμαϊκή παράδοση κολύμβησης έπεσε με την αυτοκρατορία, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν θερμές πηγές και ιαματικές πηγές. Σε μια εποχή που η δυτική ιατρική προσέφερε πολύ λίγα τρόπους θεραπείας, οι άνθρωποι θα ταξιδεύουν στις πηγές για να θεραπεύουν τις παθήσεις τους. Κατά τη μεσαιωνική εποχή, οι εγκαταστάσεις ήταν πρωτόγονοι και οι πλούσιοι και οι φτωχοί δεν ήταν χωρισμένοι, αλλά λουσμένοι στις ίδιες πισίνες.

Η πρακτική αυτή θα τελειώσει καθώς οι πλούσιοι ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν "να πάρουν τα νερά" σε πολύ καλές εγκαταστάσεις.

Οι μεγάλες πόλεις του 19ου αιώνα

Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι μεγάλες κούρτερες της Ευρώπης, όπως το Baden-Baden, το Bad Ems, το Bad Gastein, το Karlsbad και το Marienbad, ήταν πλούσιοι προορισμοί για την πλούσια και ανερχόμενη αστική τάξη, σύμφωνα με τον David Clay Large, συγγραφέα Τα μεγάλα ιαματικά λουτρά της Κεντρικής Ευρώπης (Rowman & Littlefield, 2015), Αυτές οι μεγάλες πόλεις spa ήταν «το ισοδύναμο των σημερινών μεγάλων ιατρικών κέντρων, των κέντρων αναψυχής, γηπέδων γκολφ, συνεδριακών συγκροτημάτων, παρουσιάσεων μόδας, μουσικών φεστιβάλ και σεξουαλικών καταφυγίων ένας."

Ένας λόγος για τη γοητεία ήταν ότι η δυτική ιατρική δεν είχε πολλά να προσφέρει εκείνη την εποχή. Τα θεραπευτικά νερά ήταν η καλύτερη επιλογή για συμπτωματική ανακούφιση αρθριτικών, αναπνευστικών, πεπτικών και νευρικών παθήσεων. "Οι άνθρωποι πήγαν στα ιαματικά λουτρά με την ελπίδα να θεραπεύσουν τα πάντα, από τον καρκίνο έως την ουρική αρθρίτιδα", γράφει ο μεγάλος. «Αλλά συχνά, όπως και οι« καμπυλωτές », πήγαιναν για να παίζουν, να ψυχαγωγούνται και να κοινωνικοποιούνται, ενώ στα μεγάλα τους ιαματικά λουτρά υπήρχαν εστίες πολιτιστικής δημιουργικότητας, αληθινές meccas των τεχνών. οι πολιτικοί που κατεβαίνουν στο Κούρκο για να διαπραγματευτούν συνθήκες, να κάνουν συμμαχίες και να σχεδιάσουν πολέμους ».

Η άνοδος του σύγχρονου spa

Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και η άνοδος της σύγχρονης ιατρικής συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των περιουσιών των μεγάλων πόλεων των ιαματικών λουτρών. Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει μια υγιή παράδοση κολύμβησης, όπως φαίνεται στα μεγάλα λουτρά της Γερμανίας και στα ιαματικά λουτρά της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Στην Αμερική, οι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν τις θερμές πηγές και τα ιαματικά λουτρά ως αρχαιότατα και η παρουσία τους έπεσε κατακόρυφα. Η άνοδος της νέας γενιάς ιαματικών λουτρών ξεκίνησε το 1940, όταν ο Edmond και η Deborah Szekely άνοιξαν το Rancho La Puerta στο Μεξικό ως το πρώτο σπα προορισμού για τους «ξηρούς καρπούς». Η Deborah πήγε για να ξεκινήσει τη Χρυσή Πόρτα στη νότια Καλιφόρνια το 1958.

Και τα δύο ιαματικά λουτρά παραμένουν μεταξύ των καλύτερων στα ιαματικά λουτρά της χώρας.

Βοήθησαν να ανοίξουν το δρόμο για το The Oaks στο Ojai το 1977, το οποίο ενέπνευσε τον Mel και τον Enid Zuckerman να ανοίξουν το Canyon Ranch Tucson το 1979. Η δεκαετία του 1990 και πέρα ​​ήταν περίοδος μεγάλης ανάπτυξης, με θέρετρα που προσέφεραν πλούσια ιαματικά λουτρά και έκρηξη ημερησίων ιαματικών λουτρών . Το 2015 υπήρχαν περισσότερες από 21.000 ιαματικές πηγές στις ΗΠΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν ιαματικά λουτρά, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Spa.