Χαμάμ στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό

Μια παραδοσιακή τουρκική λουτροθεραπεία

Ένα χαμάμ είναι ένα παραδοσιακό τουρκικό λουτρό και μια θεραπεία απολέπισης, καθαρισμού και αποτοξίνωσης. Οι ρίζες του Hammam μπορούν να ανιχνευθούν στα ρωμαϊκά λουτρά, στα οποία υπήρχαν αίθουσες διαφόρων θερμοκρασιών για να τονωθεί η κυκλοφορία και η διαδικασία αποτοξίνωσης με την εφίδρωση των ακαθαρσιών. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα δημόσια λουτρά εξαφανίστηκαν στα δυτικά αλλά αναπτύχθηκαν στην ανατολική βυζαντινή αυτοκρατορία γύρω από την Κωνσταντινούπολη, την σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.

Ο ισλαμικός πολιτισμός γεννήθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και το χαμάμ έγινε σημαντικό μέρος της ζωής του χωριού. Ήταν συχνά πολύ όμορφα κτίρια που συνδέονται με ένα τοπικό τζαμί και έναν τόπο τελετουργικού καθαρισμού. Προστέθηκαν καθαρισμοί τρίβει και μασάζ, και οι άνδρες και οι γυναίκες ήρθαν στο μπάνιο και κοινωνικοποιούνταν - ξεχωριστά, φυσικά. Το χαμάμ ήταν ένα μέρος για να συγκεντρωθεί και να μιλήσει, ένας ρόλος που εξακολουθεί να παίζει σε πολλές κοινότητες της Μέσης Ανατολής.

Η δυτική βιομηχανία spa γνωρίζει μια καλή ιδέα όταν το βλέπει, ωστόσο, τόσο σύγχρονες εμπειρίες χαμάμ και φανταχτερά δωμάτια ατμού που ονομάζεται χαμάμ άρχισαν να εμφανίζονται σε πολυτελή ξενοδοχεία. Εάν είναι απλώς ένα φανταχτερό χαμάμ, δεν είναι ένα αληθινό χαμάμ . Αυτό που την καθιστά αυθεντική είναι η θερμαινόμενη μαρμάρινη πέτρα, η απολεπιστική, καθαριστική και αποτοξινωτική θεραπεία με χαμάμ και τα παραδοσιακά υλικά που προέρχονται από την Τουρκία και το Μαρόκο, όπου το χαμάμ εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της κοινωνικής ζωής.

Η καλύτερη αυθεντική εμπειρία χαμάμ στις ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί στο Trump Soho στη Νέα Υόρκη ($ 180 για 45 λεπτά Δευτέρα - Πέμπτη).

Το πλήρες σπα εμπνέεται από τη Μέση Ανατολή και διαθέτει δύο ιδιωτικά ψηφιδωτά δωμάτια με θολωτές οροφές - μία για τους άνδρες και μία για τις γυναίκες - με θερμαινόμενες μαρμάρινες πλάκες όπου λαμβάνει χώρα η απολέπιση, καθαρισμός και αποτοξίνωση. Το σώμα σας θερμαίνεται στο σημείο όπου αποπνέετε τις τοξίνες, καθώς ο θεραπευτής απολέσσει και σας πλένει, κρατώντας όλη την ώρα στο νερό για να σας κρατήσει άνετα.

(Διαβάστε περισσότερα για την αυθεντική εμπειρία του Hammam στο Trump Soho .)

Δύο άλλα ξενοδοχεία των ΗΠΑ που προσφέρουν αυθεντικό χαμάμ σε μεγάλα, όμορφα ατμόλουτρα που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς ανθρώπους περιλαμβάνουν το The Sahra Spa και το Χαμάμ στο The Cosmopolitan Las Vegas ($ 185 για 50 λεπτά) και το Mandarin Oriental Las Vegas ($ 150 για 45 λεπτά Δευτέρα - Πέμπτη (από $ 120), Hammam Spa στο Τορόντο ($ 140 για 60 λεπτά), το Soma Hammam & Spa στο Κάλγκαρι ( $ 100 για 60 λεπτά) και το Hammam Spa στο Χιούστον (129 δολάρια για 60 λεπτά), που ανήκει σε μαροκινή γυναίκα με το όνομα Latifah.

Μπορείτε επίσης να πάτε στο Μαρόκο ή στην Τουρκία για να κάνετε χαμάμ. Τα πολυτελή ξενοδοχεία προσφέρουν επίσης ακριβές εμπειρίες χαμάμ που δεν θα σας βγάλουν από τη ζώνη άνεσής σας. Ή μπορείτε να πάτε σε ένα παραδοσιακό χαμάμ της κοινότητας που δεν είναι κάτι σαν μια αμερικανική εμπειρία spa. Μόλις μπείτε στο χαμάμ, θα βρεθείτε σε ένα δωμάτιο γκαρνταρόμπα ( camekan) . Ο υπάλληλός σας θα σας δώσει μια βαμβακερή μεμβράνη ( pestemal) και ένα παντελόνι ( terlik), μαζί με ένα κλειδί για την καμπίνα σας.

Αφού αφαιρέσετε όλα τα ρούχα σας και τυλίξετε το βαμβακερό ύφασμα γύρω από εσάς το σαρόνγκ στυλ, είστε έτοιμοι να πάτε.

Ο βοηθός σας θα σας ρωτήσει αν χρειάζεστε ένα σαπούνι, πετσέτα ή σαμπουάν. Φροντίστε να φέρετε το δικό σας. Κάποια λουτρά το προσφέρουν, αλλά είναι ακριβά και όχι υψηλής ποιότητας. Οι συνομιλητές μπορεί να μην μιλούν πολύ αγγλικά, οπότε η επικοινωνία με το τι θα θέλατε μπορεί να είναι μια πρόκληση. Θα σας δοθεί η επιλογή να κολυμπήσετε στον εαυτό σας ή να λάβετε ένα τρίψιμο ή μασάζ.

Ετοιμάζοντας έναν ιδρώτα σε ένα τούρκικο λουτρό

Έχετε μεταφερθεί σε ένα ζεστό, υγρό δωμάτιο με ψηλή πέτρινη πλατφόρμα ( goebektas ) στο κέντρο, που περιβάλλεται από ξαπλώστρες κολύμβησης, σε πολύχρωμα κεραμίδια χαλαζία. Τα κεραμίδια απομακρύνουν το στατικό ηλεκτρισμό από τον αέρα και βοηθούν να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα. Το φως, που διαχέεται μέσα από το γυαλί στην οροφή, είναι απαλό και χαλαρωτικό.

Βάζετε ή κάθονται στην πλατφόρμα, η οποία θερμαίνεται, και δημιουργήστε έναν ιδρώτα. Ο υπάλληλος σας οδηγεί στη συνέχεια σε μία από τις λεκάνες απορροής και καθαρίζετε καθαρότερες από ποτέ και πάλι.

Χρησιμοποιεί ένα χοντρό γάντι για να αφαιρέσει τα στρώματα του νεκρού δέρματος, έπειτα έρχεται το σαπούνι. Χρησιμοποιεί ένα δαντελωτό ύφασμα, όπως μια τσάντα παγωτού, και φυσά μέσα από αυτό για να δημιουργήσει φυσαλίδες, ώστε να καλύπτετε από το κεφάλι μέχρι το δάχτυλο με τις λευκές αφρώδεις φυσαλίδες.

Έπειτα, ξανασκεφτείτε στο ζεστό νερό και ο βοηθός εξαφανίζεται. Αυτό θα σας επιτρέψει να καθαρίσετε τους εαυτούς σας προσωπικά. Το συνολικό γυμνό είναι καλό, αλλά μερικές γυναίκες φορούν εσώρουχα. Για το μασάζ πηγαίνετε πίσω στην πέτρινη πλατφόρμα και μπορεί να είναι λίγο πιο τραχύ από ένα παραδοσιακό σουηδικό μασάζ . Μετά το μασάζ παραδίδονται πετσέτες και στη συνέχεια μεταφέρονται στο δροσερό δωμάτιο για να κρυώσουν και να πιουν τσάι.

Μετά την ανάπαυσή σας, ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στην καμπίνα για να ντυθείτε. Αν και το τρίψιμο και το μασάζ χρειάζονται συνήθως μια ώρα και μισή, μπορείτε να πάρετε όσο χρόνο χρειάζεστε. Είναι περίπου 20 δολάρια για ένα θάμνο και μασάζ. Όλοι δεν επιθυμούν την πραγματική εμπειρία του τουρκικού λουτρού και να αγωνιστούν με την επικοινωνία που θα θέλατε. Σε ορισμένα τουριστικά χαμάμ, η καθαριότητα μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα.

Ξενοδοχεία πέντε αστέρων διαθέτουν πολυτελή χαμάμ

Ευτυχώς αρκετά ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κωνσταντινούπολη έχουν χαμάμ που προσφέρουν μια παραδοσιακή εμπειρία που είναι χαλαρή, πολυτελής και άνετη αρκετά για τις δυτικές προτιμήσεις. Κάποιοι έχουν ακόμη και ειδικές τελετές νυφικών χαμάμ για τη νύφη και τους φίλους της. Το Laveda Spa στο Ritz Carlton της Κωνσταντινούπολης έχει το δικό του χαμάμ και προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία. Κατ 'αρχάς, απολέπιεστε με kese, ένα μαλακό μασάζ με σαπούνι λεβάντας, τσαγιού, χαμομηλιού ή ελαιόλαδου.

Ξεχάστε να ζητήσετε ένα καπάκι κολύμβησης για να κρατήσετε το χτύπημα. Το πλύσιμο μαλλιών είναι ένα από τα καλύτερα μέρη, με μαλλί βάλσαμο, και μασάζ τριχωτού. Για απόλυτη απόλαυση, δοκιμάστε το μασάζ Sultans Royal Six Hands, που εφαρμόζεται από τρεις εκπαιδευμένους θεραπευτές.