Κορυφαίες άκρες για να μένετε ασφαλείς ενώ επισκέπτεστε την Κένυα

Η Κένυα είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες χώρες της Νότιας Αφρικής και χιλιάδες ταξιδιώτες επισκέπτονται κάθε χρόνο χωρίς περιστατικά. Ωστόσο, χάρη στην ασταθή πολιτική κατάσταση της χώρας, οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ταξιδιού ή συμβουλές για τους επισκέπτες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι εκεί.

Κένυαν ταξιδιωτικές συμβουλές

Συγκεκριμένα, η βρετανική ταξιδιωτική συμβουλευτική προειδοποιεί για την πολιτική ένταση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2017.

Υπογραμμίζει επίσης την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων που διεξάγονται στην Κένυα από την Al-Shabaab, μαχητική ομάδα που εδρεύει στη γειτονική Σομαλία. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η ομάδα πραγματοποίησε επιθέσεις στη Γαρίσα, τη Μομπάσα και το Ναϊρόμπι. Το 2017 είδε επίσης περιστατικά βίας και εμπρησμού σε συντηρήσεις και αγροκτήματα στη νομό Λαϊκίπας, λόγω σύγκρουσης μεταξύ ιδιωτών γαιοκτημόνων και βοσκοτόπων βοσκών. Η ταξιδιωτική συμβουλή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει επίσης τον κίνδυνο τρομοκρατίας, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό βίαιου εγκλήματος στις μεγαλύτερες πόλεις της Κένυας.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, και οι δύο χώρες έδωσαν στην Κένυα μια σχετικά χαμηλή βαθμολογία κινδύνου - ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που επισκέπτεται συνήθως οι τουρίστες. Με προσεκτικό σχεδιασμό και μια κοινή λογική, είναι ακόμα δυνατό να απολαύσετε με ασφάλεια τα πολλά απίστευτα πράγματα που μπορεί να προσφέρει η Κένυα.

Σημείωση: Η πολιτική κατάσταση αλλάζει καθημερινά και ως εκ τούτου αξίζει τον έλεγχο των προειδοποιήσεων των κυβερνητικών ταξιδιών για τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες πριν από την κράτηση της περιπέτειας της Κένυας.

Επιλέγοντας πού να επισκεφτείτε

Οι προειδοποιήσεις ταξιδιού ενημερώνονται τακτικά με βάση την απειλή της τρομοκρατίας, των συνοριακών αδικημάτων και των πολιτικών αναταραχών που αναμένονται ανά πάσα στιγμή. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες επηρεάζουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και η αποφυγή αυτών των περιοχών είναι ένας καλός τρόπος για να περιοριστεί σημαντικά ο δυνητικός κίνδυνος.

Για παράδειγμα, το Φεβρουάριο του 2018, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά να αποφεύγουν οι τουρίστες οι παραμεθόριες επαρχίες Κένυας-Σομαλίας Mandera, Wajir και Garissa. και παράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του νομού Tana River, της επαρχίας Lamu και των περιοχών της επαρχίας Kalifi βόρεια του Malindi. Η συμβουλευτική προειδοποιεί επίσης τους τουρίστες να παραμένουν έξω από τη γειτονιά Ναϊρόμπι του Eastleigh ανά πάσα στιγμή, και την περιοχή της παλιάς πόλης της Μομπάσα μετά το σκοτάδι.

Τα σημαντικότερα τουριστικά σημεία της Κένυας δεν περιλαμβάνονται σε καμία από αυτές τις περιοχές περιορισμένης πρόσβασης. Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες μπορούν εύκολα να συμμορφώνονται με τις παραπάνω προειδοποιήσεις, ενώ εξακολουθούν να προγραμματίζουν ταξίδια σε εικονικούς προορισμούς, όπως το Εθνικό Πάρκο Amboseli, το εθνικό πάρκο Maasai Mara, το όρος Κένυα και το Watamu. Είναι επίσης πιθανό να επισκεφθείτε πόλεις όπως η Μομπάσα και το Ναϊρόμπι χωρίς να συμβεί - φροντίστε να μείνετε σε ασφαλή γειτονιά και να είστε προσεκτικοί σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

Διαμονή σε μεγάλες πόλεις

Πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κένυας έχουν κακή φήμη όταν πρόκειται για εγκλήματα. Όπως συμβαίνει με την πλειονότητα της Αφρικής, οι μεγάλες κοινότητες που ζουν σε άθλια φτώχεια έχουν αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα συχνές περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων, των εισβολών οχημάτων, των ένοπλων ληστειών και των μαρξιστών. Ωστόσο, ενώ δεν μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφάλειά σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειωθεί η πιθανότητα να γίνει θύμα.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πόλεις, το έγκλημα είναι το χειρότερο στις φτωχότερες γειτονιές, συχνά στα προάστια της πόλης ή στους ανεπίσημους οικισμούς . Αποφύγετε αυτές τις περιοχές εκτός εάν ταξιδεύετε με έναν αξιόπιστο φίλο ή οδηγό. Ποτέ μην περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα - αντ 'αυτού, να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός καταχωρημένου, αδειοδοτημένου ταξί. Μην εμφανίζετε ακριβό κοσμήματα ή εξοπλισμό φωτογραφικών μηχανών και μεταφέρετε περιορισμένα μετρητά σε μια ζώνη χρήματος που κρύβεται κάτω από τα ρούχα σας.

Συγκεκριμένα, να γνωρίζετε τις τουριστικές απάτες, συμπεριλαμβανομένων των κλεφτών που μεταμφιέζονται ως αστυνομικοί, πωλητές ή ταξιδιωτικοί πράκτορες. Εάν μια κατάσταση αισθάνεται λανθασμένη, εμπιστευθείτε το έντερο και αφαιρέστε τον εαυτό σας από αυτό το συντομότερο δυνατό. Συχνά, ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε την ανεπιθύμητη προσοχή είναι να μπείτε στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ ή ξενοδοχείο. Με όλα αυτά που λέγονται, υπάρχουν πολλά να δουν σε πόλεις όπως το Ναϊρόμπι - οπότε μην τους αποφύγετε, απλά να είστε έξυπνοι.

Διαμονή σε ασφαλή χώρο στο Safari

Η Κένυα έχει έναν από τους πιο ανεπτυγμένους τουριστικούς κλάδους στην Αφρική. Οι Safaris είναι γενικά πολύ καλά, το κατάλυμα είναι εξαιρετικό και η άγρια ​​φύση είναι φανταστική. Το καλύτερο από όλα είναι να είσαι μακριά από το έγκλημα που πλήττει τις μεγαλύτερες πόλεις. Αν ανησυχείτε για τα επικίνδυνα ζώα , ακολουθήστε τις οδηγίες που σας έδωσαν οι οδηγοί, οι οδηγοί σας και καταθέστε το προσωπικό και δεν πρέπει να έχετε προβλήματα.

Διασφαλίζοντας την ακτή

Ορισμένα τμήματα των ακτών της Κένυας (συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Lamu και της περιοχής Kilifi County βόρεια του Malindi) θεωρούνται επί του παρόντος μη ασφαλή. Αλλού, μπορείτε να περιμένετε να γλιστράτε από τους ντόπιους που πωλούν σουβενίρ. Ωστόσο, η ακτή είναι όμορφη και αξίζει να επισκεφθείτε. Επιλέξτε ένα αξιόλογο ξενοδοχείο, μην περπατάτε στην παραλία τη νύχτα, κρατήστε τα τιμαλφή σας στο ξενοδοχείο ασφαλή και γνωρίστε τα υπάρχοντά σας ανά πάσα στιγμή.

Ασφάλεια και εθελοντισμός

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εθελοντισμού στην Κένυα και οι περισσότεροι από αυτούς προσφέρουν εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εθελοντικά με μια οργανωμένη υπηρεσία. Συζητήστε με τους πρώην εθελοντές σχετικά με τις εμπειρίες τους, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλών για την ασφαλή φύλαξη εσάς και της ιδιοκτησίας σας. Εάν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στην Κένυα, επιλέξτε μια εθελοντική εμπειρία για να κάνετε τη μετάβαση στη ζωή σε μια τρίτη χώρα πιο εύκολη.

Διαμονή σε ασφαλείς δρόμους της Κένυας

Οι δρόμοι στην Κένυα είναι κακώς διατηρημένοι και τα ατυχήματα είναι κοινά λόγω της πορείας του σλάλομ, των ζώων και των ανθρώπων. Αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου ή την οδήγηση λεωφορείου τη νύχτα, επειδή αυτά τα εμπόδια είναι ιδιαίτερα δύσκολα στο σκοτάδι και άλλα αυτοκίνητα συχνά στερούνται βασικού εξοπλισμού ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των προβολέων εργασίας και των φώτων φρένων. Αν νοικιάζετε αυτοκίνητο, κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειδωμένα κατά την οδήγηση σε μεγάλες πόλεις.

Και τελικά...

Αν σχεδιάζετε ένα επικείμενο ταξίδι στην Κένυα, παρακολουθήστε τις προειδοποιήσεις κυβερνητικών ταξιδιών και μιλήστε με την ταξιδιωτική σας εταιρεία ή την υπηρεσία εθελοντών, προκειμένου να λάβετε μια ρεαλιστική ιδέα της τρέχουσας κατάστασης. Να είστε έτοιμοι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά κρατώντας ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας στις αποσκευές σας, αποθηκεύοντας μετρητά έκτακτης ανάγκης σε διάφορα μέρη και λαμβάνοντας πλήρη ταξιδιωτική ασφάλιση.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από τη Jessica Macdonald στις 20 Φεβρουαρίου 2018.