Η πολιτιστική αξία των εκδρομών Township της Νότιας Αφρικής

Υπήρχαν τέσσερις από εμάς στο ταξίδι. Εγώ - που μεγάλωσα στη Ζιμπάμπουε και μέσα και έξω από την Αφρική καθ 'όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης. η αδελφή μου, που είχε μεγαλώσει στην ήπειρο αλλά δεν είχε επισκεφτεί τη Νότια Αφρική από την πτώση του απαρτχάιντ. ο σύζυγός της, ο οποίος ποτέ δεν είχε πάει ποτέ στην Αφρική. και τον 12χρονο γιο τους. Βρισκόμασταν στο Κέιπ Τάουν , και ήμουν πολύ πρόθυμος να τους ταξιδέψω σε τοπικούς ανεπίσημους οικισμούς ή σε δήμους.

Υπέρ και κατά

Η συνήθης τριήμερη εισαγωγή μου στο Κέιπ Τάουν περιλαμβάνει μια μέρα αφιερωμένη στην περιήγηση σε μια πόλη και μια επίσκεψη στο νησί Robben , μια δεύτερη μέρα που πέρασε στην εξερεύνηση της ιστορίας του Ακρωτηρίου της Ολλανδίας και της συνοικίας Cape Malay του Bo-Kaap και μια τρίτη ημέρα αφιερωμένη στην επίσκεψη στον πίνακα Βουνό και η χερσόνησος του ακρωτηρίου. Με αυτόν τον τρόπο, αισθάνομαι ότι οι επισκέπτες μου έχουν μια σχετικά ισορροπημένη εικόνα της περιοχής και της εξαιρετικής πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Την πρώτη μέρα, η συζήτηση μεταξύ μου και της οικογένειάς μου έγινε αρκετά έντονη. Η αδερφή μου, η Penny, ανησυχούσε ότι οι περιηγήσεις στην πόλη ήταν βέλτιστες και, στη χειρότερη περίπτωση, ήταν αδιάφορες. Ήταν της άποψης ότι δεν εξυπηρετούσαν άλλο σκοπό εκτός από το να επιτρέπουν στους πλούσιους λευκούς να μπει στο μινιμπάν και να κοιτάξουν τους φτωχούς μαύρους λαούς, να τραβήξουν τις φωτογραφίες τους και να προχωρήσουν.

Ο γαμπρός μου, ο Ντένις, ανησύχησε ότι η φτώχεια στο δήμο θα ήταν πολύ αναστατωτική για τον γιο του. Από την άλλη πλευρά, ένιωσα ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό για τον ανιψιό μου να δει και να καταλάβει κάτι από αυτή την πλευρά της Αφρικής.

Νόμιζα ότι ήταν αρκετά μεγάλος και αρκετά σκληρός για να αντιμετωπίσει - και ούτως ή άλλως, όπως είχα πάρει την περιοδεία πριν, ήξερα ότι η ιστορία απέχει πολύ από το να είναι όλοι η καταστροφή και η χαρά.

Νόμοι περί απαρτχάιντ

Τελικά, η επιμονή μου κέρδισε και προσυπογράψαμε για την περιοδεία. Ξεκινήσαμε στο Μουσείο District Six , όπου μάθαμε για την ιστορία του Cape Color Colour, οι οποίοι εκδιώχθηκαν με βίαιο τρόπο από το κέντρο της πόλης κάτω από το νόμο περί ομαδικών περιοχών του 1950.

Ο νόμος ήταν ένα από τα πιο διαβόητα της εποχής του απαρτχάιντ, εμποδίζοντας την ανάμειξη λευκών και μη λευκών προσδίδοντας συγκεκριμένες κατοικημένες περιοχές σε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τους ξενώνες των παλαιών εργαζομένων στο δήμο Langa. Κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ, οι νόμοι περί περασμάτων ανάγκασαν τους άνδρες να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους στο σπίτι, ενώ ήρθαν στις πόλεις για να εργαστούν. Οι ξενώνες στο Langa χτίστηκαν ως κοιτώνες για ανύπαντρες άνδρες με δώδεκα άνδρες που μοιράζονται μια στοιχειώδη κουζίνα και μπάνιο. Όταν καταργήθηκαν οι νόμοι Pass, οι οικογένειες συρρέουν στην πόλη για να ενώσουν τους συζύγους και τους πατέρες τους στους ξενώνες, οδηγώντας σε απίστευτα περιορισμένες συνθήκες διαβίωσης.

Ξαφνικά, αντί να έχουν δώδεκα άνδρες που μοιράζονται κουζίνα και τουαλέτα, δώδεκα οικογένειες έπρεπε να επιβιώσουν χρησιμοποιώντας τις ίδιες εγκαταστάσεις. Οι Shanties ξεπήδησαν σε κάθε διαθέσιμο έμπλαστρο εδάφους για να αντιμετωπίσουν την υπερχείλιση και η περιοχή έγινε γρήγορα μια παραγκούπολη. Συναντηθήκαμε μερικές από τις οικογένειες που ζουν σήμερα εκεί, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που τρέχει ένα shebeen (παράνομη παμπ) από ένα πλαστικό-και-χαρτόνι shanty. Όταν ξαναγυρίσαμε στο λεωφορείο, ήμασταν όλοι ταπεινωμένοι στη σιωπή από την απίστευτη φτώχεια της περιοχής.

Σχεδιασμός και Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Ο δήμος του Crossroads στο Κέιπ Τάουν έγινε το διεθνές σύμβολο της καταστολής του απαρτχάιντ το 1986, όταν απεικονίζονταν βίαια οι εικόνες των κατοίκων του, μεταδόθηκαν σε όλες τις τηλεοπτικές οθόνες του κόσμου.

Αναμένοντας να δω τον ίδιο βαθμό δυστυχίας που θυμήθηκα από αυτές τις απελπισμένες εικόνες, η επίσκεψή μας ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας. Τα σταυροδρόμια είχαν σταυροδρόμι. Είχε προγραμματιστεί και διαρρυθμιστεί, με υδραυλικά και φωτιστικά, ένα οδικό δίκτυο και οικόπεδα.

Ορισμένα από τα σπίτια ήταν πολύ ταπεινά, αλλά άλλα ήταν σχετικά φανταχτά, με πύλες από σφυρήλατο σίδερο και χαλίκια. Ήταν εδώ που ακούσαμε αρχικά για κυβερνητικά σχέδια να δώσουμε στους ανθρώπους ένα οικόπεδο και μια τουαλέτα και να τους αφήσουμε να χτίσουν το δικό τους σπίτι γύρω τους. Φαινόταν σαν ένα καλό αρχικό πακέτο για κάποιον που δεν είχε τίποτα. Στο τοπικό νηπιαγωγείο, ο ανιψιός μου εξαφανίστηκε σε ένα γεμάτο σωρό από παιδιά, σφυρίζοντας το γέλιο να ακούγεται από την κυματοειδής σιδερένια οροφή.

Δεν μας πήγαν στην Χαιελίτσα, τον δήμο στον οποίο μεταφέρθηκαν πολλοί από τους κατοίκους των Σταυροφόρων.

Εκείνη την εποχή, ήταν μια σπάνια πόλη ένα εκατομμύριο ισχυρό με μόνο ένα επίσημο κατάστημα. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ από τότε, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Ωστόσο, σημειώνεται πρόοδος και, μέχρι το τέλος μιας μακράς ημέρας συντριπτικών αισθήσεων, η αδελφή μου συνόψισε την εμπειρία λέγοντας: «Ήταν έκτακτη. Για όλες τις δυσκολίες, αισθάνθηκα μια πραγματική αίσθηση ελπίδας. "

Μια Πολιτιστική Επανάσταση

Εκείνη την ημέρα με την οικογένειά μου ήταν πριν από μερικά χρόνια και τα πράγματα από τότε έχουν προχωρήσει δραματικά. Για μένα, η πιο ελπιδοφόρα στιγμή ήρθε λίγο αργότερα σε έναν άλλο δήμο - το Soweto του Γιοχάνεσμπουργκ . Βρήκα τον εαυτό μου στο πρώτο καφέ μπαρ του Soweto - ροζ τείχη, ροζ τραπέζια και μια πεντανόστιμη μηχανή καπουτσίνο - έχοντας μακριές και σοβαρές συζητήσεις για το πώς οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρισμό στην περιοχή.

Τώρα, το Soweto διαθέτει ένα τουριστικό γραφείο, ένα πανεπιστήμιο και μια συμφωνική ορχήστρα. Υπάρχουν βραδιές τζαζ και B & B των δήμων. Οι ξενώνες Langa μετατρέπονται σε σπίτια. Κοιτάξτε προσεκτικά και αυτό που φαίνεται να είναι ένα tatty shanty μπορεί να είναι ένα σχολείο κατάρτισης ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ένα ηλεκτρονικό εργαστήριο. Πάρτε μια περιήγηση στην πόλη. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε. Η σωστή περιήγηση θα βάλει χρήματα σε τσέπες που την χρειάζονται. Είναι μια βαθιά κίνηση και διασκεδαστική εμπειρία. Αξίζει τον κόπο.

Σημείωση: Εάν επιλέξετε να κάνετε μια περιοδεία στην πόλη, αναζητήστε μια εταιρεία που δέχεται μόνο μικρές ομάδες και έχει τις ρίζες της στον δήμο. Έτσι, έχετε μια πιο ειλικρινή και αυθεντική εμπειρία και γνωρίζετε ότι τα χρήματα που ξοδεύετε στο ταξίδι πηγαίνουν απευθείας στην κοινότητα.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 18 Σεπτεμβρίου 2016.