Ένας οδηγός για την επίσκεψη στο Robben Island της Νότιας Αφρικής

Βρίσκεται στο Table Bay του Κέιπ Τάουν , το νησί Robben είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα της Νότιας Αφρικής. Για αιώνες, χρησιμοποιήθηκε ως ποινική αποικία, κυρίως για πολιτικούς κρατούμενους. Αν και οι μέγιστες φυλακές ασφαλείας έχουν κλείσει, το νησί παραμένει διάσημο για τη φυλάκιση του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα για 18 χρόνια. Πολλοί ηγέτες πολιτικών κομμάτων όπως το PAC και η ANC φυλακίστηκαν δίπλα του.

Το 1997 το νησί Robben μετατράπηκε σε μουσείο και το 1999 κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Έχει γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό σύμβολο για τη νέα Νότια Αφρική, αντανακλώντας το θρίαμβο του καλού για το κακό και της δημοκρατίας έναντι του απαρτχάιντ. Τώρα, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν τη φυλακή σε μια περιήγηση στο νησί Robben, υπό την ηγεσία πρώην πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι κάποτε γνώρισαν τη φρίκη του νησιού από πρώτο χέρι.

Τα βασικά του γύρου

Οι εκδρομές διαρκούν περίπου 3,5 ώρες, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού με πλοίο από και προς το νησί Robben, περιήγηση με λεωφορείο στο νησί και περιοδεία στη φυλακή μέγιστης ασφάλειας. Τα εισιτήρια μπορούν να κρατηθούν στο διαδίκτυο ή να αγοραστούν απευθείας από τους μετρητές εισιτηρίων στο Nelson Mandela Gateway στην Victoria και Alfred Waterfront . Τα εισιτήρια πωλούνται συχνά, επομένως καλό είναι να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων ή να κάνετε συμφωνίες με έναν τοπικό πράκτορα.

Το νηολόγιο Robben Island αναχωρεί από την πύλη Nelson Mandela, και οι χρόνοι αλλάζουν ανάλογα με τη σεζόν.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε φτάσει τουλάχιστον 20 λεπτά μπροστά από την προγραμματισμένη αναχώρησή σας, επειδή υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στην αίθουσα αναμονής που δίνει μια καλή εικόνα της ιστορίας του νησιού. Από τα τέλη του 17ου αιώνα, το νησί έχει χρησιμεύσει ως αποικία λεπρών και στρατιωτική βάση.

Η διαδρομή με πλοίο

Η διαδρομή με φέρι για το νησί Robben διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Μπορεί να πάρει αρκετά τραχύ, έτσι ώστε εκείνοι που υποφέρουν από ναυτία θα πρέπει να εξετάσει τη λήψη φαρμάκων? αλλά οι απόψεις του Κέιπ Τάουν και του Table Mountain είναι εντυπωσιακές. Εάν ο καιρός είναι πολύ κακός, τα πλοία δεν θα πλεύσουν και οι περιηγήσεις ακυρώνονται. Εάν έχετε κάνει κράτηση εκ των προτέρων, δώστε στο μουσείο μια κλήση στο +27 214 134 200 για να βεβαιωθείτε ότι πλέουν.

Η περιοδεία λεωφορείων

Το ταξίδι ξεκινάει με μια περιήγηση με το λεωφορείο μιας ώρας στο νησί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο οδηγός σας θα ξεκινήσει την ιστορία της ιστορίας και της οικολογίας του νησιού. Θα κατεβείτε από το λεωφορείο στο λατομείο ασβεστόλιθου όπου ο Nelson Mandela και άλλα εξέχοντα μέλη της ANC πέρασαν πολλά χρόνια να κάνουν σκληρή δουλειά. Στο λατομείο, ο οδηγός θα επισημάνει το σπήλαιο που διπλασιάστηκε ως μπάνιο των κρατουμένων.

Σε αυτό το σπήλαιο μερικοί από τους πιο μορφωμένους κρατούμενους θα διδάσκονταν στους άλλους πώς να διαβάζουν και να γράφουν με το ξύσιμο στη βρωμιά. Η ιστορία, η πολιτική και η βιολογία ήταν μεταξύ των θεμάτων που διδάχθηκαν σε αυτό το "πανεπιστήμιο φυλακών", και λέγεται ότι ένα μεγάλο μέρος του σημερινού συντάγματος της Νότιας Αφρικής γράφτηκε εκεί. Ήταν το μόνο μέρος που οι κρατούμενοι μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα άγρυπνα μάτια των φρουρών.

Η μέγιστη φυλακή ασφαλείας

Μετά την περιήγηση με λεωφορείο, ο οδηγός θα σας οδηγήσει στη φυλακή μέγιστης ασφάλειας, όπου από το 1960 έως το 1991 διεξήχθησαν περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί κρατούμενοι.

Εάν ο ξεναγός σας στο λεωφορείο δεν ήταν πρώην πολιτικός κρατούμενος, ο οδηγός σας για αυτό το μέρος της περιήγησης σίγουρα θα είναι. Είναι απίστευτα ταπεινός να ακούτε ιστορίες για τη ζωή των φυλακών από κάποιον που την γνώρισε από πρώτο χέρι.

Η εκδρομή ξεκινάει από την είσοδο της φυλακής, όπου οι άνδρες υποβλήθηκαν σε επεξεργασία, έδωσαν ένα σύνολο φυλακών και έδωσαν ένα κελί. Τα γραφεία της φυλακής περιλαμβάνουν ένα "δικαστήριο" φυλακών και ένα γραφείο λογοκρισίας όπου διαβάζεται κάθε επιστολή που αποστέλλεται προς και από τη φυλακή. Ο οδηγός μας εξήγησε ότι συνήθιζε να γράφει τα γράμματα στο σπίτι χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αργαλείο , έτσι ώστε οι λογοκριτές να μην καταλάβαιναν τι γράφτηκε.

Η περιήγηση περιλαμβάνει επίσης μια επίσκεψη στην αυλή όπου Mandela αργότερα τείνουν έναν μικρό κήπο. Ήταν εδώ που άρχισε κρυφά να γράφει τη διάσημη αυτοβιογραφία του Long Walk to Freedom .

Βιώνοντας τα κελιά

Στην περιήγηση θα εμφανιστείτε σε τουλάχιστον μία από τις κοινόχρηστες αίθουσες φυλακών. Εδώ μπορείτε να δείτε τις κουκέτες των κρατουμένων και να αισθανθείτε τα θλιβερά λεπτά στρώματα και κουβέρτες. Σε ένα μπλοκ, υπάρχει ένα πρωτότυπο σημάδι που εμφανίζει το καθημερινό μενού των κρατουμένων. Σε ένα πρωταρχικό παράδειγμα του ρατσισμού του απαρτχάιντ, τα μερίδια τροφίμων διατέθηκαν σε φυλακισμένους με βάση το χρώμα του δέρματος τους.

Θα μεταφερθείτε επίσης στο μοναδικό κελί στο οποίο ο Μαντέλα έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα, παρόλο που οι φυλακισμένοι μετακινήθηκαν συστηματικά για λόγους ασφαλείας. Παρόλο που η επικοινωνία μεταξύ των κοινόχρηστων κυψελών απαγορεύτηκε, θα ακούσετε επίσης από τον οδηγό σας πώς οι κρατούμενοι ήρθαν με έξυπνους τρόπους για να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ελευθερία μέσα από τους τοίχους των φυλακών.

Ο Οδηγός μας

Ο οδηγός που οδήγησε την ξενάγηση την ημέρα που επισκεφτήκαμε συμμετείχε στην Ανέγερση Soweto του 1976 και φυλακίστηκε στο νησί Robben το 1978. Όταν έφτασε, ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ήδη στο νησί για 14 χρόνια και η μέγιστη φυλακή ασφαλείας είχε κέρδισε την ίδια φήμη ως το χειρότερο στη χώρα. Ήταν ένας από τους τελευταίους άνδρες που εγκατέλειψαν τη φυλακή όταν τελικά έκλεισαν τις πόρτες του το 1991.

Προσλήφθηκε ενεργά από το μουσείο Robben Island. Υποτίμησε πόσο συναισθηματική είναι η επιστροφή στο νησί, λέγοντας ότι οι πρώτες μέρες της εργασίας ήταν σχεδόν αφόρητες. Ωστόσο, κατάφερε να περάσει από την πρώτη του εβδομάδα και τώρα καθοδηγεί για δύο χρόνια. Παρ 'όλα αυτά, επιλέγει να μην ζήσει στο νησί, όπως κάνουν μερικοί από τους άλλους οδηγούς. Λέει ότι αισθάνεται καλά να μπορεί να φύγει από το νησί κάθε μέρα.

Σημείωση: Παρόλο που οι οδηγοί του νησιού Robben δεν θα ζητήσουν ποτέ συμβουλές , είναι συνηθισμένο στην Αφρική να συμβουλεύει καλά για καλή εξυπηρέτηση.

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε και ξαναγράφηκε εν μέρει από την Jessica Macdonald στις 7 Οκτωβρίου 2016.