Καταλήγοντας στην Κίνα

Η εθιμοτυπία για την Κίνα

Η απόρριψη στην Κίνα είναι γενικά ασυνήθιστη και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να θεωρηθεί αγενής ή ενοχλητική.

Σοβαρά. Η έξοδος από τα χρήματα σε ένα τραπέζι σε ένα αυθεντικό εστιατόριο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο μέλος του προσωπικού ή να προκαλέσει άγχος. Μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε αν θα σας καταδιώξουν ή όχι να το επιστρέψετε (και να θέσετε σε κίνδυνο την απώλεια προσώπου) ή να το αφήσετε στην άκρη και να ελπίζετε ότι θα επιστρέψετε αργότερα για να το ανακτήσετε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η χειρονομία σας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία!

Σε ένα σενάριο χειρότερης περίπτωσης, αφήνοντας τη δωρεά θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον να αισθάνεται κατώτερος, σαν να χρειαζόταν επιπλέον φιλανθρωπία για να περάσει. Ακόμη χειρότερα, η απαλλαγή είναι παράνομη στα αεροδρόμια και σε ορισμένες εγκαταστάσεις. Η καλοπροαίρετη χειρονομία σας θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως δωροδοκία για μια εύνοια που αναμένεται στο μέλλον.

Η ανατροπή στην Κίνα δεν αναμένεται

Η ηπειρωτική Κίνα και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας δεν έχει ιστορία ή κουλτούρα ανατροπής - μην εξαπλωθεί!

Όπως πάντα, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Η απόρριψη είναι πιο συνηθισμένη στο Χονγκ Κονγκ και η αποδοχή του δικαιώματος στο τέλος μιας οργανωμένης περιοδείας είναι αποδεκτή.

Το προσωπικό σε πολυτελή ξενοδοχεία και πολυτελή εστιατόρια μπορεί να έχει συνηθίσει να λαμβάνει συμβουλές από δυτικούς ταξιδιώτες οι οποίοι δεν είναι σίγουροι αν πρέπει να συμβουλεύουν ή όχι. Συνήθως, μια χρέωση υπηρεσιών 10-15 τοις εκατό θα περιλαμβάνεται ήδη στο λογαριασμό σας για να καλύψει το μισθό του προσωπικού της υπηρεσίας.

Η ανατροπή σε τουριστικές περιοχές δεν μπορεί πλέον να προκαλέσει αδίκημα, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αφήνουν δωρεάν, αλλά δεν πρέπει να εισάγετε νέο πολιτιστικό κανόνα.

Πώς να Συμβουλή στην Κίνα (ακόμα κι αν δεν πρέπει)

Εάν αποφασίσετε να συμβουλεύεστε κάποιον ούτως ή άλλως, βεβαιωθείτε ότι έχετε σκεφτεί τους κανόνες της σωτηρίας και του δώρου δίνοντας εθιμοτυπία στην Ασία .

Γιατί να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κατάρρευση στην Κίνα;

Εάν αφήσετε μια άκρη στην Κίνα με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσετε απώλεια προσώπου - κάτι που θα μπορούσε να καταστρέψει τη διάθεση κάποιου παρά να την ανεβάσει όπως σκοπεύατε. Η παρενόχληση του λάθους μπορεί να πει "είμαι καλύτερα από οικονομικά από ότι είσαι, έτσι είναι εδώ κάποια φιλανθρωπία" - ή ακόμα χειρότερα - "αυτό το νόμισμα σημαίνει πολύ περισσότερα για εσένα από μένα".

Η πράξη της ανατροπής πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αγγλία και γίνεται ευρέως διαδεδομένη στην Αμερική. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια δυτική έννοια. Η εισαγωγή πρακτικών που δεν είναι ο τοπικός κανόνας προκαλεί πολιτισμική μετάλλαξη και προβλήματα αργότερα δεν μπορούμε να δούμε αμέσως. Για παράδειγμα, το προσωπικό μπορεί να είναι πιο διατεθειμένο να φροντίσει τους ξένους επειδή γνωρίζουν ότι μπορεί να εμπλέκεται μια συμβουλή. Οι ντόπιοι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αρχίσουν να λαμβάνουν κατώτερες υπηρεσίες στην πόλη τους.

Παρόλο που κάποιος μπορεί να εκτιμήσει τη βραχυπρόθεσμη ώθηση που παρέχει η άκρη, η διαχείριση σε μέρη συχνά αναφέρει την ανατροπή ως δικαιολογία για τη μείωση του κόστους.

Το αφεντικό μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένο να παράσχει μια αύξηση μισθών, ή ακόμα και ένα δίκαιο μισθό, αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν χρήματα απευθείας από τους πελάτες.

Παρεκκλίσεις οδηγών ταξί στην Κίνα

Οι οδηγοί ταξί δεν περιμένουν μια άκρη πάνω από το ποσό των ναύλων, ωστόσο, η στρογγυλοποίηση του ναύλου σας στο πλησιέστερο πλήρες ποσό είναι κοινή. Αυτό κρατά όλα τα κόμματα από το να αντιμετωπίζουν μικρές αλλαγές και τα παίρνει στο δρόμο για την επόμενη τιμή πιο γρήγορα.

Συμβουλή: Μην περιμένετε να μεταφέρουν οι οδηγοί ταξί για τα τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας! Παίξτε το παιχνίδι "χωρίς αλλαγή" όλοι οι άλλοι, γράφοντας τις μικρότερες ονομασίες σας όποτε είναι δυνατόν . Διαχωρίστε μεγάλες ονομαστικές αξίες σε μεγάλες επιχειρήσεις όπου η αλλαγή έρχεται εύκολα, στη συνέχεια πληρώστε ακριβείς σε ανεξάρτητους ιδιοκτήτες. Η παροχή μεγάλων ονομαστικών τιμών σε οδηγούς και πωλητές δρόμων τους προκαλεί πολλές δυσκολίες.

Το ένα σενάριο όταν πρέπει να συμβουλεύεστε στην Κίνα

Υποθέτοντας ότι λάβατε άριστη εξυπηρέτηση και είστε ικανοποιημένοι με την προσπάθεια, σχεδιάστε να συμβουλεύεστε οργανωμένους ξεναγούς και ιδιωτικούς οδηγούς στην Κίνα .

Ακόμη και αν έχετε πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για μια περιοδεία μέσω ενός πρακτορείου, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι ο οδηγός και ο οδηγός θα λάβουν μόνο τους σχετικά μικρούς μισθούς, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να θέλετε να κατευθύνετε κατευθείαν τον οδηγό και τον οδηγό έτσι ώστε να ανταμείβονται για την προσπάθειά τους. Αν ναι, πείτε τους πώς έκαναν την περιήγηση πιο ευχάριστη για εσάς, ώστε να μοιραστούν το "μυστικό" με άλλους οδηγούς - είναι καλό κάρμα!

Όπως ήδη αναφέρθηκε, να είστε διακριτικοί κατά την ανατροπή του οδηγού σας. Προσπαθήστε να μην κάνετε κάτι τέτοιο μπροστά από το αφεντικό ή τους κοόρτες τους.

Κατά την κράτηση μιας οργανωμένης περιήγησης , ρωτήστε αν θα υπάρξει άκρη στο τέλος. Αυτός είναι και ο κατάλληλος χρόνος για να ενημερωθείτε σχετικά με τα έξοδα που καλύπτονται στο κόστος του ταξιδιού (π.χ. εισιτήρια, γεύματα, πόσιμο νερό κ.λπ.). Τα τέλη εισόδου μπορούν να είναι σχετικά ακριβή για τους αλλοδαπούς στην Κίνα - ρωτήστε για αυτούς ενώ διαπραγματεύονται τα τέλη σας με τον οδηγό ή ταξιδιωτικό γραφείο.

Σημείωση: Όταν οργανώνετε έναν οδηγό ή οδηγό μόνοι σας, δεν θα αναμένεται ή δεν είναι απαραίτητη μια συμβουλή. Χρησιμοποιήστε τη διακριτική σας ευχέρεια. Δεδομένου ότι θα πληρώσετε το ποσό της διαπραγμάτευσης στον εαυτό σας κατευθείαν στον οδηγό ή τον οδηγό, ξέρετε πόσο λαμβάνουν. Μπορεί να θέλετε να διαπραγματευτείτε μπροστά για ένα καλύτερο επιτόκιο , στη συνέχεια να δώσετε κάποια πίσω στο τέλος για μια καλή δουλειά.

Μην αιφνιδιάσετε. Μπορεί να αναμένετε να πληρώσετε για τα γεύματα του οδηγού σας εάν γευματίζουν μαζί σας, καθώς και τα τέλη εισόδου τους σε χώρους και αξιοθέατα. Τα έξοδα γεύματος στην Κίνα είναι σχετικά φθηνά, ειδικά εάν αφήσετε τον οδηγό σας να παραγγείλει κάποια αυθεντικά τοπικά τρόφιμα !

Καταλήγοντας στο Χονγκ Κονγκ

Με την αφθονία δυτικής επιρροής κατά τη διάρκεια των ετών, η εθιμοτυπία για ανατροπές στο Χονγκ Κονγκ διαφέρει από την υπόλοιπη Κίνα.

Παρόλο που μια χρέωση υπηρεσιών θα προστεθεί αναπόφευκτα σε λογαριασμούς σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ίσως θελήσετε να αφήσετε ένα επιπλέον σημάδι εκτίμησης. Με αυτόν τον τρόπο, το προσωπικό γνωρίζει ότι αναγνώρισες και εκτιμήσατε την υπηρεσία τους. Εάν δεν προστίθεται χρέωση υπηρεσιών στο λογαριασμό σας, αφήστε μια μικρή συμβουλή για το προσωπικό καθαρισμού στο τέλος της διαμονής σας. Πρέπει να υπάρχει ένας καθορισμένος φάκελος στο δωμάτιο.

Η απόσπαση προσωπικού, οι αχθοφόροι, οι καπετάνιοι και ακόμη και οι υπάλληλοι μπάνιου των πολυτελών εγκαταστάσεων είναι κοινή πρακτική στο Χονγκ Κονγκ.

Δεν χρειάζεται να ανηφορίζετε σε καφέ ή μπαρ στο Χονγκ Κονγκ.