Η γειτονιά Bo-Kaap του Κέιπ Τάουν: Ο πλήρης οδηγός

Βρίσκεται μεταξύ του κέντρου της πόλης του Κέιπ Τάουν και των λόφων του Signal Hill, το Bo-Kaap ονομάζεται φράση Αφρικανών που σημαίνει "πάνω από το ακρωτήριο". Σήμερα, είναι γνωστό ως ένα από τα πιο Instagrammable μέρη στη χώρα , χάρη στα παστέλ χρώματα σπίτια και τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ περισσότερα για την Bo-Kaap από την καλή εμφάνισή του. Είναι επίσης μια από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές κατοικημένες περιοχές στο Κέιπ Τάουν.

Πάνω απ 'όλα, είναι συνώνυμο του Ισλαμικού πολιτισμού του Ακρωτηρίου του Μαλαιού, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε ολόκληρη την περιοχή, από τα εστιατόρια halal έως τον εκνευριστικό ήχο της έκκλησης του muezzin στην προσευχή.

Η πρώιμη ιστορία του Bo-Kaap

Η γειτονιά Bo-Kaap αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1760 από τον ολλανδό αποικιοκράτορα Jan de Waal, ο οποίος δημιούργησε μια σειρά από μικρά ενοικιαζόμενα σπίτια για να προσφέρει καταλύματα για τους σκλάβους του ακρωτηρίου Malay της πόλης. Οι άνθρωποι του Ακρωτηρίου Μαλαιού προέρχονταν από τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας) και εξορίστηκαν από τους Ολλανδούς στο ακρωτήριο ως δούλοι προς το τέλος του 17ου αιώνα. Μερικοί από αυτούς ήταν καταδικασμένοι ή δούλοι στις χώρες καταγωγής τους. αλλά άλλοι ήταν πολιτικοί κρατούμενοι από πλούσιο, επιρροή υπόβαθρο. Σχεδόν όλοι τους ασκούσαν το Ισλάμ ως θρησκεία τους.

Σύμφωνα με το μύθο, οι όροι ενοικίασης των σπιτιών του de Waal προέβλεπαν ότι τα τείχη τους πρέπει να διατηρούνται λευκά.

Όταν η δουλεία καταργήθηκε το 1834 και οι σκλάβοι του ακρωτηρίου Μαλαιά μπόρεσαν να αγοράσουν τα σπίτια τους, πολλοί από αυτούς επέλεξαν να ζωγραφίσουν σε φωτεινά χρώματα ως έκφραση της νεοαποκτηθείσας ελευθερίας τους. Το Bo-Kaap (το οποίο αρχικά ονομάστηκε Waalendorp) έγινε γνωστό ως η Μαλαισιανή συνοικία και οι ισλαμικές παραδόσεις έγιναν εγγενές μέρος της κληρονομιάς της γειτονιάς.

Ήταν επίσης ένα ακμάζον πολιτιστικό κέντρο, επειδή πολλοί από τους σκλάβους ήταν εξειδικευμένοι τεχνίτες.

Η περιοχή κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ

Κατά τη διάρκεια της εποχής του απαρτχάιντ, ο Bo-Kaap υπόκειται στον νόμο περί ομαδικών περιοχών του 1950, ο οποίος επέτρεψε στην κυβέρνηση να διαχωρίσει τον πληθυσμό δηλώνοντας ξεχωριστές γειτονιές για κάθε φυλή ή θρησκεία. Το Bo-Kaap χαρακτηρίστηκε ως περιοχή μόνο για τους μουσουλμάνους και οι άνθρωποι άλλων θρησκειών ή εθνικοτήτων αφαιρέθηκαν βίαια. Στην πραγματικότητα, ο Bo-Kaap ήταν η μόνη περιοχή του Κέιπ Τάουν στην οποία είχαν επιτραπεί να ζήσουν οι άνθρωποι του ακρωτηρίου Μαλαιά. Ήταν μοναδικό στο ότι ήταν ένα από τα λίγα κέντρα του κέντρου της πόλης που προορίζονταν για μη λευκούς: οι περισσότερες άλλες εθνότητες μεταφέρθηκαν σε δήμους στα προάστια της πόλης.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε

Υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε στο Bo-Kaap. Οι ίδιοι οι δρόμοι είναι διάσημοι για το εντυπωσιακό χρωματικό σχήμα τους και για την εξαιρετική αρχιτεκτονική του Cape Ολλανδίας και του Ακρωτηρίου της Γεωργίας. Το παλαιότερο υπάρχον κτίριο στο Bo-Kaap χτίστηκε από τον Jan de Waal το 1768 και στεγάζει τώρα το μουσείο Bo-Kaap - ένα προφανές σημείο εκκίνησης για κάθε νέο επισκέπτη της γειτονιάς. Επιπλωμένο σαν το σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας του ακρωτηρίου Malay του 19ου αιώνα, το μουσείο προσφέρει μια εικόνα για τη ζωή των πρώτων εποίκων των ακτών του Μαλαιού. και μια ιδέα της επιρροής που είχαν οι ισλαμικές παραδόσεις τους στην τέχνη και τον πολιτισμό του Κέιπ Τάουν.

Η μουσουλμανική κληρονομιά της περιοχής εκπροσωπείται επίσης από τα πολυάριθμα τζαμιά της. Προχωρήστε στην οδό Dorp για να επισκεφθείτε το τζαμί Auwal, το οποίο χρονολογείται από το 1794 (πριν από τη θρησκευτική ελευθερία που χορηγήθηκε στη Νότια Αφρική). Είναι το παλαιότερο τζαμί της χώρας και το σπίτι σε ένα χειρόγραφο αντίγραφο του Κορανίου που δημιούργησε ο Tuan Guru, ο πρώτος ιμάμης του τζαμιού. Ο Γκούρου έγραψε το βιβλίο από τη μνήμη κατά τη διάρκεια του χρόνου του ως πολιτικού κρατουμένου στο νησί Robben . Ο τάφος του (και τα ιερά σε δύο άλλους σημαντικούς ιμάμης του Καπελάου Μαλαιά) βρίσκεται στο νεκροταφείο Tana Baru του Bo-Kaap, το οποίο ήταν το πρώτο κομμάτι γης που ορίστηκε ως μουσουλμανικό νεκροταφείο μετά τη θρησκευτική ελευθερία το 1804.

Ακρωτήριο Μαλάι Κουζίνα

Αφού επισκεφθείτε τα ιστορικά αξιοθέατα της γειτονιάς, φροντίστε να δοκιμάσετε τη διάσημη κουζίνα του στο Ακρωτήριο Μάγια - ένα μοναδικό μείγμα από στυλ της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ολλανδίας.

Το μαγείρεμα Cape Malay χρησιμοποιεί άφθονα φρούτα και μπαχαρικά και περιλαμβάνει αρωματικά κάρυ, ροτό και σαμουά, τα οποία μπορούν να αγοραστούν σε πολλούς πάγκους και εστιατόρια του δρόμου Bo-Kaap. Δύο από τους πιο αυθεντικούς χώρους φαγητού περιλαμβάνουν το Bo-Kaap Kombuis και το Biesmiellah, και οι δύο από τους οποίους εξυπηρετούν ράβδους όπως denningvleis και bobotie (το ανεπίσημο εθνικό πιάτο της Νότιας Αφρικής). Για επιδόρπιο, δοκιμάστε ένα koeksister - ένα καρυκευμένο ντόνατ μαγειρεμένο σε σιρόπι και πασπαλισμένο με καρύδα.

Αν βρείτε τον εαυτό σας εμπνευσμένο για να αναδημιουργήσετε τις συνταγές που δοκιμάζετε στο Bo-Kaap στο σπίτι, αποθηκεύστε τα υλικά σας στο μεγαλύτερο κατάστημα μπαχαρικών της γειτονιάς, Atlas Spices. Να γνωρίζετε ότι τα παραδοσιακά εστιατόρια Bo-Kaap όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω είναι halal και αυστηρά απαλλαγμένα από οινόπνευμα - θα πρέπει να κατευθυνθείτε αλλού για να δοκιμάσετε τα περίφημα χρόνια του Cape Town.

Πώς να επισκεφθείτε το Bo-Kaap

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του Cape Town, η Bo-Kaap είναι ασφαλής να επισκεφθεί ανεξάρτητα. Απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης και 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από το V & A Waterfront (κύρια τουριστική περιοχή της πόλης). Ο ευκολότερος τρόπος να βρεθείτε στην καρδιά του Bo-Kaap είναι να περπατήσετε κατά μήκος της οδού Wale στο μουσείο Bo-Kaap. Αφού εξερευνήσετε τα συναρπαστικά εκθέματα του μουσείου, περάστε μια ώρα ή δύο να χαθείτε στα γραφικά δρομάκια που περιβάλλουν την κεντρική οδό. Προτού πάτε, σκεφτείτε να αγοράσετε αυτή την ακουστική περιήγηση από τον τοπικό Bo-Kaap Shereen Habib. Μπορείτε να το κατεβάσετε στο smartphone σας για μόλις $ 2.99 και να το χρησιμοποιήσετε για να εντοπίσετε και να μάθετε τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής.

Εκείνοι που θέλουν την εμπειρία ενός οδηγού πραγματικής ζωής θα πρέπει να ενταχθούν σε μια από τις πολλές εκδρομές με τα πόδια της πόλης Bo-Kaap. Το Nielsen Tours προσφέρει μια δημοφιλής ελεύθερη περιήγηση με τα πόδια (αν και θα θελήσετε να φέρετε μετρητά για να ανατρέψετε τον οδηγό). Αναχωρεί δύο φορές την ημέρα από την πλατεία της Πράσινης Αγοράς και επισκέπτεται τα σημεία του Bo-Kaap, όπως το Τζαμί Auwal, το Biesmiellah και το Atlas Spices. Ορισμένες εκδρομές, όπως αυτή που προσφέρεται από το Cape Fusion Tours, περιλαμβάνουν μαθήματα μαγειρικής που φιλοξενούνται από τοπικές γυναίκες στα σπίτια τους. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δοκιμάσετε το χέρι σας στο μαγείρεμα του Cape Malay, αλλά και να κερδίσετε μια οπίσθια όψη του σύγχρονου ισλαμικού πολιτισμού στο Κέιπ Τάουν.

Πρακτικές συμβουλές & πληροφορίες

Το Μουσείο Bo-Kaap είναι ανοιχτό από τις 10:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. Δευτέρα έως τα Σάββατα, εκτός από ορισμένες δημόσιες αργίες. Αναμένετε να πληρώσετε εισιτήριο εισόδου R20 για ενήλικες και εισιτήριο εισόδου R10 για παιδιά ηλικίας 6-18 ετών. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διαμένουν δωρεάν. Το νεκροταφείο Tana Baru είναι ανοιχτό από τις 9:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ.

Αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε ανεξάρτητα την Bo-Kaap, λάβετε υπόψη ότι αυτή η γειτονιά (όπως και οι περισσότερες περιοχές της πόλης) είναι ασφαλέστερη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν σκοπεύετε να είστε εκεί μετά το σκοτάδι, είναι καλύτερο να πάτε με μια ομάδα. Οι κυρίες πρέπει να ντυθούν συντηρητικά στο Bo-Kaap, σύμφωνα με το μουσουλμανικό έθιμο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καλύψετε το στήθος, τα πόδια και τους ώμους σας εάν σκοπεύετε να μπείτε σε οποιοδήποτε από τα τζαμιά της περιοχής, ενώ μια μαντίλα που μεταφέρεται στην τσάντα σας είναι επίσης μια καλή ιδέα.