Ένας οδηγός για τα νησιά του νότιου Ειρηνικού

Ο νότιος Ειρηνικός είναι ένα μεγάλο μέρος - απίστευτα απέραντο και γαλάζιο, που καλύπτει 11 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και εκτείνεται από την κορυφή της Αυστραλίας στα νησιά της Χαβάης. Γιορτάζεται από καλλιτέχνες και συγγραφείς, από τον Paul Gauguin μέχρι τον James Michener, αυτές οι χιλιάδες μικροσκοπικές κοραλλιογενείς και ηφαιστειακές πέτρες είναι το σπίτι των συναρπαστικών λαών και πολιτισμών. Ορισμένα νησιά - όπως η Ταϊτή και τα Φίτζι - είναι γνωστά, ενώ άλλα όχι τόσο.

Παίρνετε ένα χρυσό αστέρι εάν έχετε ακούσει καν για την Aitutaki ή Yap.

Η τουριστική υποδομή ποικίλλει ανάλογα με τον προορισμό, με ορισμένα νησιά να συνδέονται με καθημερινές πτήσεις χωρίς διανυκτέρευση από το Λος Άντζελες και άλλες που μπορούν να φτάσουν μόνο με ένα πλήθος συνδέσεων. Οι περισσότεροι είναι ευπρόσδεκτοι για τους τουρίστες, μερικά με θέρετρα πέντε αστέρων και μια σειρά από δραστηριότητες με βάση το νερό, ενώ άλλες διαθέτουν ρουστίκ καταλύματα και πολιτισμούς που είναι λίγο πιο άγνωστοι με τους δυτικούς τρόπους. Δύτες συρρέουν εδώ όχι μόνο για την αφθονία των ειδών ψαριών αλλά και για τους παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους.

Αν και συλλογικά ονομάζεται Νότιο Ειρηνικό, αυτά τα νησιά χωρίζονται σε τρεις περιοχές: την Πολυνησία, τη Μελανησία και τη Μικρονησία, με τις δικές τους πολιτιστικές παραδόσεις, τις γλωσσικές παραλλαγές και τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ.

Πολυνησία

Αυτή η ανατολικότερη περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού, η οποία περιλαμβάνει τη Χαβάη, απαριθμεί την ειδυλλιακή Ταϊτή και το μυστήριο νησί του Πάσχα στους θησαυρούς της. Οι παραθαλάσσιοι άποικοι του, αρχικά από τη Νοτιοανατολική Ασία, είναι γνωστοί για τη ναυσιπλοΐα τους, έχοντας επιβιώσει από δύσκολες διαδρομές σε κανό αποβάθρες ήδη από το 1500 π.Χ.

Γαλλική Πολυνησία (Ταϊτή)

Αποτελείται από 118 νησιά, το πιο γνωστό από τα οποία είναι η Bora Bora , η Ταϊτή είναι ένα ανεξάρτητο έθνος με δεσμούς με τη Γαλλία. Με τον ανεπτυγμένο τουρισμό σε δώδεκα νησιά, η Ταϊτή δέχεται ταξιδιώτες για πέντε δεκαετίες με υπεράκτια μπανγκαλόου, κουζίνα με γαλλική επιρροή και εξωτική κουλτούρα.

Οι Νήσοι Κουκ

Λιγότερο γνωστός από τα γειτονικά Ταϊτή, αυτά τα 15 νησιά, που ονομάζονται για τον αγγλικό εξερευνητή Captain James Cook και λειτουργούν ως αυτοδιοικούμενο έθνος με δεσμούς με τη Νέα Ζηλανδία, φιλοξενούν 19.000 άτομα γνωστούς για το τύμπανο και τον χορό. Οι τουρίστες επισκέπτονται γενικά το κύριο νησί Rarotonga και το λιμνοθάλαμο Aitutaki.

Σαμόα

Αυτή η ομάδα εννέα νησιών ήταν η πρώτη στον Ειρηνικό για να κερδίσει την ανεξαρτησία της από τη δυτική κατοχή. Το Upolu είναι ο κύριος νησιωτικός και τουριστικός κόμβος, αλλά η ζωή εδώ εξακολουθεί να διέπεται από την Fa'a Samoa , όπου γίνονται σεβαστά η οικογένεια και οι πρεσβύτεροι, ενώ τα 362 χωριά του προεδρεύονται από 18.000 ματάι .

Αμερικάνικη Σαμόα

Το αμερικανικό έδαφος, με την τραγουδιστική του πρωτεύουσα Pago Pago (στο κύριο νησί Tutuila), αποτελείται από πέντε ηφαιστειακά νησιά συνολικού μήκους μόλις 76 τετραγωνικών μιλίων και πληθυσμό 65.000 κατοίκων. Τα τροπικά δάση και τα θαλάσσια ιερά είναι υπέροχα.

Τόνγκα

Αυτό το νησιώτικο βασίλειο διασχίζει τη δυτική πλευρά της Διεθνούς Ημερομηνίας (Tongans είναι η πρώτη που χαιρετίζει τη νέα μέρα) και αποτελείται από 176 νησιά, 52 κατοίκους. Ο σημερινός βασιλιάς, ο βασιλιάς του Αριστοτέλειου Τζωρτζ Τούπου Β, έχει κυβερνήσει 102.000 ανθρώπους από το 2006, που κατοικούν στην πρωτεύουσα, Nuku'alofa, στο κύριο νησί Tongatapu.

Νήσος του Πάσχα (Ραπά Νουέ)

Κατοικείται από τους Πολυνησιούς περίπου 1.500 χρόνια πριν και ανακαλύφθηκε από τους Ολλανδούς (την Κυριακή του Πάσχα το 1722, εξ ου και το όνομα), αυτό το απομακρυσμένο νησί των 63 τετραγωνικών μιλίων φιλοξενεί περίπου 5.000 κατοίκους και 800 moai , γιγαντιαία αγάλματα από πέτρα. Το νησί, που ανήκει στη Χιλή, προσφέρει ωραία ομορφιά και μείγμα πολιτισμών.

Melanesia

Τα νησιά αυτά, που βρίσκονται δυτικά της Πολυνησίας και νότια της Μικρονησίας - μεταξύ των οποίων τα Φίτζι και η Παπούα Νέα Γουινέα - είναι γνωστά για τις πολλές τελετουργικές τελετές και τα έθιμά τους, περίπλοκα τατουάζ σώματος και τεχνικές ξυλογλυπτικής.

Φίτζι

Αποτελούμενο από 333 νησιά, αυτό το φιλόξενο έθνος των περίπου 85.000 ανθρώπων - όλοι τους αρέσουν να φωνάξουν τον ξαφνιασμένο χαιρετισμό τους, " Bula !" κάθε ευκαιρία που έχουν - είναι γνωστή για τα πολυτελή ιδιωτικά νησιωτικά θέρετρα και τις υπέροχες καταδύσεις. Το κύριο νησί, το Viti Levu, το οποίο φιλοξενεί το διεθνές αεροδρόμιο της Nadi, είναι ο κόμβος από τον οποίο οι τουρίστες ανεβαίνουν στο Vanua Levu και τα θέρετρα στα παρθένα νησιά Yasawa και Mamanuca.

Βανουάτου

Αυτή η δημοκρατία περίπου 221.000 ατόμων είναι τρεις ώρες αεροπορικώς από την Αυστραλία. Τα 83 νησιά της είναι κυρίως ορεινά και φιλοξενούν πολλά ενεργά ηφαίστεια. Οι Βανουατοί μιλούν 113 γλώσσες, αλλά όλοι γιορτάζουν τη ζωή με μια σειρά τελετουργιών και εκδηλώσεων, καθιστώντας το ένα συναρπαστικό σημείο για επίσκεψη. Η πρωτεύουσα είναι το Port Vila στο νησί Efate.

Παπούα Νέα Γουινέα

Οι περιπλανώμενοι αναζητούν συνήθως αυτό το έθνος μεταξύ της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας στη λίστα που πρέπει να δουν. Καλύπτοντας 182.700 τετραγωνικά μίλια (το ανατολικό μισό της Νήσου της Νέας Γουινέας και 600 άλλα νησιά) και το σπίτι σε 5,5 εκατομμύρια άτομα (που μιλούν 800 γλώσσες - αν και τα αγγλικά είναι επίσημα), είναι ένα προνομιακό σημείο για την παρακολούθηση των πτηνών και την πεζοπορία αποστολών. Η πρωτεύουσα είναι το Port Moresby.

Μικρονησία

Αυτή η βορειότερη υπο-περιοχή αποτελείται από χιλιάδες μικρά νησιά. Το πιο γνωστό είναι το αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ, αλλά άλλα νησιά όπως το Palau και το Yap έχουν κρυμμένες απολαύσεις (όπως απίστευτες τοποθεσίες κατάδυσης) και εκκεντρικές ιδιαιτερότητες (όπως γιγαντιαίες πέτρες που χρησιμοποιούνται ως νόμισμα).

Γκουάμ

Αυτό το νησί 212 τετραγωνικών μιλίων (η μεγαλύτερη στη Μικρονησία με 175.000 άτομα) μπορεί να είναι μια επικράτεια των ΗΠΑ, αλλά ο μοναδικός πολιτισμός Chamorro και η γλώσσα του είναι ένα μείγμα 300 χρόνων ισπανικών, μικρονεσίων, ασιατικών και δυτικών επιρροών. Ως αερομεταφορέας της Continental Airlines στο Νότιο Ειρηνικό, το Γκουάμ διαθέτει εξαιρετική αερομεταφορά και είναι το τήγμα της περιοχής.

Palau

Γνωστά στους δύτες, που ισχυρίζονται ότι τα νερά τους είναι μερικά από τα καλύτερα του πλανήτη, αυτή η δημοκρατία μήκους 190 τετραγωνικών μιλίων (αποτελούμενη από 340 νησιά, εννέα από αυτά κατοικούμενα) παρουσιάστηκε πριν από μερικά χρόνια στο " Survivor". Ανεξάρτητο από το 1994 και φιλοξενώντας 20.000 κοινωνικά άτομα (τα δύο τρίτα των οποίων ζουν μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Koror), το Palau προσφέρει επίσης εκπληκτικά δάση, καταρράκτες και εκπληκτικές παραλίες.

Γάβγισμα

Μία από τις τέσσερις ομόσπονδες πολιτείες της Μικρονησίας, ο Yap είναι γεμάτος από αρχαίες παραδόσεις - κυρίως από τους δίσκους με πέτρινα χρήματα και τον τραγανό χορό του. Οι 11.200 άνθρωποι του είναι ντροπαλοί αλλά φιλόξενοι και η κατάδυση είναι εξαιρετική (οι γιγάντιες ακτίνες manta είναι άφθονοι).