Φράσεις που μπορείτε να μάθετε πριν επισκεφθείτε την Κίνα

Mandarin Λέξεις και φράσεις που πρέπει να ξέρετε όταν ταξιδεύετε στην Κίνα

Το Mandarin είναι μια γλώσσα γλώσσα και δεν είναι εύκολο να κυριαρχήσει, ακόμη και για τους μακροχρόνιους ταξιδιώτες. Θα συναντήσετε αναπόφευκτα ορισμένες δυσκολίες κατά την επικοινωνία στην Κίνα , αλλά μην ανησυχείτε: υπάρχει πάντα ένας τρόπος να αποκτήσετε νόημα σε όλη την έκταση!

Αν μάθετε ένα δίκαιο ποσό Mandarin θα σας πάρει πιθανώς μια στιγμή, αυτά τα λόγια και φράσεις είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πριν ταξιδέψετε στην Κίνα.

Πώς να πείτε γεια σε Mandarin

Γνωρίζοντας πώς να πω γεια σε Mandarin είναι προφανώς η πιο χρήσιμη φράση που μπορείτε να προσθέσετε στο ρεπερτόριο γλώσσας σας.

Θα έχετε πολλές πιθανότητες να χρησιμοποιήσετε τα κινεζικά σας χαιρετισμούς καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν το πρόσωπο στο οποίο μιλάτε καταλαβαίνει τίποτα άλλο που λέτε!

Το απλούστερο, προεπιλεγμένο γεια σε χρήση στην Κίνα είναι απλώς ni hao (προφέρεται όπως: "πώς πώς") που είναι το ισοδύναμο του "πώς είσαι;" Μπορείτε επίσης να μάθετε μερικούς εύκολους τρόπους για να επεξεργαστείτε το βασικό κινεζικό χαιρετισμό και πώς να απαντήστε σε κάποιον.

Ξέρτε πώς να πείτε όχι

Σε ολόκληρη την Κίνα, θα πάρετε την προσοχή από τους πωλητές, τους οδοκαθαριστές, τους ζητιάνους και τους ανθρώπους που προσπαθούν να σας πουλήσουν κάτι. Ίσως οι πιο επίμονες ενοχλητικές προσφορές θα προέλθουν από τους πολυάριθμους οδηγούς ταξί και rickshaw που συναντάτε.

Ο ευκολότερος τρόπος να πείτε σε κάποιον ότι δεν θέλετε αυτό που προσφέρει είναι bu yao (προφέρεται όπως: "boo yow"). Το bu yao μεταφράζεται κατά προσέγγιση σε "δεν το θέλουν / το χρειάζονται". Για να είναι λίγο ευγενικός, μπορείτε να προσθέσετε το xiexie στο τέλος (ήχοι όπως "zhyeah zhyeah") για "όχι ευχαριστώ".

Αν και πολλοί άνθρωποι θα καταλάβουν ότι παρακμάζετε ό, τι πωλούν, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε πολλές φορές!

Λέξεις για χρήματα

Ακριβώς όπως οι Αμερικανοί λένε μερικές φορές "ένα buck" να σημαίνει $ 1, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναφερθώ στα κινεζικά χρήματα. Ακολουθούν μερικοί από τους όρους που θα συναντήσετε:

Αριθμοί στο Mandarin

Από τους αριθμούς καθισμάτων και αυτοκινήτων σε τρένα μέχρι τη διαπραγμάτευση των τιμών , συχνά θα βρείτε τον εαυτό σας να ασχολείται με τους αριθμούς στην Κίνα. Ευτυχώς, οι αριθμοί είναι εύκολο να μάθουν, όπως και το κινεζικό σύστημα για την καταμέτρηση των δακτύλων . Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει μια τιμή, οι ντόπιοι θα δώσουν μερικές φορές την αντίστοιχη χειρονομία χεριών. Οι αριθμοί πάνω από πέντε δεν είναι τόσο προφανείς όσο θα μπορούσατε να σκεφτείτε όταν μετρήσατε στα δάχτυλα.

Mei You

Δεν είναι κάτι που θέλετε να ακούτε πάρα πολύ συχνά, το mei (προφέρεται όπως: "μπορεί yoe") είναι ένας αρνητικός όρος που σημαίνει "δεν το έχετε" ή "δεν μπορεί να το κάνει".

Θα σας ακούσω όταν ζητήσετε κάτι που δεν είναι σε ετοιμότητα, δεν είναι δυνατό ή όταν κάποιος διαφωνεί με μια τιμή που έχετε προσφέρει.

Laowai

Καθώς ταξιδεύετε σε ολόκληρη την Κίνα, ακούτε συχνά τη λέξη laowai (προφέρεται όπως: "laow-wye") - ίσως ακόμη και συνοδευόμενη από ένα σημείο προς την κατεύθυνση σας! Ναι, οι άνθρωποι πιθανότατα μιλάνε για σας, αλλά είναι συνήθως αβλαβής περιέργεια. Ο Laowai σημαίνει "ξένος" και συνήθως δεν είναι υποτιμητικός.

Ζεστό νερό

Το Shui (που λέγεται "shway") είναι η λέξη για το νερό και καθώς το νερό της βρύσης δεν είναι ασφαλές να πίνετε, θα το ζητάτε πολύ όταν αγοράζετε εμφιαλωμένο νερό.

Θα βρείτε kaishui (προφέρεται σαν: "kai shway") καρφιά που διανέμουν ζεστό νερό σε λόμπι, σε τρένα, και σε όλη τη χώρα. Το Kaishui είναι χρήσιμο για να φτιάξετε το δικό σας τσάι και για βρασμένα φλιτζάνια instant noodle - ένα βασικό σνακ για τη μεταφορά μακρινών αποστάσεων.

Άλλες χρήσιμες λέξεις και φράσεις στο Mandarin να ξέρουν