Η κύρια γλώσσα που μιλούν στην Κίνα ονομάζεται Mandarin

Δεν μιλούν κινέζικα στην Κίνα;

Εμείς στη Δύση αναφέρεται λανθασμένα στη γλώσσα που ομιλείται από την πλειοψηφία των ανθρώπων στην Κίνα ως "κινέζικα". Αλλά στην πραγματικότητα, η κύρια γλώσσα της ηπειρωτικής Κίνας ονομάζεται κινεζική κινεζική κινεζική γλώσσα.

Είναι λάθος να σκεφτόμαστε την Κίνα ως ένα μεγάλο ομοιογενές μέρος με μια κοινή γλώσσα. Στην πραγματικότητα, ενώ οι Κινέζοι Χαν είναι οι πλειοψηφικοί, υπάρχουν επίσημα 56 εθνοτικές ομάδες που αναγνωρίζονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι ο αριθμός των εθνοτήτων παραπαίει σε σύγκριση με τον αριθμό των διαλέκτων που ομιλούνται στην Κίνα. Έτσι η γλώσσα είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα στην Κίνα και αυτό που παίρνει κάποια κατανόηση.

Τι είναι το Mandarin;

Το Mandarin είναι το δυτικό όνομα που δόθηκε ιστορικά στους αξιωματούχους του Imperial Court από τους Πορτογάλους. Το όνομα αναφέρεται όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στη γλώσσα που μιλούσαν. Αλλά το Mandarin είναι στην πραγματικότητα η διάλεκτος του Πεκίνου από τη συνολική ομάδα γλωσσών που ομιλούνται σε πολλές περιοχές της Κίνας. Η διάλεκτος του Πεκίνου χρησιμοποιήθηκε στο Αυτοκρατορικό Δικαστήριο και αργότερα υιοθετήθηκε ως επίσημη γλώσσα της Κίνας.

Στην ηπειρωτική Κίνα, το Mandarin αναφέρεται ως Putonghua (普通话), κυριολεκτικά "η κοινή γλώσσα".

Για μια πραγματικά σε βάθος συζήτηση σχετικά με την κινεζική κινεζική γλώσσα και την ιστορία της, παρακαλούμε ανατρέξτε στον Mandarin Expert μας και διαβάστε το άρθρο Εισαγωγή στην κινεζική κινεζική γλώσσα.

Τι γίνεται με την καντονέζικη;

Έχετε ακούσει για Καντονέζους, έτσι;

Είναι η γλώσσα που ακούτε αν παρακολουθείτε ταινίες κινεζικών πολεμικών τεχνών που προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ.

Καντονέζικα είναι στην πραγματικότητα η γλώσσα που ομιλούν οι άνθρωποι στη νότια Κίνα, την επαρχία Γκουανγκντόνγκ (πρώην Canton) και το Χονγκ Κονγκ. Στοματικά, είναι εντελώς διαφορετικό από το Mandarin αλλά μοιράζεται ένα κοινό σύστημα γραφής.

Έτσι, αυτή η ταινία πολεμικών τεχνών που παρακολουθείτε; Θα έχει υπότιτλους χρησιμοποιώντας το κινεζικό σύστημα γραφής με βάση το χαρακτήρα, έτσι ώστε ενώ οι λαοί στο Πεκίνο δεν μπορούν να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού που λέγεται, μπορούν να διαβάσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των Μανδαρινών και των Καντονέζων, επισκεφτείτε το άρθρο του εμπειρογνώμονα του Χονγκ Κονγκ σχετικά με το θέμα .

Μια υποσημείωση σχετικά με το θέμα της χρήσης του Mandarin στο Χονγκ Κονγκ: Ταξίδευα από την ηπειρωτική Κίνα στο Χονγκ Κονγκ για πρώτη φορά το 2005. Σε αυτό το σημείο, πολλοί πωλητές ή προσωπικό εξυπηρέτησης με τους οποίους αλληλεπιδρούσαμε δεν μπορούσαν να μιλήσουν με το Mandarin. Αυτές τις μέρες, με την εισροή των ηπειρωτικών τουριστών, το Mandarin χρησιμοποιείται ευρέως από ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ. Έτσι, αν ψάχνετε για μια γλώσσα για να μελετήσετε, νομίζω προσωπικά ότι η Mandarin είναι αυτή που θα επιλέξει.

Άλλες κινεζικές διαλέκτων

Υπάρχουν πολλές άλλες σημαντικές διαλέκτριες στην Κίνα. Οι λαοί από διαφορετικές πόλεις και επαρχίες μπορούν αμέσως να πούν ποιος είναι ο ντόπιος και όχι μόνο ακούγοντας την προφορά τους στο Μανταριν. Τα μέρη έχουν τις δικές τους ξεχωριστές διαλέκτους και ακόμη και στη Σαγκάη, όπου οι ντόπιοι μιλούν μια διάλεκτο Wu που ονομάζεται Shanghaihua , υπάρχουν ακόμη και αποχρώσεις μεταξύ των δύο πλευρών του ποταμού Huang Pu στην ίδια πόλη.

Τι σημαίνει αυτό για τον ταξιδιώτη που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει Mandarin;

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πολλά.

Έχω σπουδάσει άλλες "δύσκολες" γλώσσες, ήτοι ιαπωνικά (ήταν η κύρια γλώσσα μου στο πανεπιστήμιο!) Και τα γερμανικά, και έζησα ή ταξίδευα σε αυτές τις χώρες εκτενώς και βρίσκω πολύ πιο εύκολη επικοινωνία με τους ντόπιους στην τοπική γλώσσα στην Κίνα. Γιατί; Μοιάζω με το γεγονός ότι οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί και οι γλώσσες είναι πιο ομοιογενείς. Οι μεταβλητές είναι μικρές μεταξύ των γεωγραφικών τοποθεσιών. Ωστόσο, στην Κίνα, οι λαοί συνηθίζουν να προσπαθούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον μέσω του Mandarin. Οι προφορές του Mandarin μπορεί να είναι κάπως διαφορετικές ανάλογα με το πού προέρχεστε, έτσι υπάρχει ένα επίπεδο προσπάθειας στην επικοινωνία στην Κίνα που απλά δεν υπάρχει σε άλλα μέρη.

Αυτή είναι η εικασία μου. Αλλά βρίσκω ότι προσπαθώντας να επικοινωνήσω στο Mandarin μια πιο ευχάριστη προοπτική από ό, τι νομίζετε. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Κίνα, προτείνω να μελετήσετε τη γλώσσα τουλάχιστον για λίγο.

Θα κάνει την επίσκεψή σας απείρως πιο ευχάριστη.

Περαιτέρω ανάγνωση

Ο Οδηγός Μανδαρίνων έχει μια σειρά από καλά άρθρα σχετικά με την ιστορία και τη χρήση του Μανταρινιού σήμερα: