Πώς να προετοιμαστείτε για τυρφώνες στο Χονγκ Κονγκ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι τυφώνες ή οι τροπικοί κυκλώνες, όπως είναι γνωστοί στο Χονγκ Κονγκ, τακτοποιούν τακτικά την πόλη. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν διάφορους βαθμούς βλάβης και σε σπάνιες περιπτώσεις τραυματισμούς και θανάτους.

Η περίοδος Typhoon διαρκεί από το Μάιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον Σεπτέμβριο ιδιαίτερα ευάλωτο στους τυφώνες. Αν και ο κίνδυνος αυτών των τεράστιων καταιγίδων δεν πρέπει να υποτιμηθεί, το Χονγκ Κονγκ είναι ικανό να το αντιμετωπίσει.

Εκτός αν η πόλη υποστεί ένα άμεσο χτύπημα (το οποίο είναι σπάνιο) τα σχέδια διακοπών σας δεν θα διογκωθούν πολύ μακριά από την πορεία.

Σύστημα προειδοποίησης του Χονγκ Κονγκ

Ευτυχώς, το Χονγκ Κονγκ διαθέτει ένα εύκολο σύστημα προειδοποίησης το οποίο σας επιτρέπει να ξέρετε τι ένταση της καταιγίδας έρχεται στον δρόμο σας. Το σύστημα προειδοποίησης είναι αναρτημένο σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς (αναζητήστε το κουτί στην επάνω δεξιά γωνία) και τα περισσότερα κτίρια θα έχουν επίσης σήματα με τις προειδοποιήσεις. Δείτε παρακάτω για μια εξήγηση των διαφόρων σημείων.

Τ1 . Αυτό απλά σημαίνει ότι ένας τυφώνας έχει εντοπιστεί μέσα σε 800 χλμ. Από το Χονγκ Κονγκ. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο τυφώνας είναι ακόμα μια μέρα ή δύο μακριά και υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αλλάξει πορεία και να χάσει το Χονγκ Κονγκ εντελώς. Ο χαρακτηρισμός ενός σήματος Typhoon προορίζεται μόνο ως μια ειδοποίηση για την παρακολούθηση περαιτέρω εξελίξεων.

Τ3 . Τώρα τα πράγματα παίρνουν μια στροφή προς το χειρότερο. Οι άνεμοι μέχρι 110χλμ αναμένεται στο λιμάνι της Βικτώριας. Θα πρέπει να δέσετε οποιαδήποτε αντικείμενα σε μπαλκόνια και στέγες, και να παραμείνετε μακριά από τις παράκτιες περιοχές.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα των ανέμων μπορεί να θέλετε να παραμείνετε στο εσωτερικό. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, το Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει ως συνήθως κατά τη διάρκεια προειδοποίησης Τ3 - θα λειτουργήσουν οι δημόσιες συγκοινωνίες και θα ανοίξουν μουσεία και καταστήματα. Αξίζει να ελέγξετε τις πτήσεις ή τα δρομολόγια πλοίων σας προς το Μακάο, καθώς αυτά μπορεί να καθυστερήσουν. Το Χονγκ Κονγκ συνήθως εκδίδει ένα σήμα Τ3 περίπου δώδεκα φορές το χρόνο.

Τ8 . Ώρα να χτυπήσει τις καταπακτές. Οι άνεμοι στο λιμάνι της Βικτώριας μπορεί τώρα να ξεπερνούν τα 180 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος του Χονγκ Κονγκ θα κλείσει το κατάστημα και οι εργαζόμενοι θα σταλούν στο σπίτι. Το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ θα δώσει προειδοποίηση για ένα σήμα T8 τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα, ώστε να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα να βρεθούν σε εσωτερικούς χώρους. Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα λειτουργούν κατά τη διάρκεια της προειδοποιητικής περιόδου, αλλά όχι μετά την ανύψωση του σήματος Τ8. Πρέπει να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από τα εκτεθειμένα παράθυρα. Εάν μένετε σε ένα παλαιότερο κτίριο, ίσως θελήσετε να στερεώσετε κολλητική ταινία στα παράθυρα, καθώς αυτό θα μειώσει την πιθανότητα τραυματισμού εάν το παράθυρο πρέπει να σπάσει. Τα περισσότερα εστιατόρια θα κλείσουν και οι περισσότερες, αν όχι όλες, θα ακυρωθούν ή θα εκτραπούν. Τα σήματα T8 μπορούν να διαρκέσουν από μία ώρα έως δύο ώρες σε ολόκληρη την ημέρα, αλλά η πόλη επιστρέφει στην επιχείρηση σχεδόν αμέσως μετά την ακύρωση του σήματος. Θα βρείτε μεταφορές που τρέχουν και τα καταστήματα ανοίγουν σχεδόν αμέσως. Το σήμα Τ8 αυξάνεται σπάνια περισσότερο από μία φορά ή δύο φορές το χρόνο.

Τ10 . Γνωστό τοπικά ως άμεσο χτύπημα, ένα T10 σημαίνει ότι το μάτι της καταιγίδας θα πάρει τον εαυτό του απευθείας στο Χονγκ Κονγκ. Οι άμεσες επιτυχίες είναι σπάνιες. Ωστόσο, όταν κάποιος χτυπάει, η ζημιά μπορεί να είναι τεράστια και δυστυχώς ένας αριθμός ανθρώπων σκοτώνεται συνήθως.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες για ένα T8 και να συντονιστείτε σε τοπικές ειδήσεις για περισσότερες πληροφορίες. Θα υπάρχει πάντοτε ένα σήμα αριθμού 8 πριν από ένα σήμα 10, το οποίο σας δίνει αρκετό χρόνο για να αναζητήσετε καταφύγιο σε κλειστό χώρο. Θυμηθείτε, μπορεί να υπάρξει μια ηρεμία στη θύελλα όταν το μάτι είναι απευθείας πάνω από το Χονγκ Κονγκ, αλλά πρέπει να παραμείνετε κλεισμένοι καθώς ο άνεμος θα επιστρέψει. Ακόμα και με ένα άμεσο χτύπημα το Χονγκ Κονγκ παίρνει τον εαυτό του πίσω και τρέχει πολύ γρήγορα. Αναμείνετε κάποια τοπική αναστάτωση αλλά, ως επί το πλείστον, όλα θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό σε λίγες μόνο ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες

Και οι δύο σελίδες προέρχονται από το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ.