Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Μεξικό

Δαχτυλίδι στο Νέο Έτος μεξικάνικο δρόμο

Αν σκοπεύετε να χτυπήσετε στη νέα χρονιά στο Μεξικό, υπάρχουν πολλές επιλογές για πράγματα που πρέπει να κάνετε. Στις τουριστικές περιοχές, πολλά ξενοδοχεία και θέρετρα διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις. Σε άλλες πόλεις που είναι λιγότερο τουριστικές, θα βρείτε επίσης εστιατόρια που προσφέρουν βραδιές και πάρτι για δείπνο. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία από αυτές τις επιλογές ή απλά να κατευθυνθείτε προς την πλατεία της πόλης για να απολαύσετε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο δρόμο, οι οποίες πιθανότατα περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα, πυροτεχνήματα και σπινθήρες μαζί με φιλική επευφημίες.

Τα μεσάνυχτα, υπάρχει πολύς θόρυβος και όλοι φωνάζουν: "Feliz año nuevo!" Οι άνθρωποι αγκαλιάζουν και κάνουν θόρυβο και ξεκινούν περισσότερα κροτίδες.

Οι περισσότεροι Μεξικανοί γιορτάζουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με ένα δείπνο αργά το βράδυ με τις οικογένειές τους. Εκείνοι που θέλουν να πάρουν πάρτι θα βγουν γενικά αργότερα. Ο μεγαλύτερος δημόσιος εορτασμός είναι στην πόλη του Μεξικού, όπου υπάρχει ένα τεράστιο φεστιβάλ δρόμου το τελευταίο βράδυ του έτους, με εκδηλώσεις που κεντράρονται γύρω από την τεράστια κεντρική πλατεία της πόλης, το Zócalo .

Ορισμένα μεξικανικά Έθιμα του Νέου Έτους

Η παράδοση ενός νέου έτους που ασκείται στο Μεξικό και σε ορισμένες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής συνεπάγεται τη δημιουργία ενός τύπου σκιάχτρου ή ομοιώματος από παλιά ρούχα γεμισμένα με εφημερίδες ή άλλο υλικό. Μπορεί να τους βρείτε καθισμένοι στις γωνίες του δρόμου ή στις στέγες τις τελευταίες ημέρες του έτους. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το «el año viejo» (παλιά χρονιά) και καίγονται τα μεσάνυχτα μαζί με κάποιες κροτίδες, για να σημάνει το τέλος του παλιού έτους και να αφήσει τις αποτυχίες και τις λύπες του παρελθόντος για να ζήσει καλύτερα επόμενο έτος.

Κάποια άλλα έθιμα και παραδόσεις που ασκούνται στο Μεξικό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θεωρείται ότι φέρνουν την καλή τύχη και τις ιδιαίτερες εμπειρίες που θα θέλατε να έχετε στο επόμενο έτος. Εδώ είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή:

Φάτε δώδεκα σταφύλια καθώς το ρολόι χτυπά τα μεσάνυχτα στις 31, και καθώς τρώτε κάθε σταφύλι κάνετε μια επιθυμία για το νέο έτος.

Θέλετε να έχετε καλή τύχη στην αγάπη το επόμενο έτος; Φορέστε κόκκινα εσώρουχα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Για καλή τύχη με χρήματα, φορέστε κίτρινο.

Ελπίζοντας να ταξιδέψω στο νέο έτος; Βγάλτε τις αποσκευές σας και πηγαίνετε για μια βόλτα γύρω από το μπλοκ.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανοίξτε την μπροστινή πόρτα στο σπίτι σας και συμβολικά σκουπίστε το παλιό. Τα μεσάνυχτα, πετάξτε 12 νομίσματα στο έδαφος και σκουπίστε τα στο σπίτι για να φέρει ευημερία και οικονομική επιτυχία.

Παραδοσιακά τρόφιμα για φαγητό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Bacalao, αποξηραμένα αλατισμένα codfish, είναι ένα βασικό νέο έτος στο Μεξικό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παρασκευής του είναι ένα πιάτο που ονομάζεται Bacalao a la vizcaina, το οποίο προέρχεται αρχικά από την Ισπανία και περιέχει ντομάτες, ελιές και κάπαρη. Οι φακές τρώγονται επίσης καθώς πιστεύεται ότι φέρνουν αφθονία και ευημερία για το επόμενο έτος. Οι τοστ γίνονται με αφρώδη μηλίτη και μια ζεστή γροθιά φρούτων γνωστή ως ponche είναι επίσης δημοφιλής, στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά μεξικάνικα Χριστουγεννιάτικα φαγητά είναι επίσης καλές επιλογές για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Στην Oaxaca, υπάρχει μια παράδοση τρώγοντας τραγανιστές φουντούκια που ονομάζονται buñuelos οι οποίοι ψεκάζονται με ένα γλυκό σιρόπι και σερβίρονται σε ένα κεραμικό πιάτο. Αφού τρώγαμε τη γλυκιά απόλαυση, οι άνθρωποι κάνουν μια ευχή και σπάσουν το πιάτο χτυπώντας το στο πάτωμα ή στον τοίχο.

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σπάσιμο με το παρελθόν. Αυτό το έθιμο μπορεί να ανταποκριθεί σε μια παράδοση των Αζτέκων που περιβάλλει την Atemoztli, τον δέκατο έκτο μήνα του ημερολογίου των Αζτέκων και ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ στο οποίο οι πλάκες, τα γλάστρες και άλλα πιάτα σπάζονταν ως τρόπος για να σπάσουν το παρελθόν και να κάνουν τη θέση τους για νέα πράγματα .

Πρωτοχρονιά

Η 1η Ιανουαρίου είναι εθνική εορτή . Οι τράπεζες, τα κυβερνητικά γραφεία και ορισμένα καταστήματα είναι κλειστά. Αυτή είναι συνήθως μια ήσυχη μέρα, καθώς οι άνθρωποι αποκαθιστούν από το πάρτι της προηγούμενης νύχτας. Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και άλλα τουριστικά αξιοθέατα είναι ανοιχτά.

Περισσότερες γιορτές τον Ιανουάριο

Οι εορτασμοί δεν έχουν τελειώσει ακόμα! Η 6η Ιανουαρίου είναι η μέρα των βασιλιάδων όταν τα παιδιά του Μεξικού λαμβάνουν δώρα που έφεραν οι τρεις βασιλιάδες. Διαβάστε περισσότερα για φεστιβάλ και εκδηλώσεις στο Μεξικό τον Ιανουάριο .

Feliz Año Nuevo!