Ορισμός και ιστορία του Ζοκάλο

Το El Zócalo είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στην κύρια πλατεία μιας πόλης του Μεξικού. Πιστεύεται ότι η λέξη προέρχεται από τον ιταλικό όρο zoccolo , που σημαίνει πλίνθο ή βάθρο. Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε ένα βάθρο στο κέντρο της κεντρικής πλατείας του Πόλη του Μεξικού που θα αποτελούσε τη βάση για ένα μνημείο που θα έφερε στο φως την ανεξαρτησία του Μεξικού. Το άγαλμα δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή και οι άνθρωποι άρχισαν να αναφέρονται στην ίδια την πλατεία ως Zócalo.

Τώρα σε πολλές πόλεις του Μεξικού, η κεντρική πλατεία ονομάζεται Zócalo.

Αποικιακός Πολεοδομικός Σχεδιασμός

Το 1573, ο βασιλιάς Φίλιππος Β τάσσει στους νόμους των Ινδιών ότι οι αποικιακές πόλεις στο Μεξικό και άλλες ισπανικές αποικίες πρέπει να προγραμματιστούν με κάποιο τρόπο. Θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε ένα πλέγμα με ορθογώνια πλατεία στο κέντρο που περιβάλλεται από ευθείες οδούς που τέμνονται σε ορθές γωνίες. Η εκκλησία έπρεπε να βρίσκεται στη μία πλευρά (συνήθως στην ανατολή) της πλατείας, και το κυβερνητικό κτίριο επρόκειτο να χτιστεί στην αντίθετη πλευρά. Κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία θα είχαν στοές για να επιτρέψουν στους εμπόρους να εγκαταστήσουν το κατάστημα εκεί. Η κεντρική πλατεία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι η θρησκευτική, πολιτική, οικονομική και πολιτιστική καρδιά της πόλης.

Οι περισσότερες από τις αποικιακές πόλεις του Μεξικού αντικατοπτρίζουν αυτό το σχέδιο, αλλά υπάρχουν μερικές, όπως οι πόλεις εξόρυξης Taxco και Guanajuato, οι οποίες χτίστηκαν σε τοποθεσίες με ανομοιογενή τοπογραφία όπου αυτό το σχέδιο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως.

Αυτές οι πόλεις έχουν άνετους δρόμους αντί των ίσων δρόμων σε ένα ομοιόμορφο μοτίβο πλέγματος που συνήθως βλέπουμε.

Η Πόλη του Μεξικού Ζοκάλο

Το Mexico City Zocalo είναι το πρωτότυπο, πιο αντιπροσωπευτικό και πιο διάσημο. Το επίσημο όνομά του είναι η Plaza de la Constitución . Βρίσκεται πάνω από τα ερείπια της πρωτεύουσας των Αζτέκων Tenochtitlan.

Η πλατεία χτίστηκε μέσα στον αρχικό Ιερό Ναό των Αζτέκων και ήταν μέρος του Δήμαρχου Templo, του βασικού ναού των Αζτέκων, αφιερωμένου στους θεούς Χουτσιλοπούχτλι (θεός του πολέμου) και στον Τλάλοκ (θεός βροχής). Περιορίστηκε στα ανατολικά με τα λεγόμενα "Νέα Σπίτια" του Motecuhzoma Xocoyotzin και στα δυτικά με το "Casas Viejas" ή το Ανάκτορο του Axayácatl. Μετά την άφιξη των Ισπανών στη δεκαετία του 1500, ο Δήμαρχος Templo καταστράφηκε και οι Ισπανοί εργάτες χρησιμοποίησαν πέτρες από αυτό και άλλα κτήρια των Αζτέκων για να προετοιμάσουν τη νέα Plaza Mayor το έτος 1524. Μπορούν να δουν τα ερείπια του κύριου ναού των Αζτέκων στον Αρχαιολογικό Χώρο Templo Mayor που βρίσκεται ακριβώς στα βορειοανατολικά της πλατείας, δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό του Μεξικού .

Σε όλη την ιστορία της, η πλατεία έχει περάσει από πολλές ενσαρκώσεις. Κήποι, μνημεία, τσίρκα, αγορές, διαδρομές τραμ, βρύσες και άλλα στολίδια εγκαταστάθηκαν και αφαιρέθηκαν πολλές φορές. Το 1956 η πλατεία απέκτησε τη σημερινή αυστηρή εμφάνισή της: μια τεράστια πλακόστρωτη επιφάνεια 830 με 500 πόδια (195 x 240 μέτρα) με μια μεγάλη σημαία στο κέντρο.

Σήμερα, το σίδερο Zócalo χρησιμοποιείται ως χώρος διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων όπως παγοδρόμιο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, συναυλίες, εκθέσεις και εκθέσεις βιβλίων ή ως ένα μεγάλο κέντρο συγκέντρωσης για την κλήση της υποστήριξης των Μεξικανών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών .

Η ετήσια τελετή " Grito " πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Zócalo για να γιορτάσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Μεξικού στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτός ο χώρος είναι επίσης ο τόπος των πορειών και μερικές φορές διαμαρτυρίες.

Αν θέλετε να έχετε καλή θέα στο Μεξικό Zócalo, υπάρχουν μερικά εστιατόρια και καφετέριες που προσφέρουν πανοραμική θέα, όπως το εστιατόριο του Gran Hotel Ciudad de México ή το Best Western Hotel Majestic. Το Balcón del Zócalo προσφέρει επίσης καλή θέα και βρίσκεται στο Hotel Zócalo Central.

Οι zócalos άλλων πόλεων μπορεί να έχουν δέντρα και ένα συγκρότημα στο κέντρο όπως το Oaxaca City Zócalo και το Plaza de Armas της Γκουανταλαχάρα ή ένα σιντριβάνι, όπως στο Zócalo της Puebla . Έχουν συχνά μπαρ και καφετέριες στις στοές που τους περιβάλλουν, έτσι είναι ένα ωραίο μέρος για να κάνετε ένα διάλειμμα από την περιήγηση στα αξιοθέατα και να απολαύσετε μερικούς ανθρώπους να παρακολουθούν.

Με οποιοδήποτε άλλο όνομα ...

Ο όρος Zócalo είναι κοινός, αλλά μερικές πόλεις στο Μεξικό χρησιμοποιούν άλλες λέξεις για να ανατρέξουν στην κεντρική πλατεία τους. Στο San Miguel de Allende, η κεντρική πλατεία αναφέρεται συνήθως ως El Jardín και στη Μερίδα ονομάζεται La Plaza Grande . Σε περίπτωση αμφιβολίας μπορείτε να ζητήσετε "la plaza principal" ή "δήμαρχος plaza" και όλοι θα ξέρουν τι μιλάτε.