Τι σημαίνει η Mordida στο Μεξικό

Η ισπανική λέξη mordida (mor-DEE-dah) μεταφράζεται άμεσα σε "δάγκωμα", αλλά στο Μεξικό, είναι ένας όρος αργαλειού που σημαίνει δωροδοκία - συνήθως μια πληρωμένη σε δημόσιο υπάλληλο. Η πιο επίσημη λέξη για δωροδοκία είναι soborno . Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι: "Με πιάστηκε ταχύτητα στο Μεξικό, και έδωσα στον μπάτσο ένα mordida έτσι δεν θα μου έδινε ένα εισιτήριο." Η παράδοση ενός mordida είναι διαφορετική από την ανατροπή , η οποία χρησιμοποιείται για να δείξει εκτίμηση για καλή εξυπηρέτηση στο Μεξικό.

Η διαφθορά και ο Μορντίδας στο Μεξικό

Η μεξικανική κυβέρνηση εργάζεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με περιορισμένη επιτυχία. Ωστόσο, το έθιμο της πληρωμής του mordidas σε κυβερνητικά γραφεία δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο ήταν στο παρελθόν. Είναι καλύτερο να μην πληρώνετε mordidas όποτε είναι δυνατόν, έτσι ώστε να μην παίζετε και να ενισχύετε αυτό το σύστημα. Είναι δυνατό να ταξιδεύετε, να ζείτε και να κάνετε επιχειρήσεις στο Μεξικό χωρίς να πληρώνετε mordidas, και πολλοί άνθρωποι, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες, ποτέ δεν είχαν συναντηθεί με την αστυνομία.

Πότε να πληρώσετε μια Mordida

Είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε το δίλημμα του μορδιδά όταν οδηγείτε στο Μεξικό και σταματάτε από την τροχαία. Αυτοί οι αστυνομικοί κερδίζουν μέτριους μισθούς και μερικές φορές αγνοούν τις παραβιάσεις της κυκλοφορίας σε αντάλλαγμα για πληρωμή σε μετρητά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρνηση να πληρώσετε μια mordida θα έχει ως αποτέλεσμα ο αστυνομικός να σας αφήσει από το γάντζο ούτως ή άλλως, αν δεν αισθάνεται όπως γράφει και αναφέρει μια τυπική παραβίαση.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορούν να κατασχέσουν την άδεια οδήγησης ή την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματός σας έτσι ώστε να αναγκαστείτε να πάτε στο αστυνομικό τμήμα για να πληρώσετε πρόστιμο. Θυμηθείτε ότι τα πρόστιμα για παραβιάσεις της κυκλοφορίας στο Μεξικό δεν είναι εξαιρετικά ακριβά, αλλά είναι μια ταλαιπωρία για να πάτε στο σταθμό και να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα έγγραφα.

Σημείωση: Αν πληρώσετε ένα εισιτήριο εντός πέντε ημερών από την παραλαβή του, υπάρχει συνήθως έκπτωση, οπότε συνιστάται να πληρώσετε το συντομότερο δυνατό.

Πώς να πληρώσετε ένα Mordida

Αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου αισθάνεστε ότι πρέπει να πληρώσετε μια μordίδα, αλλά δεν ξέρετε πώς να το συζητήσετε, ο λεπτός τρόπος για να αναφέρετε είναι να ρωτήσετε: Πώς μπορούμε να επιλύσουμε αυτό; "Οποιοί είναι οι πολεμιστές; Αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε μια τιμή που αναφέρεται. Είναι αρκετά συνηθισμένο να παζαρεύετε για το ποσό μιας mordida, οπότε μην αισθάνεστε ότι πρέπει να πληρώσετε το αρχικό ποσό που ζητήσατε. Εάν είστε τουρίστας - και είναι προφανές ότι δεν είστε από το Μεξικό - πιθανότατα αναμένεται να πληρώσετε περισσότερα, οπότε κάνετε ευκαιρίες για να μειώσετε το ποσό.