Οδηγός επισκεπτών για τον αρχαιολογικό χώρο Cobá

Το Cobá είναι ένας αρχαίος αρχαιολογικός χώρος Maya που βρίσκεται στην πολιτεία Quintana Roo του Μεξικού, περίπου 27 μίλια βορειοδυτικά της πόλης και του αρχαιολογικού χώρου Tulum . Μαζί με το Chichen Itza και το Tulum, το Cobá είναι ένας από τους πιο γραφικούς και δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της χερσονήσου Yucatan. Μια επίσκεψη στο Cobá προσφέρει την ευκαιρία να μάθετε για τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια και να ανεβείτε σε μια από τις ψηλότερες πυραμίδες στην περιοχή.

Το όνομα Cobá μεταφράζεται από τους Μάγια να σημαίνει "νερό ανακατεύεται (ή ανακατεύεται) από τον άνεμο." Ο τόπος θεωρείται ότι εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά μεταξύ του 100 π.Χ. και του 100 μ.Χ. και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1550, όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν για πρώτη φορά στη χερσόνησο Γιουκατάν . Το ύψος της εξουσίας και της επιρροής της πόλης ήταν κατά τη διάρκεια της κλασικής και μετακλασσικής περιόδου της ιστορίας των Μάγια, κατά την οποία ο ιστορικός ιστοχώρος εκτιμάται ότι περιείχε περίπου 6500 ναούς και φιλοξένησε περίπου 50.000 κατοίκους. Συνολικά, ο χώρος έχει μέγεθος περίπου 30 τετραγωνικά μίλια και είναι τοποθετημένος στη ζούγκλα. Υπάρχει ένα σύστημα περίπου 45 τελετουργικών δρόμων - γνωστός ως sacbé στη γλώσσα των Μάγια - που εκπέμπει από τους κύριους ναούς. Το Cobá περιέχει τον δεύτερο υψηλότερο ναό στον κόσμο των Μάγιας και τον υψηλότερο στο Μεξικό. (Η Γουατεμάλα φιλοξενεί την υψηλότερη πυραμίδα των Μάγια.)

Επίσκεψη Cobá

Όταν επισκέπτεστε, μετά την αγορά εισιτηρίων στην είσοδο του χώρου, κάντε το δρόμο σας με τα πόδια σε ένα μονοπάτι που πλαισιώνεται από τη ζούγκλα στα πρώτα ανασκαμμένα ερείπια, τα οποία αποτελούνται από μια μεγάλη πυραμίδα, Grupo Cobá, που επιτρέπεται στους επισκέπτες να ανέβουν, .

Στη συνέχεια, μπορείτε να περπατήσετε, να νοικιάσετε ένα ποδήλατο ή να νοικιάσετε ένα ψαροτούφεκο με τον οδηγό για να ταξιδέψετε στα μονοπάτια προς τον σημαντικότερο ναό Nohoch Mul , ο οποίος είναι περίπου 130 πόδια ψηλός και 120 βήματα στην κορυφή. Σταματήστε κατά μήκος του δρόμου για να θαυμάσετε την "La Iglesia", την εκκλησία, μια μικρή αλλά όμορφη καταστροφή που μοιάζει με κυψέλη. Περίπου πέντε λεπτά μετά, στο Nohoch Mul, θα έχετε την ευκαιρία να ανεβείτε στην κορυφή για εντυπωσιακή θέα στη γύρω ζούγκλα.

Αυτή είναι μία από τις λίγες πυραμίδες στην περιοχή που επιτρέπεται στους επισκέπτες να ανέβουν και αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον, καθώς τα θέματα ασφάλειας και οι ανησυχίες για την υποβάθμιση του κτιρίου ενδέχεται να οδηγήσουν τις αρχές να κλείσουν την πυραμίδα στους επισκέπτες. Εάν κάνετε αναρρίχηση, φροντίστε να φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα και να φροντίζετε, καθώς τα σκαλοπάτια είναι πολύ στενά και απότομα και έχουν κάποια χαλαρά χαλίκια πάνω τους.

Να φτάσουμε στα ερείπια του Cobá:

Το Cobá μπορεί να επισκεφθείτε ως ένα δευτερεύον ταξίδι από το Tulum, με πολλούς επισκέπτες που επισκέπτονται και τις δύο τοποθεσίες σε μια μέρα. Καθώς και τα δύο είναι αρκετά συμπαγή, σε αντίθεση με κάποια από τα άλλα ερείπια της περιοχής, αυτό είναι σίγουρα εφικτό. Υπάρχουν τακτικά λεωφορεία από το Tulum και ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην είσοδο του ξενοδοχείου. Αν έχετε δικό σας όχημα, μπορείτε επίσης να σταματήσετε στο Gran Cenote για μια γρήγορη δροσιστική βουτιά ανάμεσα στις επισκέψεις σας στους δύο αρχαιολογικούς χώρους ή στο τέλος της ημέρας, καθώς βρίσκεται σε βολική τοποθεσία.

Ωρες:

Η Αρχαιολογική Ζώνη Cobá είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

Αδεια:

Η είσοδος είναι 70 pesos για ενήλικες, δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οδηγοί:

Υπάρχουν επί τόπου δίγλωσσοι ξεναγοί που σας προσφέρουν μια περιήγηση στην αρχαιολογική ζώνη.

Μόνο να προσλάβετε ταξιδιωτικούς οδηγούς με επίσημη άδεια - φορούν μια ταυτότητα που εκδίδεται από τον Υπουργό Τουρισμού του Μεξικού.

Συμβουλές επισκεπτών:

Το Cobá είναι ένας ολοένα και δημοφιλέστερος αρχαιολογικός χώρος, οπότε αν και είναι μεγαλύτερος από τα ερείπια του Tulum, μπορεί να γίνει γεμάτος, ιδιαίτερα η ανάβαση στο Nohoch Mul. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να φτάσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Όπως και με τα περισσότερα υπαίθρια τουριστικά αξιοθέατα στη Χερσόνησο του Γιουκατάν, τα απογεύματα μπορούν να πάρουν άβολα ζεστά, επομένως είναι σκόπιμο να επισκεφτείτε νωρίτερα την ημέρα πριν η θερμοκρασία ανεβεί πολύ ψηλά.

Επειδή μπορεί να υπάρξει ποδηλασία και αναρρίχηση που εμπλέκονται, φορούν άνετα ανθεκτικά παπούτσια όπως μπότες πεζοπορίας ή αθλητικά παπούτσια, και φέρουν εντομοαπωθητικό, νερό και αντηλιακό.

Αρχικό κείμενο από την Emma Sloley, ενημέρωση και πρόσθετο κείμενο που πρόσθεσε η Suzanne Barbezat στις 30/07/2017