Πυραμίδα Nohoch Mul στον Αρχαιολογικό Χώρο Coba

Αυτός ο Αρχαίος Μεξικανικός Θησαυρός είναι ένα Must-See

Σε ύψος 137 ποδιών, το Nohoch Mul, το οποίο σημαίνει "μεγάλο ανάχωμα", είναι η ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν και η δεύτερη ψηλότερη πυραμίδα των Μάγια στον κόσμο. Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο Cobá στο Quintana Roo του Μεξικού.

Αν και ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1800, ο αρχαιολογικός χώρος δεν ανοίχθηκε για το κοινό μέχρι το 1973, επειδή η γύρω πυκνή ζούγκλα δυσκολεύτηκε να φτάσει.

Είναι ακόμα μακριά από το πεπατημένο μονοπάτι, αλλά αξίζει πολύ το ταξίδι, ειδικά αν βρίσκεστε στο Tulum, το οποίο απέχει μόλις 40 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Ιστορία της περιοχής Nohoch Mul

Μαζί με τις πυραμίδες στο Chichén Itzá και τον καταρράκτη των Mayan στο Tulum , ο Nohoch Mul είναι ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους χώρους των Μάγια στη Χερσόνησο του Γιουκατάν. Αυτή η συγκεκριμένη πυραμίδα είναι το επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου του Cobá , το οποίο σημαίνει "νερό που αναδεύεται (ή ανακατεύεται) από τον άνεμο."

Το Nohoch Mul είναι η κύρια δομή στο Cobá και από όπου φεύγει ο δρόμος Cobá-Yaxuná. Αυτό το δίκτυο από πέτρινους δρόμους διαθέτει όρθια γλυπτά και χαραγμένα πέτρες που ονομάζονται στύλοι που καταγράφουν την ιστορία του μεσοαμερικανικού πολιτισμού από το 600 έως το 900 μ.Χ. Από το 800 έως το 1100 μ.Χ. ο πληθυσμός αυξήθηκε σε περίπου 55.000.

Περιήγηση στον τόπο του Nohoch Mul

Ολόκληρη η περιοχή εκτείνεται περίπου 30 τετραγωνικά μίλια, αλλά τα ερείπια καλύπτουν τέσσερα μίλια και χρειάζονται αρκετές ώρες για να εξερευνήσετε με τα πόδια.

Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ποδήλατα (περίπου 2 δολάρια) ή να νοικιάσετε ένα τρίκυκλο με οδηγό (περίπου 4 δολάρια). Παρόλο που δεν είναι ένας κορυφαίος τουριστικός χώρος, συνιστάται να φτάσετε εκεί το πρωί για να νικήσετε τα πλήθη και να έχετε ολόκληρο τον τόπο στον εαυτό σας.

Είναι 120 βήματα στην κορυφή της πυραμίδας. Μόλις εκεί, παρατηρήστε τους δυο θεούς κατάδυσης πάνω από την πόρτα του ναού.

Από την κορυφή του Nohoch Mul, θα έχετε εκπληκτική πανοραμική θέα στη γύρω ζούγκλα.

Να πάρει εκεί

Το Nohoch Mul βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Tulum και Valladolid. Είναι ένα εύκολο ημερήσιο ταξίδι από Tulum και Playa del Carmen. Από Tulum, οδηγείτε το δρόμο Coba για περίπου 30 λεπτά. Μπορείτε επίσης να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να εγγραφείτε για ομαδική επίσκεψη. Μπορεί επίσης να θέλετε να επισκευθείτε ένα ταξίδι στο Cobá για επίσκεψη στο Chichén Itzá, το San Miguelito ή σε άλλα αρχαία αξιοθέατα στη χερσόνησο Yucatan .