Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός του Μεξικού: Ο πλήρης οδηγός

Ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Μεξικού . Πέρα από τη θρησκευτική της σημασία, περιέχει μια περίληψη μεξικανικής τέχνης και αρχιτεκτονικής αξίας πέντε αιώνων. Χτισμένο πάνω στα λείψανα ενός ναού των Αζτέκων σε αυτό που ήταν το κέντρο της πρωτεύουσας των Τζονοττιτλάν των Αζτέκων, οι αποικισμένοι Ισπανοί έχτισαν την πιο μεγαλοπρεπή εκκλησία σε όλη την Αμερική.

Το επιβλητικό του μέγεθος, η συναρπαστική ιστορία και η όμορφη τέχνη και αρχιτεκτονική του καθιστούν αυτό ένα από τα πιο εκλεκτά κτίρια της χώρας.

Ο καθεδρικός ναός είναι η έδρα της Αρχιεπισκοπής του Μεξικού και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της κεντρικής πλατείας του Zocalo, στην Πόλη του Μεξικού, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο Templo Mayor , ο οποίος θα σας δώσει μια ιδέα για το τι ήταν αυτό το μέρος πριν από την άφιξη του Ισπανών στη δεκαετία του 1500.

Ιστορία του μητροπολιτικού καθεδρικού ναού

Όταν οι Ισπανοί ισοπεδούσαν την προ-ισπανική πόλη των Τζονοττιτλάν και αποφάσισαν να χτίσουν τη νέα τους πόλη, μια από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν η κατασκευή μιας εκκλησίας. Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτό, ο κατακτητής Hernán Cortes διέταξε την κατασκευή μιας εκκλησίας και ανέθεσε στον Martin de Sepulveda την αποστολή να το χτίσει στα υπολείμματα των ναών των Αζτέκων. Μεταξύ του 1524 και του 1532, ο Sepulveda δημιούργησε μια μικρή ανατολικοδυτική εκκλησία με μαυριτανικό ύφος.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Καρλόπος Β όρισε τον καθεδρικό ναό, αλλά ήταν ανεπαρκής για τον αριθμό των προσκυνητών και έκρινε υπερβολικά μετριοπαθής για να χρησιμεύσει ως ο καθεδρικός ναός της πρωτεύουσας της Νέας Ισπανίας. Μια νέα κατασκευή άρχισε υπό την επίβλεψη του Claudio de Arciniega, ο οποίος έμπαινε από τον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης.

Τα θεμέλια της νέας εκκλησίας τέθηκαν στη δεκαετία του 1570, αλλά οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν διάφορες προκλήσεις που επιβράδυναν το συμπέρασμα του έργου. Λόγω του μαλακού υπεδάφους διαπιστώθηκε ότι η χρήση ασβεστόλιθου θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω βύθιση στο κτίριο, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ηφαιστειακό βράχο που ήταν ανθεκτικό και πολύ ελαφρύτερο. Μια τρομερή πλημμύρα το 1629 προκάλεσε καθυστέρηση αρκετών ετών. Η κύρια κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1667, αλλά τα Sacristy, οι καμπαναριές και η εσωτερική διακόσμηση ήταν αργότερα προσθήκες.

Το Sagrario Metropolitano, στην ανατολική πλευρά του κύριου τμήματος του καθεδρικού ναού, χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Αρχικά σχεδιάστηκε για να στεγάσει τα αρχεία και τα άμφια του αρχιεπισκόπου, αλλά τώρα χρησιμεύει ως η κύρια ενοριακή εκκλησία της πόλης. Το ανάγλυφο πάνω από την είσοδό του και η πύλη του καθρέφτη-εικόνα στην ανατολική πλευρά είναι εξαιρετικά παραδείγματα του υπερ-διακοσμητικού στυλ Churrigueresque .

Μνημειώδη Κατασκευή

Η μνημειώδης δομή είναι μεγαλύτερη από 350 πόδια και πλάτος 200 πόδια. οι καμπάνες του φτάνουν σε ύψος 215 ποδιών. Τα δύο καμπαναριά περιέχουν συνολικά 25 καμπάνες. Θα παρατηρήσετε έναν συνδυασμό διαφορετικών μορφών στην αρχιτεκτονική και τις διακοσμήσεις, όπως η Αναγέννηση, το Μπαρόκ και το Νεοκλασικό.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο αρμονικό.

Το κάτοψη του καθεδρικού ναού είναι ένα λατινικό σχήμα σταυρού. Η εκκλησία βλέπει βορρά-νότο με την κύρια πρόσοψη στη νότια πλευρά του κτιρίου, με τρεις πόρτες και περιφραγμένο αίθριο. Η κύρια πρόσοψη έχει ανάγλυφο, που δείχνει την Κοίμηση της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο καθεδρικός ναός.

Το εσωτερικό αποτελείται από πέντε ναύτες με 14 παρεκκλήσια, σκευοφυλάκιο, σπίτι κεφαλαίου, χορωδία και κρύπτες. Υπάρχουν πέντε altarpieces ή retablos : το βωμό της συγχώρεσης, το βωμό των βασιλιάδων, ο κύριος βωμός, ο βωμός του αναστημένου Ιησού και ο βωμός της Παναγίας του Zapopan. Η χορωδία του καθεδρικού ναού είναι πλούσια διακοσμημένη σε μπαρόκ στυλ, με δύο μνημειώδη όργανα και επίπλωση από τις αποικίες της Ισπανικής Αυτοκρατορίας στην Ασία. Για παράδειγμα, η πύλη που περιβάλλει τη χορωδία προέρχεται από το Μακάο.

Η κρύπτη των Αρχιεπισκόπων βρίσκεται κάτω από το Βωμό των Βασιλέων. Δυστυχώς, είναι γενικά κλειστό για τους επισκέπτες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι πρώην Αρχιεπίσκοποι του Μεξικού είναι θαμμένοι εκεί.

Πρέπει να δείτε έργα τέχνης

Μερικά από τα πιο όμορφα έργα ζωγραφικής στον καθεδρικό ναό περιλαμβάνουν την Κοίμηση της Θεοτόκου - ζωγραφισμένη από τον Juan Correa το 1689 - και η Γυναίκα της Αποκάλυψης, μια ζωγραφική του 1685 από τον Cristobal de Villalpando. Ο Βωμός των Βασιλέων, εξαιρετικά γλυπτός από τον Jerónimo de Balbás το 1718, είναι επίσης εξαιρετικός και περιέχει πίνακες του Juan Rodriguez Juarez.

Βυζαντινό Μνημείο

Ο προφανώς ανώμαλος όροφος του καθεδρικού ναού είναι το αποτέλεσμα της βύθισης του κτιρίου στο έδαφος. Το αποτέλεσμα δεν περιορίζεται στον καθεδρικό ναό: ολόκληρη η πόλη βυθίζεται με μέσο ρυθμό περίπου τριών ποδών ανά έτος. Ο καθεδρικός ναός παρουσιάζει μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς βυθίζεται ανομοιογενώς, γεγονός που μπορεί τελικά να απειλήσει την επιβίωση της δομής. Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για να σωθεί το κτίριο, αλλά επειδή η κατασκευή είναι βαριά και χτισμένη σε ανομοιόμορφα θεμέλια, και το υπέδαφος ολόκληρης της πόλης είναι μαλακός πηλός (πρώην κρεβάτι λίμνης), εμποδίζοντας το κτήριο να βυθιστεί εξ ολοκλήρου να είναι αδύνατο, έτσι οι προσπάθειες να κεντρίσουν το βράδυ έξω από το ίδρυμα έτσι ώστε η εκκλησία να βυθιστεί ομοιόμορφα.

Επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό

Ο Μητροπολιτικός Καθεδρικός Ναός βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Μεξικού Zócalo, στην έξοδο του σταθμού του μετρό Zócalo στη μπλε γραμμή.

Ώρες: Ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. καθημερινά.

Είσοδος: Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για να μπείτε στον καθεδρικό ναό. Μία δωρεά ζητείται να εισέλθει στη χορωδία ή στο σεσριστήριο.

Φωτογραφίες: Η φωτογραφία επιτρέπεται χωρίς τη χρήση φλας. Προσέξτε να μην διακόψετε τις θρησκευτικές υπηρεσίες.

Περιηγηθείτε στους καμπαναριούς: Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για ένα μικρό κόστος για να ανεβείτε στις σκάλες μέχρι τους καμπαναριους, στο πλαίσιο μιας περιήγησης που προσφέρεται αρκετές φορές την ημέρα. Υπάρχει ένα περίπτερο στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού με πληροφορίες και εισιτήρια. Η περιήγηση προσφέρεται μόνο στα ισπανικά, αλλά μόνο η θέα αξίζει τον κόπο (αν είστε αδιάφοροι από τα βήματα και δεν φοβόμαστε τα ύψη). Οι σεισμοί το φθινόπωρο του 2017 προκάλεσαν κάποια ζημιά στους καμπαναριόδες, επομένως οι εκδρομές σε καμπαναριό μπορεί να ανασταλούν προσωρινά.