Πάσχα στην Ιρλανδία

Μια σύντομη επισκόπηση των εορτασμών και παραδόσεων του Ιρλανδικού Πάσχα

Ας μιλήσουμε για το Πάσχα στην Ιρλανδία - πολλοί άνθρωποι θα σκέφτονταν πρώτα δύο πράγματα: την απαλλαγμένη από οινόπνευμα (και επομένως συχνά προκαλούμενη από πανικό) Μεγάλη Παρασκευή και την κακοδιατηρημένη αύξηση του Πάσχα του 1916 . Ο πραγματικός εορτασμός του Πάσχα ως ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά γλέντια φαίνεται να παίζει τρίτο βιολί. Παρά το γεγονός ότι η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία τόσο στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία. Και πάλι, το Πάσχα δεν είναι καθόλου διαφορετικό στο Σμαραγδένιο Νησί ...

Γιατί γιορτάζει το Πάσχα;

Το Πάσχα (η λέξη προέρχεται από το παλιό αγγλικό " Eostre ", το οποίο μπορεί να αναφέρεται στην παγανιστική θεά Ostara) είναι μια κεντρική και σημαντική γιορτή στη χριστιανική λειτουργική χρονιά. Η ανάσταση του Ιησού μετά τη σταύρωσή του στην Μεγάλη Παρασκευή γιορτάζεται την Κυριακή του Πάσχα, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης Κυριακή της Ανάστασης. Παρεμπιπτόντως, η ιστορική Κυριακή του Πάσχα θα ήταν η 5η Απριλίου 33 μ.Χ. - κρίνοντας από μια έκλειψη της Μεγάλης Παρασκευής που αναφέρεται στα γραπτά του αποστόλου Πέτρου. Το Πάσχα είναι επίσης το (κυρίως ευπρόσδεκτο) τέλος της Σαρακοστής, σαράντα μέρες νηστείας και προσευχής.

Το Πάσχα είναι, συνολικά, κάπως παρόμοιο με την ιστορικά πολύ νωρίτερη Εβραϊκή πανηγυρική γιορτή (που επίσης γιορτάζεται στην Ιρλανδία) - στον συμβολισμό και την ημερολογιακή ημερομηνία. Συνδέεται επίσης με προχριστιανικές θρησκευτικές τελετές για να γιορτάσει την επιστροφή της γόνιμης εποχής. Αυτά θα γιορτάζονταν συνήθως στην εαρινή ισημερία ή την Πρωτομαγιά (Bealtaine στην Ιρλανδία) ...

και χρησιμοποιούν σύμβολα γονιμότητας όπως το αυγό ή το λαγό.

Πότε γιορτάζεται το Πάσχα;

Το Πάσχα είναι μια κινητή γιορτή - που δεν έχει καθοριστεί στο φυσιολογικό μας ("πολιτικό") ημερολόγιο. Το πρώτο Συμβούλιο της Νίκαιας το 325 καθιέρωσε την πραγματική ημερομηνία του Πάσχα ως την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου) στο βόρειο ημισφαίριο.

Έτσι το Πάσχα μπορεί να πέσει οπουδήποτε μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου στο δυτικό χριστιανισμό (ο Ανατολικός Χριστιανισμός εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο για να υπολογίσει την ημερομηνία, απλά να μπερδέψει τα πράγματα λίγο).

Προετοιμασία για το Πάσχα στην Ιρλανδία

Τα περισσότερα νοικοκυριά θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τον εαρινό καθαρισμό τους την Κυριακή του Πάσχα. Όχι μόνο για να το πετύχει, αλλά και για να προετοιμαστεί για μια επίσκεψη από τον τοπικό ιερέα για να ευλογήσει το σπίτι. Μια παράδοση που είναι ακόμα ζωντανή σε πολλές αγροτικές περιοχές.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι τότε μια ήσυχη μέρα (δεν πωλείται αλκοόλ, που σίγουρα βοηθάει) και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί εξωτερική εργασία. Αυτή είναι μια ημέρα για προβληματισμό και προετοιμασία για το Πάσχα. Πολλοί πιστοί θα παραμείνουν εξομολογούμενοι, αλλά επίσης έχουν κόψει τα μαλλιά τους και κάνουν ένα σημείο αγορών για νέα ρούχα. Τα αυγά, τα οποία δεν τρώγονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, θα συλλεχθούν ξανά από την Μεγάλη Παρασκευή στις (αλλά δεν τρώγονται πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο μπορεί να παρατηρηθεί με έναν όρκο σιωπής από πολλούς Ιρλανδούς. Υπάρχουν επίσης ειδικές τελετές σε πολλές εκκλησίες για την ευλογία του ιερού νερού. Η Πάσχα Βίγκιλ ξεκινάει στις 10 το βράδυ στην τοπική εκκλησία - και όλα τα φώτα στην εκκλησία σβήνουν παραδοσιακά στις 11 το βράδυ. Στη συνέχεια, μια νέα φλόγα παρουσιάζεται στο βωμό, το Πασχαλικό κερί ως σύμβολο της ανάστασης.

Θυμηθείτε ότι ο Άγιος Πατρίκ έσκυψε επίσης από τον παγανισμένο Υψηλό Βασιλιά φωτίζοντας μια Πασχική φωτιά στο λόφο του Σλάιν .

Μια Τυπική Κυριακή του Πάσχα στην Ιρλανδία

Η Κυριακή του Πάσχα στα περισσότερα σπίτια είναι παρόμοια με τις "κανονικές" Κυριακές. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται και οι θρησκευόμενοι θα παρευρεθούν μαζικά στην τοπική τους εκκλησία. Αλλά για το Πάσχα θα ντύσετε όπως - είναι η παράδοση να φοράτε νέα ρούχα την Κυριακή του Πάσχα. Τα κορίτσια μπορούν επίσης να φορούν πράσινες κορδέλες για τα μαλλιά, ένα κίτρινο φόρεμα και λευκά παπούτσια. Αυτά τα χρώματα (και τα νέα ρούχα εν γένει) λέγεται ότι σημαίνουν καθαρότητα και ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή.

Αφού παρακολουθήσουν μάζα, η οικογένεια θα επιστρέψει στο σπίτι γρήγορα για να ξεκινήσει το πανηγύρι του Πάσχα. Αυτό μοιάζει πολύ με το παραδοσιακό ψητό, αλλά συχνά με αρνί και ζαμπόν, συνοδευόμενο από γενναιόδωρες μερίδες πατάτας, λαχανικών, γέμισης, ψωμί, βούτυρο και ...

είναι επίσης καιρός να ξεχάσουμε αυτά τα όρκα που έγιναν για δάνεια, έτσι ώστε τα ποτά τείνουν να συνοδεύουν το γεύμα σε γενναιόδωρες ποσότητες.

Τα πασχαλινά αυγά παραδόθηκαν παραδοσιακά σε παιδιά μετά το δείπνο και μόνο εάν δεν είχε σπάσει το δανεισμό. Αυτό έχει αλλάξει κάπως, η ειρήνη στο νοικοκυριό συχνά εξασφαλίζεται από το κυνήγι αυγών του Πάσχα νωρίς το πρωί (βλ. Παρακάτω).

Άλλες ιρλανδικές παραδόσεις του Πάσχα

Σύμβολα του Πάσχα - τα αρνιά, τα ανοιξιάτικα λουλούδια, τα αυγά και τα πτηνά (συχνά νεοσσοί) είναι δημοφιλή σύμβολα του Ιρλανδικού Πάσχα, καθώς το λαγουδάκι του Πάσχα κέρδισε και ένα μέρος. Cue ευχετήριες κάρτες, διακοσμητικά και φαξ, μέχρι να μην μπορείτε να τα απολαύσετε πια.

Πασχαλινά αυγά Hunts - μια φορά ένα παγανιστικό σύμβολο γονιμότητας, σήμερα διασκέδαση για τα παιδιά. Το Σάββατο μπορεί να δαπανηθεί για τη διακόσμηση πασχαλινών αυγών (αν δεν αγοράσατε τα προψημένα και προ-χρωματισμένα). Τότε τα παιδιά θα "κυνηγήσουν" για αυτούς την Κυριακή το πρωί, είναι κρυμμένα σε όλο το σπίτι και στον κήπο.

Αθλητικά γεγονότα - κυρίως στη Βόρειο Ιρλανδία, θα βρείτε έντονους αγώνες μεταξύ των κυριοτέρων αυγών του Πάσχα, υπάρχουν και αγώνες αυγών και κουταλιών. Στο Leinster, ένα σημαντικό γεγονός είναι το Φεστιβάλ Fairyhouse, ένα από τα πιο διάσημα αγωνίσματα ιπποδρομιών του έτους.