Ο λόφος του Σλάιν

Ιδανικό μέρος του Αγίου Πατρικίου για αναμέτρηση με παγανιστικά τελετουργικά

Ο λόφος του Slane στο County Meath είναι ένας από τους τόπους με ισχυρή σύνδεση με τον Άγιο Πατρίκιο , όμως σπάνια επισκέπτονται οι τουρίστες. Γιατί; Ίσως επειδή είναι ελαφρώς εκτός δρόμου (και όχι τόσο εύκολο να βρεθεί), ίσως επειδή η σημασία της είναι εκλείψεων από καλύτερα γνωστά αξιοθέατα γύρω από το ξενοδοχείο, ίσως επειδή ... δεν υπάρχουν πολλά που πρέπει να δούμε.

Στη συνέχεια, μερικοί άνθρωποι θα έλεγαν ότι δεν υπάρχουν πολλά που να δουν στο λόφο της Ταράς, ένας πολύ πιο δημοφιλής προορισμός που συνδέεται στενά με τον λόφο του Slane μέσω του Αγίου Πατρικίου.

Πώς να φτάσετε στον λόφο του Slane;

Το Slane είναι μια συμφόρηση στο N2 ανάμεσα στο Δουβλίνο και το Derry, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το Δουβλίνο ή το Drogheda . Το πραγματικό Hill of Slane υψώνεται βόρεια της πόλης (στο κύριο σταυροδρόμι στην πόλη παίρνετε την "ανηφορική διαδρομή"). Ένα νεκροταφείο και μερικά μεσαιωνικά ερείπια μπορούν να εντοπιστούν από τον κεντρικό δρόμο, υπάρχει ένα πάρκινγκ και ένας σύντομος περίπατος θα σας φέρει σε αυτούς.

Γιατί είναι το Hill of Slane αξιοσημείωτο;

Είναι, όπως λέει και η λέξη, ένας επιβλητικός τόπος - πάνω από 500 πόδια ή περίπου 160 μέτρα ύψος, είναι ο μεγαλύτερος λόφος στην περιοχή. Και μεγάλοι τοπικοί λόφοι θεωρούνταν πάντα "ειδικοί τόποι", τόσο για τελετουργικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο θρύλος λέει ότι ο έμπορος Bolg βασιλιάς Sláine mac Dela ήταν θαμμένος σε αυτό το μέρος. Στη συνέχεια ονομάστηκε Druim Fuar γρήγορα μετονομάστηκε ως Dumha Sláine, ο λόφος του (βασιλιάς) Slane. Υπάρχει στην πραγματικότητα ένα τεχνητό ανάχωμα στην κορυφή του λόφου (στο δυτικό άκρο). Έτσι, ενώ ίσως η μυθική Sláine ίσως να μην είχε θαφτεί εδώ, κάποιος φαίνεται να ήταν.

Ή τουλάχιστον, κάποιος είχε πάρει τους πόνους να ανεγείρει ένα ανάχωμα εδώ. Και υπάρχουν δύο όρθιες πέτρες στο λόφο (στο νεκροταφείο), πιθανές ενδείξεις άλλου Παγανικού τόπου λατρείας.

Έτσι, το ύψωμα των λόφων ήταν σχεδόν φυσική επιλογή ως τόπος μιας χριστιανικής εκκλησίας - υπάρχοντα παγανιστικά ιερά όπου υιοθετήθηκαν ευτυχώς.

Πώς συνδέθηκε ο Άγιος Πάτρικ με τον λόφο του Σλάιν;

Τον 7ο αιώνα, μια «ζωή του Πάτρικ» έθιξε για πρώτη φορά τη σύνδεση του Πάτρικ με το γράψιμο. Σε αυτή την αγιογραφία, ο λόφος του Slane ήταν το χριστιανικό "ισχυρό σημείο" ενάντια στον κοντινό λόφο της Ταρά, ακόμα στα παγανιστικά χέρια του υψηλού βασιλιά Laoire της Ιρλανδίας.

Την εποχή του Πάσχα (όταν διοργανώθηκαν πανηγυρικά εορταστικά φεστιβάλ), ο βασιλιάς Laoire παρατήρησε την παράδοση της πυρκαγιάς χωρίς πυρκαγιά - όλες οι πυρκαγιές στην Ιρλανδία επρόκειτο να σβήσουν. Στη συνέχεια, μια τεράστια φωτιά φωτιζόταν στον λόφο της Ταρά, με την παρουσία και την εντολή του Υψηλού Βασιλέως. Από αυτό, όλες οι άλλες φωτιές θα ανάβουν ... μεταφορικά μάλλον, περισσότερο από πιθανό. Αυτό το τελετουργικό άνοιξης μεταμόρφωσε τον Υψηλό Βασιλιά σε Θεό-Βασιλιά, η άνοιξη θα ξεκινούσε από την εντολή του, που συμβολίζεται από την πυρκαγιά.

Προφανώς, ο Πάτρικ δεν μπορούσε να έχει βασιλιά Θεού σε μια χριστιανική Ιρλανδία. Έτσι, σε ξεκάθαρη παραίτηση από τα αρχαία έθιμα, έχτισε τη φωτιά του, μια Πασχαλική Φωτιά, στο λόφο του Σλάιν. Φωτίζοντας το πριν φωτιά του βασιλιά Laoire φωτίζεται. Δεδομένου ότι ο λόφος του Slane είναι μόνο περίπου δέκα μίλια (όπως η λεηλασία πετάει) από τον λόφο της Ταράς, αυτή η φωτιά θα είχε δει ο Ύπατος Βασιλιάς και οι ευγενείς του, για να μην αναφέρουμε τους αγρότες. Μιλήστε για ένα χαστούκι στο πρόσωπο ...

Ο βασιλιάς Λάοϊρ, όμως, και στο πηγούνι - επέτρεψε στον Πατρικ να συνεχίσει την αποστολή του. Προφανώς, ο ιεραπόστολος θα είχε σταματήσει μόνο από αιφνίδιο θάνατο, όχι με διάταγμα ή προειδοποιήσεις.

Είναι μια αληθινή ιστορία;

Λοιπόν, ίσως ... τουλάχιστον είναι δυνατόν. Μια άλλη παράδοση είναι ότι ο Πάτρικ διόρισε τον Άγιο Ερκ ως τον πρώτο επίσκοπο του Slane, οπότε ίσως να ήταν στην περιοχή.

Ο λόφος του Σλάιν σήμερα

Ο λόφος του Σλάιν σίγουρα χρησίμευε ως τοπικό κέντρο θρησκείας για αιώνες που έρχονται - τα ερείπια μιας εκκλησίας και του κολλεγίου μπορούν ακόμη και σήμερα να δει στο λόφο. Περιλαμβάνουν έναν εντυπωσιακό πρώιμο γοτθικό πύργο, ύψους περίπου είκοσι μέτρων και συχνά αναρριχημένος από περιπετειώδεις επισκέπτες. Υπάρχουν έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία ότι το Slane Friary υποβλήθηκε σε αποκατάσταση το 1512, εγκαταλείφθηκε το 1723.

Η κληρονομιά του Αγίου Πατρικίου θυμάται ένα μάλλον άστατο άγαλμα.

Είναι κάπως περίεργο το γεγονός ότι σε αυτόν τον τόπο, όπου ο Πάτρικ μπόρεσε τη μοίρα με την παγίδευση του Παγανιστού βασιλιά, δεν είχε ανεγερθεί κανένα μνημείο.

Πηγαίνετε εκεί ούτως ή άλλως - αν μόνο για τα μεσαιωνικά ερείπια και την θέα.