Το φράγμα του Αγίου Μπριγκίντ κοντά στην πόλη Kildare

Το Well Brigid's Well, λίγο έξω από την πόλη Kildare Town, είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά αξιοθέατα που συνδέονται με τους Ιρλανδούς αγιογράφους - ακόμη και οι επισκέπτες στο κοντινό Irish National Stud σπάνια σπαταλούν μια δεύτερη σκέψη, πόσο μάλλον να πάρουν τη σύντομη εκδρομή.

Αυτό είναι εξαιρετικά ατυχές. Το πηγάδι είναι πραγματικά ένα πολύ πνευματικό μέρος με αρχαίες συνδέσεις. Και παρά τη σύγχρονη κατασκευή του χώρου (ένας θρίαμβος στον εξωραϊσμό, αν και ίσως λίγο πιο εξορθολογισμένος), μπορεί κανείς να αισθανθεί ότι η περιοχή ήταν «ειδική» για πολλούς ανθρώπους για αιώνες.

Και ίσως σε αρκετές θρησκείες δια μέσου των αιώνων ... τελικά λέγεται ότι η Μπριγκίντ ήταν θεά πριν γίνει άγιος .

Βίαιος ποιος;

Ο Brigid είναι ένας ενδιαφέρουσα χαρακτήρας, ανεξάρτητα από τη γωνία που την πλησιάζετε - υποτίθεται ότι μετατράπηκε από τον ίδιο τον Άγιο Πάτρικ , έριξε τον εαυτό του σε εκκλησιαστική ζωή με εγκατάλειψη.

Για να αποφευχθεί ο γάμος με έναν άνδρα, παραμορφώθηκε ο ίδιος - αυτός είναι ένας κοινός μύθος, ωστόσο, καμία από τις πολυάριθμες εικόνες της δεν αντικατοπτρίζει αυτό. Και η συνεχιζόμενη χρήση ενός γυναικείου "θερμότερου κρεβατιού" (που αποτελεί επίσης μέρος της λατρείας και του μύθου) μπορεί ακόμη και να υποδηλώνει ένα τελικό κίνητρο.

Όποια και αν είναι η αλήθεια εδώ, σύμφωνα με την παράδοση του Brigid από τότε έγινε ηγέτης ενός μικτού μοναστηριού στο Kildare, ακόμη και ανήλθε στην τάξη του επισκόπου. Ένα ανάμεικτο μοναστήρι; Μια γυναίκα ως επίσκοπος; Αυτό θα ήταν πολύ, ε, ας πούμε "ανορθόδοξο". Αλλά προφανώς αποδεκτή, καθώς πολλές σύγχρονες εικόνες της Brigid την δείχνουν με το προσωπικό του επισκόπου.

Ακολούθησε ο σεβασμός και η αγιότητα, με αιώνια φωτιά να φωτίζεται και να τρέφεται από τους μαθητές της.

Προσθέστε το γεγονός ότι πράγματι υπήρχε μια παγανιστική θεά που ονομάζεται Brigantia, οι ιστορίες για τις οποίες έχουν έντονη ομοιότητα με όλα αυτά, αρχίζει να αναρωτιέται ...

Μια θαυμάσια θέση

Αυτή η αίσθηση του θαύματος δεν θα σταματήσει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Άγιο πηγάδι αφιερωμένο στο Brigid, λίγα μίλια νότια της πόλης Kildare.

Στο τέλος μιας στενής λωρίδας της χώρας (και δεν ευλόγησε με πολλούς χώρους στάθμευσης), αυτό είναι ένα μικροσκοπικό πάρκο αυτές τις μέρες. Ένα κλειστό ελατήριο (που θα ήταν το σωστό) τροφοδοτεί ένα σύντομο υπόγειο ρεύμα, αυτό με τη σειρά του ξεσπάει μέσα από μια πύλη πέτρας, και στη συνέχεια τυλίγει πέρα ​​από ένα χάλκινο άγαλμα του ίδιου του Brigid. Έχοντας μια σφαίρα, φορούσε ένα σταυρό, αγωνιζόταν ένα περμανάντ και κρατούσε μια φλόγα. Πάρτε τους σταυρούς μακριά και ίσως να είστε σε μια ειδωλολατρική τοποθεσία λατρείας. Ποια θα μπορούσε να ήταν το πηγάδι, πολύ πριν ο Πάτρικ (ή ο Παλλάδιος) σκοτώσει ποτέ τις πόρτες της Ιρλανδίας , σε μια αποστολή από τον Θεό.

Επιζών Λαϊκή Θρησκεία

Ακόμα και σήμερα, ένα περίεργο μείγμα συμβατικής χριστιανικής λατρείας και λαϊκών παραδόσεων σηματοδοτεί αυτόν τον τόπο - ενθαρρύνεστε να πείτε προσευχές στους σταθμούς (πραγματικά πέτρες που σηματοδοτούν το υπόγειο ρεύμα) με ένα σημάδι. Αλλά αυτό είναι πολύ λιγότερο προφανές από τις προσφορές ή τις μάρκες που συνδέονται με ένα δέντρο κοντά στο πηγάδι. Προσφορές στον άγιο, ή στους ιδιοφυείς τόπους .

Και πάλι αυτές οι προσφορές παρουσιάζουν κάποιες παράξενες επιρροές, με ακόμη και μερικοί ονειροπαγίδες να κουνιούνται στο αεράκι ...

Γιατί πρέπει να επισκεφθείτε το πηγάδι του Saint Brigid

Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι αναμφισβήτητα ένας σημαντικός αρχαίος χώρος, σήμερα αφιερωμένος στη «Μαρία του Γαέλ», που χρησιμοποιείται ακόμα για λατρεία με παραδοσιακό, συχνά πολύ λαϊκό τρόπο.

Αυτό καθιστά ένα πολύ πνευματικό μέρος, ανεξάρτητα από το μέρος που ακολουθείτε τον εαυτό σας (εκτός, φυσικά, ακολουθείτε το μονοπάτι του Richard Dawkins). Και τελικά, ο τόπος σάς επιτρέπει να ρίξετε μια ματιά στο ιρλανδικό χριστιανισμό, χωρίς να είναι πολύ ενοχλητικό - τελικά είναι τόπος λατρείας και τουριστικό αξιοθέατο.

Από την άλλη πλευρά ... τελικά, αισθάνεσαι είτε "πάρτε", την ατμόσφαιρα του τόπου - ή απλά όχι. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να το δείτε σαν ένα ωραίο κομμάτι σχεδιασμού κήπου, διακοσμημένο με λίγη θρησκευτική απεικόνιση, αλλά αυτό δεν θα έκανε τη δικαιοσύνη του Saint Brigid's Well.

Το πηγούνι του Saint Brigid σε λίγα λόγια