Επισκόπηση της ελονοσίας στο Περού

Περιοχές κινδύνου, χάρτες, πρόληψη και συμπτώματα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 30.000 διεθνείς ταξιδιώτες αρρωσταίνουν κάθε χρόνο με την ελονοσία. Για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο Περού , ο κίνδυνος ελονοσίας συχνά προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι χαμηλός.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δηλώνουν ότι υπάρχουν λιγότερες από πέντε περιπτώσεις που αναφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ελονοσίας που αποκτήθηκαν στο Περού (το Περού λαμβάνει περίπου 300.000 κατοίκους ΗΠΑ ετησίως).

Περιοχές κινδύνου ελονοσίας στο Περού

Ο κίνδυνος ελονοσίας ποικίλλει σε όλο το Περού. Οι περιοχές που δεν διατρέχουν κίνδυνο ελονοσίας περιλαμβάνουν:

Οι περιοχές με ελονοσία περιλαμβάνουν όλες τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τα 6,560 πόδια (2,000 μέτρα), με εξαίρεση εκείνες που αναφέρονται παραπάνω. Οι κύριες περιοχές κινδύνου ελονοσίας βρίσκονται στον Περουβιανό Αμαζόνιο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θεωρούν τις περιοχές ζούγκλας του Iquitos και του Puerto Maldonado (και περιβάλλει) ως περιοχές κινδύνου ελονοσίας. Και οι δύο πόλεις είναι δημοφιλείς πύλες για καταφύγια ζούγκλας, κρουαζιέρες με ποταμόπλοια και αποστολές τροπικών δασών. Οι μικροθεραπευτές μπορούν να συνιστώνται για τους ταξιδιώτες σε αυτές τις περιοχές, ανάλογα με τη διάρκεια διαμονής και τις δραστηριότητες που επιδιώκονται.

Η περιοχή Piura του βόρειου Περού αποτελεί επίσης περιοχή κινδύνου, καθώς και ορισμένες τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Περού-Ισημερινού.

Χάρτες της Πελοποννήσου

Οι χάρτες ελονοσίας του Περού προσφέρουν μια ακατέργαστη κατευθυντήρια γραμμή για τις θέσεις στις οποίες μπορούν να συνιστώνται φάρμακα ανθελονολαρίων (τα ανθελονοσιακά δεν αποτελούν ποτέ προϋπόθεση για την είσοδο στο Περού).

Οι ίδιοι οι χάρτες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, ειδικά όταν α) φαίνονται υπερβολικά γενικοί ή β) διαφέρουν από άλλους χάρτες της ελονοσίας της χώρας.

Η σύγχυση οφείλεται, εν μέρει, στη μετατόπιση των μορφών ελονοσίας, καθώς και στα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία των χαρτών. Ως οπτικός οδηγός, ωστόσο, είναι χρήσιμοι.

Πρόληψη της ελονοσίας στο Περού

Αν κατευθυνθείτε σε μια περιοχή κινδύνου, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να προστατευτείτε από την ελονοσία:

Συμπτώματα ελονοσίας

Όταν εξετάζετε συμπτώματα ελονοσίας, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε την περίοδο επώασης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον επτά ημέρες μετά από ένα δάγκωμα από ένα μολυσμένο κουνουπιέρα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, θα πρέπει να "αναζητήσετε αμέσως διάγνωση και θεραπεία εάν ένας πυρετός αναπτύσσεται μία ή περισσότερες εβδομάδες μετά την είσοδο σε μια περιοχή όπου υπάρχει κίνδυνος ελονοσίας και μέχρι 3 μήνες μετά την αναχώρηση".

Μαζί με τον πυρετό, τα συμπτώματα της ελονοσίας μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό ρίψεων, εφιδρώσεων, πονοκεφάλων, κόπωσης, ναυτίας και πόνων στο σώμα.