Πόσο ασφαλές είναι το Trujillo, το Περού;

Η πόλη Trujillo έχει τη δυσμενή φήμη ότι είναι μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στο Περού. Τον Οκτώβριο του 2011, ο El Comercio , μία από τις πιο αξιοσέβαστες εφημερίδες στο Περού, ζήτησε από 1.200 Περουβιανούς να θεωρήσουν τις τρεις πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας. Ο αριθμός των ερωτηθέντων ήταν μικρός, αλλά τα αποτελέσματα τείνουν να αντικατοπτρίζουν τη γενική αντίληψη του εγκλήματος και της δημόσιας ασφάλειας στις πόλεις του Περού.

Οι πόλεις που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες ήταν η Λίμα (75%), η Trujillo (52%) και η Chiclayo (22%).

Πόσο ασφαλές είναι το Trujillo;

Εάν ρωτήσετε έναν μέσο Περού για την ασφάλεια στο Trujillo, μπορεί να ακούσετε κάποιες ενοχλητικές απαντήσεις. Μπορεί να ακούσετε ότι:

Αν νομίζετε ότι τα παραπάνω ακούγονται υπερβολικά, σκεφτείτε ξανά. Τέτοια πράγματα συνέβησαν - και συνεχίζουν να συμβαίνουν - στο Trujillo. Αλλά είναι μια πόλη που οι ξένοι τουρίστες πρέπει να αποφεύγουν;

Ένα διαμάντι στο τραχύ

Στην πραγματικότητα, το Trujillo είναι ένας ξεχωριστός προορισμός στη βόρεια ακτή του Περού και ένας που όλοι οι τουρίστες θα πρέπει να επισκεφθούν αν κατευθύνονται βόρεια από τη Λίμα.

Υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και προβληματικές περιοχές που πρέπει να γνωρίζετε, αλλά το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις περισσότερες μεγάλες πόλεις του Περού και σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότεροι τουρίστες εγκαταλείπουν το Trujillo μόνο με θετικές εμπειρίες. Αν ασκείτε λογική προσοχή και βασικά μέτρα ασφαλείας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Συμβουλές για την ασφαλή διαμονή στο Trujillo

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μείνετε ασφαλείς τόσο στην πόλη Trujillo όσο και όταν επισκέπτεστε τα γύρω τουριστικά αξιοθέατα:

Στην πόλη:

Δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε στο ιστορικό κέντρο του Trujillo, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, η περιστασιακή κλοπή είναι κοινή στο Περού , οπότε προσέξτε για πορτοφολάδες σε πολυσύχναστες περιοχές και κρατήστε το πορτοφόλι σας και τα ακριβά αντικείμενα (κάμερα, φορητό υπολογιστή κ.λπ.) όσο το δυνατόν πιο κρυμμένα. Εάν μεταφέρετε μια τσάντα ημέρας, διατηρήστε σταθερή λαβή και μην την αφήσετε ποτέ έξω από την όρασή σας.

Κάντε μεγαλύτερη προσοχή τη νύχτα. Ενώ η πλατεία Plaza de Armas και τα στενά δρομάκια είναι γενικά ασφαλή μετά το σκοτάδι, θα πρέπει να προσέξετε το περιβάλλον σας και να αποφύγετε εντελώς άδειους δρόμους. Αποφύγετε την ταλαιπωρία γύρω από τους μεθυσμένους στις πρώτες πρωινές ώρες.

Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται μέσα στην κυκλική Avenida España (η οποία ακολουθεί το μονοπάτι των παλιών τειχών της πόλης). Μόλις διασχίσετε την Avenida España από το ιστορικό κέντρο, θα μπείτε σε λιγότερο τουριστικά και όλο και λιγότερο ασφαλή μέρη της πόλης. Μη διστάσετε να εξερευνήσετε τους δρόμους αμέσως μετά την Avenida España, αλλά προσέξτε ιδιαίτερα αν σας αρέσει πολύ μακριά από το ιστορικό κέντρο - ειδικά τη νύχτα.

Υπάρχουν μερικά εξαιρετικά εστιατόρια έξω από τον ιστορικό πυρήνα, όπως το Don Rulo cevicheria και το El Cuatrero Parrillada . Ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος να φτάσετε είναι ένας από τους πολυάριθμους ταξί του Trujillo. Χρησιμοποιείτε πάντα μια συνιστώμενη εταιρεία ταξί. το ξενοδοχείο σας θα πρέπει να μπορεί να καλέσει ένα αξιόπιστο ταξί για λογαριασμό σας.

Τα ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο μπορεί να είναι αρκετά ακριβά, αλλά αξίζει να πληρώσετε λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο για ένα καλά εξοπλισμένο ξενοδοχείο που προσφέρει υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. Το Hotel Colonial και το La Hacienda είναι και οι δύο καλές, προσιτές επιλογές μόλις λίγα τετράγωνα από την κεντρική πλατεία.

Εξω απο την πόλη:

Πολλά από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα του Trujillo βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε ανεξάρτητα ή με ταξιδιωτικό γραφείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Αν ψάχνετε για ξεναγό, μην εμπιστευτείτε άτυπους οδηγούς που υπόσχονται να σας μεταφέρουν σε γνωστά σημεία κοντά σε διάσημους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Huaca de la Luna ή Chan Chan .

Θα μπορούσε να είναι μια απάτη για να σας οδηγήσει σε μια απομονωμένη τοποθεσία για να ληστεύσει ή ενδεχομένως βιάζεται. Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να κολλήσετε με αναγνωρισμένους tour operators που έχουν γραφεία στο ιστορικό κέντρο ή εκείνα που συνιστώνται από το ξενοδοχείο σας.

Μπορείτε να φτάσετε στα περισσότερα αξιοθέατα γύρω από το Trujillo ανεξάρτητα, αλλά μην ξεφύγετε από την καλά περιπλανημένη διαδρομή. Εάν πάρετε ένα combi (μίνι λεωφορείο) από το κέντρο του Trujillo για να Huaca de la Luna ή Chan Chan, για παράδειγμα, κατεβείτε στην είσοδο του χώρου και βρείτε έναν επίσημο οδηγό μέσα. Να είστε επιφυλακτικοί με τους ανεπίσημους οδηγούς έξω από την κύρια είσοδο.

Μια άλλη πιθανή παγίδα έρχεται με το πρόσχημα του σαμάνου του San Pedro-offering. Αυτά τα ψεύτικα σαμάνοι είναι γνωστό ότι προσφέρουν ψυχεδελικές συνεδρίες του Σαν Πέδρο στους τουρίστες. ο τουρίστας γίνεται έπειτα ένας εύκολος στόχος να ληστέψει - ή χειρότερα - κατά τη διάρκεια των προκαλούμενων από τη μεσκαλίνη κορυφών που προκλήθηκαν από την αρχαία παρασκευή κάκτων. Τέτοιες απάτες πραγματοποιούνται επίσης στο Huanchaco, μια δημοφιλής παραλιακή πόλη κοντά στο Trujillo.