Εξωτερικές παραχωρήσεις στην ιστορική Κίνα

Κίνα και τη Δύση

Ενώ η Κίνα ποτέ δεν αποικίστηκε πλήρως όπως η γειτονική Ινδία από το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Βιετνάμ από τους Γάλλους, υπέφερε από τις επιφυλάξεις των δυτικών δυνάμεων για άνισες συναλλαγές και τελικά τις ίδιες δυνάμεις που έβγαζαν έδαφος που κατέστη κυρίαρχο στις δυτικές χώρες και που δεν διέπεται πλέον από την Κίνα.

Ορισμός μιας παραχώρησης

Οι παραχωρήσεις ήταν τα εδάφη ή τα εδάφη που παραχωρήθηκαν (παραχωρήθηκαν) σε μεμονωμένες κυβερνήσεις, π.χ. Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, και ελέγχθηκαν από αυτές τις κυβερνήσεις.

Τοποθεσίες Παραχώρησης

Στην Κίνα, οι περισσότερες παραχωρήσεις βρίσκονταν στα λιμάνια ή κοντά σε λιμάνια, έτσι ώστε οι ξένες χώρες να έχουν εύκολη πρόσβαση στο εμπόριο. Έχετε ακούσει πιθανώς αυτά τα ονόματα παραχώρησης και ποτέ δεν συνειδητοποίησα τι πραγματικά ήταν - και ίσως αναρωτιόταν και πού βρίσκονται αυτά τα μέρη στη σύγχρονη Κίνα. Επιπλέον, κάποιοι είχαν "μίσθωση" σε ξένες δυνάμεις και επέστρεψαν στην Κίνα σε μνήμη, όπως στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ (από το Ηνωμένο Βασίλειο) και του Μακάο (από την Πορτογαλία).

Πώς έγιναν οι παραχωρήσεις;

Με τις συνθήκες που υπεγράφησαν μετά την απώλεια της Κίνας στους Πολέμους του Οπίου, η δυναστεία Qing έπρεπε να παραχωρήσει όχι μόνο την επικράτεια αλλά και να ανοίξει τα λιμάνια τους σε αλλοδαπούς εμπόρους που επιθυμούν να εμπορεύονται. Στη Δύση, υπήρχε μεγάλη ζήτηση για κινέζικο τσάι, πορσελάνη, μετάξι, μπαχαρικά και άλλα προϊόντα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένας ιδιαίτερος οδηγός των πολέμων του οπίου.

Αρχικά, το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε την Κίνα για αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα με ασήμι, αλλά η εμπορική ανισορροπία ήταν υψηλή. Σύντομα, το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να πωλεί ινδικό όπιο σε μια συνεχώς αυξανόμενη κινεζική αγορά και ξαφνικά δεν χρειαζόταν να ξοδεύει τόσα ασήμι για τα κινεζικά προϊόντα. Αυτό εξόργισε την κυβέρνηση του Qing, ο οποίος σύντομα απαγόρευσε τις πωλήσεις οπίου και ξένους εμπόρους. Αυτό, με τη σειρά του, εξόργισε τους ξένους εμπόρους και σύντομα το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους συμμάχους του έστειλαν πολεμικά πλοία μέχρι την ακτή και τα στρατεύματα στο Πεκίνο για να απαιτήσουν από τον Qing να υπογράψει τις συνθήκες παροχής εμπορίου και τις παραχωρήσεις.

Το τέλος της εποχής παραχώρησης

Η ξένη κατοχή στην Κίνα διακόπτεται με την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα. Πολλοί αλλοδαποί που δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν από την Κίνα στις συμμαχικές μεταφορές κατέληξαν να εισέλθουν σε ιαπωνικά στρατόπεδα φυλακών. Μετά τον πόλεμο υπήρξε επανεμφάνιση της μετανάστευσης προς την Κίνα για να αποκαταστήσει την απώλεια ιδιοκτησίας και να αναβιώσει τις επιχειρήσεις.

Αλλά αυτή η περίοδος έληξε απότομα το 1949, όταν η Κίνα έγινε κομμουνιστικό κράτος και οι περισσότεροι αλλοδαποί έφυγαν.