Μια σύντομη ιστορία του Guangzhou

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Πάντα κέντρο εμπορίου προς ξένους, η πόλη της Guangzhou ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Qin (221-206 π.Χ.). Μέχρι το έτος 200 μ.Χ., οι Ινδοί και οι Ρωμαίοι έρχονταν στο Γκουάνγκτζου και τα επόμενα πεντακόσια χρόνια, το εμπόριο αυξήθηκε με πολλούς γείτονες πολύ και κοντά στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία .

Η Ευρώπη έρχεται χτυπώντας

Οι Πορτογάλοι ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφθασαν να αγοράσουν μετάξι και πορσελάνη του Guangdong και το 1557 το Μακάο ιδρύθηκε ως βάση των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.

Μετά από αρκετές απόπειρες, οι Βρετανοί κέρδισαν επίσης τη θέση τους στο Guangzhou και το 1685, η αυτοκρατορική κυβέρνηση της Qing της Κίνας παρέδωσε στους ενοχλητικούς αλλοδαπούς που αναζητούσαν τα εμπορεύματά της και άνοιξε το Guangzhou στη Δύση. Αλλά το εμπόριο περιοριζόταν στο Guangzhou και οι αλλοδαποί περιοριζόταν στο νησί Shamian.

Πάντα ακούστηκε καντονός;

Μια γρήγορη άκρη για το όνομα: οι Ευρωπαίοι ονόμασαν την περιοχή Canton που προήλθε από την πορτογαλική μεταγραφή του κινεζικού περιφερειακού ονόματος, Guangdong. Το Καντόν αναφέρθηκε στην περιοχή και στην πόλη όπου οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν και να εμπορευθούν. Σήμερα "Guangdong" αναφέρεται στην επαρχία και "Guangzhou" αναφέρεται στο όνομα της πόλης που ήταν γνωστή ως Canton.

Εισαγάγετε το Όπιο

Ενοχλημένοι από την ανισορροπία του εμπορίου, οι Βρετανοί κέρδισαν το πάνω χέρι στη δυναστεία Qing (1644-1911) απορρίπτοντας το όπιο στο Guangzhou. Οι Κινέζοι δημιούργησαν μια αρκετά συνηθισμένη συνήθεια για τα πράγματα και από τον δέκατο ένατο αιώνα, το εμπόριο ήταν πολύ βαριές έναντι των Κινέζων.

Οι Βρετανοί τροφοδοτούσαν τον κινεζικό εθισμό με φθηνό ινδικό όπιο και μεταφέρονταν μετάξι, πορσελάνη και τσάι.

Ο πρώτος πόλεμος για το όπιο και η συνθήκη του Nanking

Ένα πολύ μεγάλο αγκάθι στο πόδι του Qing, ο αυτοκρατορικός Επίτροπος διατάχθηκε να εξαλείψει το εμπόριο οπίου και το 1839 οι κινεζικές δυνάμεις κατέλαβαν και κατέστρεψαν 20.000 θώρακα του φαρμάκου.

Οι Βρετανοί δεν το πήραν πολύ καλά και σύντομα ο πρώτος πόλεμος οπίου αγωνίστηκε και κέρδισε δυτικές δυνάμεις. Η συνθήκη του Nanking του 1842 παραχώρησε το νησί του Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς. Κατά τη διάρκεια αυτών των θλιβερών περιόδων, χιλιάδες Καντονέζοι έφυγαν στο σπίτι για να αναζητήσουν την τύχη τους στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και ακόμη και τη Νότια Αφρική.

Δρ

Τον εικοστό αιώνα, το Guangzhou ήταν έδρα του Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος που ιδρύθηκε από τον Δρ Sun Yatsen. Ο Δρ. Ήλιος, ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας μετά την πτώση της δυναστείας Qing, ήταν από ένα μικρό χωριό έξω από το Guangzhou.

Guangzhou σήμερα

Η Guangzhou σήμερα αγωνίζεται να ξεπεράσει την εικόνα της ως μικρή αδελφή του Χονγκ Κονγκ. Μια οικονομική δύναμη στη νότια Κίνα, Guangzhou απολαμβάνει σχετικό πλούτο σε σύγκριση με πολλά άλλα μέρη της Κίνας και είναι μια πολυσύχναστη και ζωντανή πόλη.