Ιστορία του Xiamen, παλαιότερα γνωστή ως Amoy

Το Xiamen στην επαρχία Fujian ήταν γνωστό από τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς ως "Amoy". Το όνομα προέρχεται από τη διάλεκτο που μίλησαν οι άνθρωποι εκεί. Οι άνθρωποι αυτής της περιοχής - νότια Fujian και Ταϊβάν - μιλούν Hokkien, μια διάλεκτο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως από τους ντόπιους. Αν και σήμερα, το Mandarin είναι η κοινή γλώσσα για τις επιχειρήσεις και τα σχολεία.

Αρχαίο λιμάνι

Οι παράκτιες πόλεις του Fujian, συμπεριλαμβανομένου του Quanzhou (σήμερα μια πόλη άνω των 7 εκατομμυρίων που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ), ήταν εξαιρετικά δραστήριες λιμενικές πόλεις.

Το Quanzhou ήταν το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Κίνας στη Δυναστεία των Τανγκ . Ο Μάρκο Πόλο παρατήρησε το τεράστιο εμπόριό του στα ταξιδιωτικά του μνημεία.

Το Xiamen ήταν ένα απασχολημένο λιμάνι που ξεκίνησε στη Δυναστεία των Σονγκ. Αργότερα, έγινε ένα φυλάκιο και καταφύγιο για πιστούς Ming που αγωνίστηκαν στη δυναστεία Manchu Qing. Η Koxinga, γιος ενός εμπορικού πειρατή, εγκατέστησε την περιοχή του αντι-Qing στην περιοχή και σήμερα ένα μεγάλο άγαλμα προς τιμήν του κοιτάζει πάνω από το λιμάνι του νησιού Gulang Yu.

Άφιξη των Ευρωπαίων

Οι πορτογαλικοί ιεραπόστολοι έφθασαν στον 16ο αιώνα αλλά γρήγορα χτυπήθηκαν. Αργότερα βρετανικοί και ολλανδοί έμποροι σταμάτησαν μέχρι το λιμάνι να κλείσει για το εμπόριο τον 18ο αιώνα. Μόνο μετά τον πρώτο πόλεμο του οπίου και τη συνθήκη του Nanking το 1842 το Xiamen ανοίχθηκε εκ νέου στο εξωτερικό όταν ιδρύθηκε ως ένα από τα λιμάνια της συνθήκης που ήταν ανοιχτά σε αλλοδαπούς εμπόρους.

Εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο μέρος του τσαγιού που άφησε την Κίνα αποστέλλεται έξω από το Xiamen. Το Gulang Yu, ένα μικρό νησί μακριά από το Xiamen, κατανεμήθηκε στους αλλοδαπούς και όλο το μέρος έγινε ξένος θύλακας.

Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής αρχιτεκτονικής παραμένει. Κάντε μια βόλτα στους δρόμους σήμερα και μπορείτε εύκολα να φανταστείτε ότι είστε στην Ευρώπη.

Οι Ιάπωνες, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και μετά το 1949

Οι Ιάπωνες κατέλαβαν την περιοχή (οι Ιάπωνες βρίσκονταν ήδη στην Ταϊβάν και στη συνέχεια στη Φορμόζα, αρχίζοντας το 1895) από το 1938 έως το 1945. Μετά την κατάκτηση των Ιάπωνων από τους Συμμάχους κατά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κίνα υπό την εποπτεία του Κομμουνιστικού Κόμματος,

Ο Chiang Kai-Shek πήρε το Kuomintang και τους περισσότερους εθνικούς θησαυρούς της Κίνας από το Στενό προς την Ταϊβάν και έτσι η Xiamen έγινε η πρώτη γραμμή ενάντια σε μια επίθεση από το KMT. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν ανέπτυξε την περιοχή για το φόβο ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη ή βιομηχανία θα επιτεθεί από τους εχθρούς της, οι οποίοι τώρα εγκαταλείπονται στην Ταϊβάν.

Και απέναντι από το στενό, το νησί Jinmen της Ταϊβάν, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ακτή του Xiamen, έγινε ένα από τα πιο βαριά ένοπλα νησιά στον κόσμο, καθώς η Ταϊβάν φοβόταν την επίθεση από την ηπειρωτική χώρα.

Δεκαετία του '80

Μετά την καθοδήγηση του Deng Xiaoping, η Xiamen αναγεννήθηκε. Ήταν μία από τις πρώτες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην Κίνα και έλαβε μεγάλες επενδύσεις όχι μόνο από την ηπειρωτική χώρα αλλά και από επιχειρήσεις από την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ. Καθώς οι εντάσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας (ΛΔΚ) και της Ταϊβάν που ελέγχθηκε από την KMT άρχισαν να χαλαρώνουν, το Xiamen έγινε καταφύγιο για επιχειρήσεις που έρχονται στην ηπειρωτική χώρα.

Η σημερινή Xiamen

Σήμερα το Xiamen θεωρείται από τους Κινέζους ως μια από τις πόλεις που μπορούν να φιλοξενηθούν. Ο αέρας είναι καθαρός (σύμφωνα με τα κινεζικά πρότυπα) και οι άνθρωποι εκεί έχουν ένα σχετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο. Έχει μεγάλες εκτάσεις πράσινου χώρου και η ακτογραμμή έχει αναπτυχθεί για αναψυχή - όχι μόνο η παραλία, αλλά και μεγάλα τμήματα διαδρομών τζόκινγκ, σπάνιες στις πόλεις της Κίνας.

Είναι επίσης μια πύλη για να επισκεφθείτε την υπόλοιπη επαρχία Fujian, μια περιοχή που είναι δημοφιλής τόσο για τους κινέζους όσο και για τους ξένους τουρίστες.