Η σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία της Σαγκάης

Σε αντίθεση με πολλές πόλεις της Κίνας με μακρά και ποικίλη ιστορία, η ιστορία της Σαγκάης είναι αρκετά μικρή. Οι Βρετανοί άνοιξαν παραχώρηση στη Σαγκάη μετά τον πρώτο πόλεμο του οπίου και πυροδότησαν την εξέλιξη της Σαγκάης. Μόλις ένα μικρό ψαροχώρι στην άκρη του λασπώδη Huang Pu ποταμού, έχει γίνει μια από τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες πόλεις του κόσμου.

Σαγκάη το 1842

Το 1842, οι Βρετανοί καθιέρωσαν μια "παραχώρηση" μέσω μιας αναγκαστικής συνθήκης με τη δυναστεία Qing μετά την απώλεια της Κίνας από τον πρώτο πόλεμο του οπίου.

Οι παραχωρήσεις διέπονται από τη χώρα κατοχής και ήταν άθικτες από την κινεζική νομοθεσία. Οι Γάλλοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες ακολούθησαν σύντομα τους Βρετανούς για την ίδρυση εδαφών στη Σαγκάη

Η δεκαετία του 1930 στη Σαγκάη

Μέχρι τη δεκαετία του 1930, η Σαγκάη είχε γίνει το σημαντικότερο λιμάνι στην Ασία και οι μεγαλύτερες εμπορικές και τραπεζικές εταιρείες στον κόσμο είχαν εγκαταστήσει σπίτι κατά μήκος του Bund . Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εισαγωγών τσαγιού, μεταξιού και πορσελάνης των Ευρωπαίων και των Αμερικανών πληρώθηκε για την πώληση φθηνού ινδικού οπίου στους Κινέζους.

Η Σαγκάη αυτή τη φορά είχε γίνει η πιο σύγχρονη πόλη της Ασίας - το Astor House Hotel διαθέτει τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα. Είχε επίσης τη φήμη ότι είναι το πιο αριστοκρατικό, όπως τα σπίτια οπίου, τα σπίτια με κακή φήμη και η ευκολία διαφυγής από το νόμο αφθονούν. Δεν χρειάστηκαν βίζες ή διαβατήρια κατά την άφιξη και η Σαγκάη σύντομα έγινε περίφημη ως εξωτικός λιμένας κλήσης.

Σαγκάη στα προπολεμικά χρόνια

Στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Σαγκάη έγινε καταφύγιο για τους Εβραίους που εγκατέλειψαν την Ευρώπη που διέσχισε τον Ναζί.

Καθώς πολλές άλλες χώρες έκλεισαν τις πόρτες τους σε μετανάστες που οδηγούσαν μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσότεροι από 20.000 Εβραίοι πρόσφυγες βρήκαν άσυλο στη Σαγκάη και δημιούργησαν έναν ζωντανό οικισμό στην περιοχή Hankou , βόρεια του Bund.

Σαγκάη το 1937

Οι Ιάπωνες εισέβαλαν στη Σαγκάη το 1937 και βομβάρδισαν την πόλη.

Οι αλλοδαποί που θα μπορούσαν να εκκενωθούν μαζικά ή να υποστούν εθισμό στα ιαπωνικά στρατόπεδα έξω από την πόλη. (Μια δημοφιλής απεικόνιση αυτού είναι η Αυτοκρατορία του Ήλιου του Steven Spielberg με πρωταγωνιστή έναν πολύ νεαρό Christian Bale.) Οι Σαουδικοί Εβραίοι απαγορεύτηκαν να εγκαταλείψουν τον οικισμό Honkou που έγινε εβραϊκό γκέτο αλλά χωρίς τον εξτρεμισμό της ναζιστικής Γερμανίας (οι Ιάπωνες ήταν σύμμαχοι Γερμανία αλλά δεν είχαν τα ίδια συναισθήματα προς την ομάδα).

Σε εκείνο το σημείο, οι ιαπωνικές ελεγχόμενες Σαγκάη και μεγάλο μέρος της ανατολικής ακτής της Κίνας μέχρι την ήττα τους στα χέρια των Συμμαχικών Δυνάμεων το 1945.

Σαγκάη το 1943

Οι συμμαχικές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν τη Σαγκάη κατά τη διάρκεια του πολέμου και υπέγραψαν τις εδαφικές παραχωρήσεις τους στον Chiang Kai-Shek και την κυβέρνηση Kuomintang που μετέφεραν αργότερα την έδρα τους από τη Σαγκάη στο Κουνμίνγκ. Η εποχή της ξένης παραχώρησης έληξε επισήμως κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαγκάη το 1949

Μέχρι το 1949, οι κομμουνιστές του Μάο είχαν νικήσει την εθνικιστική κυβέρνηση KMT της Chiang Kai-Shek (η οποία με τη σειρά της κατέφυγε στην Ταϊβάν). Οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν εγκαταλείψει τη Σαγκάη και το κινεζικό κομμουνιστικό κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο της πόλης και όλων των πρώην ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η βιομηχανία υπέστη μέχρι το 1976 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-76), καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ντόπιοι της Σαγκάης στέλνονται για να εργάζονται σε αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την Κίνα.

Σαγκάη το 1976

Η έλευση της πολιτικής ανοιχτής πόρτας του Deng Xiaoping επέτρεψε την πραγματοποίηση εμπορικής αναγέννησης στη Σαγκάη.

Σαγκάη Σήμερα

Η Σαγκάη έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της Ασίας με όλο και πιο σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας (μετά το Τσονγκκίνγκ) με πληθυσμό άνω των 23 εκατομμυρίων. Μπορεί να θεωρηθεί το γιν για το γιανγκ του Πεκίνου. Γνωστή για την ύπαρξη εμπορικής και οικονομικής μονάδας παραγωγής ενέργειας, δεν διαθέτει την πολιτιστική φινέτσα της πρωτεύουσας. Ωστόσο, οι άνθρωποι της Σαγκάης είναι περήφανοι για την πόλη τους και η αγωνία παραμένει.

Η Σαγκάη φιλοξενεί πολλά εξαιρετικά μουσεία και γκαλερί σύγχρονης τέχνης , θεωρείται από την κυβέρνηση της Κίνας έδρα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και μπορεί τώρα να πει ότι είναι το σπίτι του πρώτου θέρετρου Disneyland της Κίνας . Η Σαγκάη είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι πλέον μια μικρή αλιευτική κοινότητα.