Εξερευνώντας τη γειτονιά Rue Mouffetard / Jussieu στο Παρίσι

Η πολιτιστική πολυτέλεια συναντά τη γοητεία του χωριού

Δεν χρειάζεται να είσαι 20χρονος φοιτητής πανεπιστημίου για να εκτιμήσεις τη ζωντανή γειτονιά Mouffetard / Jussieu στο Παρίσι. Φωλιασμένο σε μια γωνιά της Λατινικής συνοικίας που τείνει να πάρει λιγότερα τουριστικά πατήματα από την περιοχή που βρίσκεται πλησιέστερα στην Notre Dame , η περιοχή πάντα βουίζει με νεανική γοητεία, αλλά είναι επίσης ένας τόπος πλούσιος στην ιστορία και την παράδοση. Μερικά από τα πιο διάσημα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα του Παρισιού βρίσκονται μέσα στα όρια της γειτονιάς και υπάρχει πάντα αρκετός χώρος για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, από το μουσείο που πηγαίνει στην αγορά περιαγωγής για να απολαύσετε ένα ποτό έξω και να εξερευνήσετε παλιά ρωμαϊκά ερείπια.

Η περιοχή, που βρίσκεται στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού , είναι ένα μίγμα από πολυσύχναστες διασταυρώσεις, ήσυχα, απομονωμένα σοκάκια και στριφογυριστά δρομάκια που είναι εύκολο να χαθούν.

Προσανατολισμός και Μεταφορά

Η γειτονιά Mouffetard / Jussieu βρίσκεται στην αριστερή όχθη (Rive Gauche στα γαλλικά) , ακριβώς εκεί που ο ποταμός Σηκουάνος αρχίζει να κατηφορίζει και να κινείται νότια. Το Pantheon, οι κήποι του Λουξεμβούργου και η συνοικία St-Michel βρίσκονται λίγο έξω από τη γειτονιά προς τα δυτικά, με το εκτάριο Jardin des Plantes να βρίσκεται στο ανατολικό άκρο. Το πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle κλείνει στο νότιο άκρο.

Κεντρικοί δρόμοι στην περιοχή: Rue Monge, Place Monge, Rue Lacépède, Rue Linné, Rue Censier, Rue des Fossés St-Bernard, Rue Jussieu, Rue du Cardinal-Lemoine

Να πάρει εκεί

Ανάλογα με το τμήμα της γειτονιάς που θέλετε να ανακαλύψετε πρώτα, μπορείτε να πάρετε τη γραμμή 7 του μετρό στο Παρίσι για να Place Monge, Jussieu ή Censier Daubenton. Μπορείτε επίσης να φτάσετε στο πίσω μέρος, ξεκινώντας από τον Cardinal Lemoine στη γραμμή 10.

Ιστορία του Mouffetard / Jussieu

Μέρος του ονόματος της γειτονιάς προέρχεται από την περίφημη οικογένεια Jussieu, η συμβολή της οποίας στην περιοχή είναι εμφανής σε τοποθεσίες όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Jardin des Plantes. Ίσως το πιο σημαντικό ήταν ο Antoine Laurent de Jussieu, καθηγητής βοτανικής στο Jardin des Plantes από το 1770 έως το 1826.

Συνεχίζοντας το έργο του θείου του βοτάνου Bernard, ο Antoine δημιούργησε τις αρχές που θα χρησίμευαν ως βάση για το πρώτο φυσικό σύστημα φυτικής ταξινόμησης.

Η οδό Mouffetard πηγαίνει μέχρι τη νεολιθική εποχή και ο ρωμαϊκός δρόμος εκτείνεται νότια μέχρι την Ιταλία. Έχει μια μόνιμη υπαίθρια αγορά που συνιστάται πάντα και είναι γεμάτη με διάφορα εστιατόρια, μπαρ και καλά αρτοποιεία.


Σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή: Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε


Αραβικό Παγκόσμιο Ινστιτούτο (Institut du Monde Arabe)

1 Rue des Fosses Saint-Bernard (Μετρό Jussieu)

Ιδρύθηκε το 1980, αυτό το μουσείο και πολιτιστικό κέντρο είναι μια πληθώρα πληροφοριών για τον αραβικό κόσμο - τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τις πνευματικές αξίες και την ιστορία του. Περιηγηθείτε στη γκαλερί τέχνης και στο μουσείο, παρακολουθήστε μια χορευτική παράσταση ή απλά θαυμάστε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου, σχεδιασμένη από τον γαλλικό αρχιτέκτονα Jean Nouvel. Επιπλέον, το ινστιτούτο έχει συνήθως μια εντυπωσιακή υπαίθρια έκθεση, ενώ τα δύο τσαγιέρες και τα εστιατόρια - το ένα με εξαιρετική θέα στον τελευταίο όροφο, προσφέρουν θεραπείες της Μέσης Ανατολής, όπως το βαλάβα και το φρέσκο ​​τσάι μέντας. Επιπλέον, ο ποταμός Σηκουάνα βρίσκεται ακριβώς έξω από τις πόρτες του ινστιτούτου - ιδανικό για μια μετα-εκθεσιακή εκδήλωση, πικ-νικ σε παριζιάνικο στιλ .

Arènes de Lutèce

49 Rue Monge (Μετρό: Cardinal Lemoine)

Ένα από τα πιο καλά κρυμμένα και ελάχιστα γνωστά πετράδια του Παρισιού είναι οι Arènes de Lutèce. Χτισμένο τον 1ο αιώνα μ.Χ., αυτό το γαλλο-ρωμαϊκό αμφιθέατρο θα μπορούσε κάποτε να κρατήσει 15.000 ανθρώπους. Αυτές τις μέρες, μόνο τμήματα του αμφιθεατρικού γρασιδιού είναι άθικτα, αλλά είναι ακόμα ένα εξαιρετικό μέρος για να διασκεδάσετε για μια βόλτα ή ένα πικνίκ.

Δείτε σχετικό χαρακτηριστικό: Μια σύντομη ιστορία του Παρισιού

Jardin des Plantes

57 Rue Cuvier

+33 (0) 1 40 79 56 01

Αυτό το λαβύρινθο γεμάτο κήπους επεκτείνεται πάνω από σχεδόν 70 στρέμματα, ακριβώς στην άκρη της αριστερής όχθης. Επιλέξτε ανάμεσα στους βοτανικούς, τους τριανταφυλλιές ή τους αλπικούς κήπους, ή να περάσετε τον χειμερινό κήπο Art Deco. Εάν κουραστείτε από λουλούδια, κατευθυνθείτε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κατά μήκος του νότιου άκρου. Υπάρχει επίσης ένας ζωολογικός κήπος παλιού κόσμου, το Menagerie, που τα παιδιά θα απολαύσουν.

Οι κύριοι κήποι στο Jardin des Plantes είναι ανοικτοί στους επισκέπτες δωρεάν.

Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle

Rue de la clef, ακριβώς νότια της οδού Censier (Μετρό: Censier-Daubenton)

Όταν το Πανεπιστήμιο του Παρισιού έσπασε σε δεκατρία πανεπιστήμια μετά την πολιτιστική επανάσταση της Γαλλίας το Μάιο του 1968, η Σορβόννη Νουβέλε ήταν ένα από τα λίγα σχολεία που κρατούσαν το όνομα "Σορβόννη". Το δημόσιο πανεπιστήμιο ειδικεύεται στις τέχνες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τους βαθμούς γλώσσας. Είναι λιγότερο διάσημο από την αρχική Σορβόνη λίγα χιλιόμετρα μακριά, αλλά αξίζει μια ματιά, ειδικά αν θέλετε να πάρετε μια αίσθηση της φοιτητικής ζωής στην περιοχή.

Δείτε Σχετική δυνατότητα: Είναι δυνατή η επίσκεψη στη Σορβόνη;

Μεγάλο Τζαμί

2bis Place du Puits de l'Ermite
+33 (0) 1 45 35 97 33

Αυτή η εκπληκτική δομή, με ένα μιναρέ ύψους 33 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά της Γαλλίας. Ακόμα κι αν δεν είστε μουσουλμάνοι, μπορείτε ακόμα να εισάγετε τμήματα του τζαμιού, των οποίων τα ψηφιδωτά ψηφιδωτά και οι τυρκουάζ λίμνες νερού προσφέρουν ένα ήρεμο χρονικό διάστημα από το πολυσύχναστο Παρίσι. Κατευθυνθείτε στο εστιατόριο για ένα τσάι μέντας ή τσάιν και παρακολουθήστε τα περιστασιακά πτηνά που τρέχουν μέσα στο φωτεινό, φωτεινό και ευάερο τσάι, διακοσμημένο με έπιπλα και λεπτομέρειες σε μαροκινό στιλ.


Φάτε, πιείτε και να είστε καλοί στο Mouffetard / Jussieu


Rue Mouffetard Market
116 rue Mouffetard
Ανοιχτή από Τρίτη έως Κυριακή

Εάν είστε τυροβόλος, δεν μπορείτε να χάσετε αυτή την αγορά, η οποία ισχυρίζεται ότι προσφέρει το πιο μαλακό, λιώσιμο στο στόμα φρέσκο ​​brie στο Παρίσι (αυτός ο συγγραφέας το έχει δοκιμάσει και πραγματικά δεν πρέπει να χάσετε). Θα βρείτε επίσης πολλά άλλα καλούδια στο όνομα των φρούτων, των λαχανικών, των ψημένων προϊόντων, του κρέατος και των ψαριών, καθώς και των οργανικών ειδών. Αναμφισβήτητα μία από τις πιο ευχάριστες αγορές στο Παρίσι.

Διαβάστε σχετικά: Οι καλύτεροι μόνιμοι δρόμοι στην αγορά στο Παρίσι

Ο κινηματογράφος La Clef
34 rue Daubenton
+33 (0) 9 53 48 30 54

Αν είστε fan του κινηματογράφου, θα θέλετε να δείτε αυτό το μικρό ανεξάρτητο κινηματογράφο κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κινηματογράφος έχει αφιερωθεί στην προβολή ξένων ταινιών, ντοκιμαντέρ και άλλων πολιτικά φορτισμένων ταινιών. Ακόμα κι αν δεν μιλάτε γαλλικά, πιθανότατα θα βρείτε μερικές ταινίες αγγλικής γλώσσας που παίζουν.

Δείτε τη σχετική λειτουργία: Οι καλύτεροι κινηματογράφοι στο Παρίσι

Εστιατόριο στο Μεγάλο Τζαμί
39 rue Geoffroy Saint-Hilaire
+33 (0) 1 43 31 38 20
contact@la-mosquee.com

Αν σας αρέσει η βορειοαφρικανική κουζίνα, αφήστε τον εαυτό σας να μεταφερθεί από το εστιατόριο στο εσωτερικό του Μεγάλου Τζαμιού. Ξεκινήστε με μια σαλάτα mechouia, στη συνέχεια, επιλέξτε ανάμεσα σε ένα κουσκούς κοτόπουλου, το αβγό tajine ή ψητό σταφίδα. Εξοικονομήστε χώρο για τον ανατολίτικο δίσκο ζύμης και το τσάι μέντας.

P'tit Grec
66 rue Mouffetard
+33 (0) 6 50 24 69 34

Αν θέλετε μία από αυτές τις γιγαντιαίες κρέπες, θα πρέπει να περιμένετε σε σειρά όπως όλοι οι άλλοι - και να μας εμπιστευθείτε, πιθανόν να υπάρχει μια γραμμή. Αλλά μην φοβάστε. Το Le P'tit Grec είναι η γειτονιά για γεύμα, δείπνο ή σνακ αργά τη νύχτα. Επιλέξτε ανάμεσα σε ορισμένα μη παραδοσιακά συστατικά κρεπ, όπως το φέτα ή το ταραμά, και περιμένετε να γεμίσουν τις δόσεις των πάντων. Μεγάλη σχέση ποιότητας / τιμής.

Φούρνο La Parisienne
28 rue Monge

Καθώς περπατάτε από αυτό το φούρνο γωνιών, ίσως σκέφτεστε "μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα." Αλλά μην είστε τόσο γρήγοροι να κρίνετε La Parisienne. Αυτό το απλό αρτοποιείο έχει κερδίσει την καλύτερη μπαγκέτα του έτους αρκετές φορές και τα άλλα στοιχεία του δεν είναι ούτε μισά κακά. Τα σάντουιτς είναι υπέροχα, όπως και τα κρουασάν, και το προσωπικό είναι εξαιρετικά ωραίο - αξίζει τον κόπο μόνο για την υπηρεσία.

Διαβάστε τα σχετικά χαρακτηριστικά: