ΕΔΠ Χονγκ Κονγκ: ειδική διοικητική περιοχή στην Κίνα

Δημοκρατία, Τύπο και Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ και την ΕΔΠ Μακάο

Παρόλο που το SARS αντιπροσωπεύει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο στον ιατρικό κόσμο, δεν πρέπει να συγχέεται με το ακρωνύμιο SAR στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το οποίο αποτελεί ειδική διοικητική περιοχή , μια σχετικά αυτόνομη περιοχή όπως το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο.

Η ΕΔΠ του Χονγκ Κονγκ (HKSAR) και η SAR του Μακάο (MSAR) διατηρούν τις δικές τους κυβερνήσεις και διατηρούν τον έλεγχο των εγχώριων και οικονομικών υποθέσεων σχετικά με τις αντίστοιχες πόλεις και τις γύρω περιοχές, αλλά η χώρα της Κίνας ελέγχει όλη την εξωτερική πολιτική - να διατηρήσουν τον έλεγχο του λαού τους.

Η ΕΔΠ Χονγκ Κονγκ ορίζεται από το βασικό νόμο που υπογράφηκε μεταξύ Βρετανίας και Κίνας κατά την πορεία προς το Χογκ Κογκ το 1997. Μεταξύ άλλων, προστατεύει το καπιταλιστικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, ορίζει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και του τύπου και δίνει μια αόριστη πρόθεση να κινηθεί η ΕΔΠ προς τη δημοκρατία - τουλάχιστον θεωρητικά.

Ο βασικός νόμος στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ έγινε SAR λόγω σύμβασης που συνάφθηκε με την κινεζική κυβέρνηση στο Πεκίνο που ονομάζεται Βασικός Νόμος, ο οποίος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το Χονγκ Κονγκ μπορεί να διεξάγει τις δικές του κυβερνητικές και οικονομικές υποθέσεις ξεχωριστά από τα κινεζικά κυβερνητικά διατάγματα που παραδόθηκαν από το Πεκίνο.

Μεταξύ των βασικών ενοικιαστών αυτού του Βασικού Νόμου είναι ότι το καπιταλιστικό σύστημα της HKSAR παραμένει αμετάβλητο για 50 χρόνια, ότι ο λαός του Χονγκ Κονγκ διατηρεί το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία συνείδησης και θρησκευτικών πεποιθήσεων, την ελευθερία διαμαρτυρίας , και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι

Ως επί το πλείστον, ο βασικός αυτός νόμος έχει λειτουργήσει για να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ να παραμείνει αυτόνομο και οι πολίτες του να διατηρήσουν ορισμένα δικαιώματα που δεν έχουν χορηγηθεί σε όλους τους Κινέζους πολίτες. Ωστόσο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει αρχίσει να ασκεί περισσότερο έλεγχο στην περιοχή, με αποτέλεσμα πολύ περισσότερη αστυνόμευση των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Κατάταξη Ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ

Κάθε χρόνο, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Freedom House δημοσιεύει έκθεση σχετικά με το "σκορ ελευθερίας" των χωρών και των SAR σε όλο τον κόσμο και στην έκθεση του 2018 το Χονγκ Κονγκ βαθμολόγησε 59 από τα 100, κυρίως λόγω της επιρροής του Πεκίνου την Ειδική Διοικητική Περιοχή.

Η μείωση της βαθμολογίας από 61 το 2017 σε 59 το 2018 οφείλεται επίσης στην απέλαση τεσσάρων υπέρ-δημοκρατικών νομοθέτων από το νομοθετικό σώμα για ακατάλληλη ορκωμοσία και τις ποινές φυλάκισης εναντίον ηγετών διαμαρτυρίας στο κίνημα Occupy.

Το Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, κατατάσσει 111 από τις 209 χώρες και εδάφη που συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, όπως και με τα Φίτζι και λίγο υψηλότερα από τον Εκουαδόρ και τη Μπουρκίνα Φάσο. Συγκριτικά, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία σημείωσαν μια τέλεια 100, λαμβάνοντας τα κορυφαία σημεία ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν 86.

Ωστόσο, η HKSAR, οι κάτοικοί της και οι επισκέπτες της μπορούν να απολαύσουν ορισμένες ελευθερίες διαμαρτυρίας και ομιλίας που απαγορεύονται στην ηπειρωτική Κίνα. Για παράδειγμα, παρά την τιμωρία εναντίον μερικών από τους ηγέτες της, τα κινήματα της κατοχής και των γυναικών εξακολουθούν να είναι ισχυρά στο Χονγκ Κονγκ, ενώ κανείς δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στο Πεκίνο.