Ποια χώρα είναι στην πραγματικότητα το Χονγκ Κονγκ;

Είναι αυτό το δημοφιλές τμήμα της ασιατικής πόλης της Κίνας ή όχι; Εδώ, το Χονγκ Κονγκ εξηγείται

Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο επισκέψιμη πόλη του κόσμου, η πιο ερωτευμένη ερώτηση για το Χονγκ Κονγκ αφορά σε ποια χώρα βρίσκεται στην Κίνα - ή όχι; Είναι εκπληκτικό γιατί η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φανταστείτε. Με τα δικά του χρήματα, τους διαύλους διαβατηρίων και μετανάστευσης και το νομικό σύστημα, το Χονγκ Κονγκ δεν είναι αρκετά μέρος της Κίνας. Αλλά με τις κινεζικές σημαίες που πετούν από κυβερνητικά κτίρια και το Πεκίνο διορίζοντας τον αρχηγό εκτελεστικό που διευθύνει την πόλη, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητος.

Επισήμως η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι η Κίνα. Ωστόσο, ανεπίσημα το Χονγκ Κονγκ είναι με τα πιο πρακτικά μέτρα τη χώρα του. Ενώ οι περισσότεροι Χονγκ Κονγκέρνοι θεωρούν τους Κινέζους, δεν θεωρούν ότι αποτελούν μέρος της Κίνας. Έχουν ακόμη και τη δική τους Ολυμπιακή ομάδα, τον ύμνο και τη σημαία.

Το Χονγκ Κονγκ δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη χώρα. Μέχρι το 1997, και το χέρι του Χονγκ Κονγκ , το Χονγκ Κονγκ ήταν μια αποικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Διοικήθηκε από έναν κυβερνήτη που διορίστηκε από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο και υπεύθυνος για τη βασίλισσα. Από πολλές απόψεις, ήταν μια καλοήθη δικτατορία.

Μετά την παραλαβή, η αποικία του Χονγκ Κονγκ έγινε η Ειδική Διοικητική Περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ (SAR) και για επίσημους σκοπούς αποτελεί μέρος της Κίνας. Αλλά, για όλους τους σκοπούς και τους σκοπούς, επιτρέπεται να λειτουργεί ως ανεξάρτητη χώρα. Παρακάτω είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το Χονγκ Κονγκ συμπεριφέρεται σαν ανεξάρτητη χώρα.

Το Χονγκ Κονγκ ως χώρα του

Ο βασικός νόμος του Χονγκ Κονγκ, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Κίνας και της Βρετανίας, σημαίνει ότι το Χονγκ Κονγκ θα διατηρήσει το δικό του νόμισμα (το δολάριο του Χονγκ Κονγκ ), το νομικό σύστημα και το κοινοβουλευτικό σύστημα για πενήντα χρόνια.

Το Χονγκ Κονγκ ασκεί περιορισμένη μορφή αυτοδιοίκησης. Το Κοινοβούλιό του εκλέγεται μερικώς με λαϊκή ψήφο και εν μέρει από το Πεκίνο ενέκρινε τα μέλη των εξέχοντων υποψηφίων από τις επιχειρήσεις και τα όργανα πολιτικής. Ο Γενικός Διευθυντής διορίζεται από το Πεκίνο . Διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ διεξήχθησαν για να προσπαθήσουν και να αναγκάσουν το Πεκίνο να επιτρέψει στην πόλη πιο δημοκρατικά δικαιώματα ψήφου.

Αυτή η στάση έχει, με τη σειρά της, δημιουργήσει κάποια ένταση μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και του Πεκίνου.

Ομοίως, το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ είναι εντελώς διαφορετικό από το Πεκίνο. Παραμένει βασισμένο στο βρετανικό κοινό δίκαιο και θεωρείται ελεύθερο και αμερόληπτο. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα να συλλάβουν άτομα στο Χονγκ Κονγκ. Όπως και άλλες χώρες, πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο έλεγχος της μετανάστευσης και του διαβατηρίου είναι επίσης ξεχωριστός από την Κίνα. Οι επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι συνήθως λαμβάνουν πρόσβαση χωρίς θεώρηση, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν την Κίνα . Υπάρχει ένα πλήρες διεθνές σύνορο μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας. Οι Κινέζοι υπήκοοι χρειάζονται επίσης άδεια να επισκεφθούν το Χονγκ Κονγκ Τα Χονγκ Κονγκρ έχουν τα δικά τους χωριστά διαβατήρια, το διαβατήριο HKSAR.

Η εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας είναι επίσης περιορισμένη, παρόλο που οι κανόνες και οι κανονισμοί έχουν χαλαρώσει. Οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών ρέουν τώρα σχετικά ελεύθερα.

Το μόνο νόμιμο νόμισμα στο Χονγκ Κονγκ είναι το εγχώριο δολάριο του Χονγκ Κονγκ, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο. Το κινεζικό γιουάν είναι το επίσημο νόμισμα της Κίνας. Οι επίσημες γλώσσες του Χονγκ Κονγκ είναι κινέζικα (καντονέζικα) και αγγλικά, όχι μανταρινικά. Ενώ η χρήση του Mandarin έχει αυξηθεί, ως επί το πλείστον, το Hong Kongers δεν μιλούν τη γλώσσα.

Από πολιτιστικής απόψεως, το Χονγκ Κονγκ είναι επίσης κάπως διαφορετικό από την Κίνα. Ενώ οι δύο έχουν μια σαφή πολιτιστική συγγένεια, πενήντα χρόνια κομμουνιστικής κυριαρχίας στην ηπειρωτική χώρα και η βρετανική και διεθνής επιρροή στο Χονγκ Κονγκ τα έχει δει να αποκλίνουν. Παραδόξως, το Χονγκ Κονγκ παραμένει προπύργιο της κινεζικής παράδοσης. Φαντασμαγορικά φεστιβάλ, βουδιστικά τελετουργικά και ομάδες πολεμικών τεχνών που έχουν απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό από τον Μάο ανήλθαν στο Χονγκ Κονγκ.