Εθιμοτυπία για την επίσκεψη Βουδιστικών Ναών

Οι Βουδιστικοί ναοί της Νοτιοανατολικής Ασίας ζουν σε δύο κόσμους: οι περισσότεροι από αυτούς είναι ταυτόχρονα ιερά μέρη λατρείας και σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα . Οι περισσότεροι ταξιδιώτες στην περιοχή βρίσκονται σε τουλάχιστον ένα - αν όχι αρκετό - κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Οι κυβερνήσεις βιώνουν τη δέσμευσή τους όταν εξισορροπούν τις ευαισθησίες των ντόπιων και τα τουριστικά έσοδα. Και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αδίκημα: οι προσκυνητές συχνά γίνονται αντιμέτωποι με όσους ταξιδεύουν με μικρά ρούχα, φορούν παπούτσια αναρρίχνοντας μια παγόδα στη Μιανμάρ και δείχνοντας ένα τατουάζ του Βούδα.

Οι τουρίστες και οι βουδιστικοί ναοί μπορεί να είναι ένα τοξικό μίγμα.

Αλλά οι τουρίστες που ακολουθούν ορισμένους απλούς, εύκολο να θυμόμαστε κανόνες είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στους βουδιστικούς ναούς, συνήθως με ένα ακόμη χαμόγελο. δεν υπάρχει λόγος να εκφοβιστούν.

Καλύτερη συμπεριφορά: Για συγκεκριμένα θέματα και όχι για συγκεκριμένες χώρες Βουδιστικής πλειοψηφίας της Νοτιοανατολικής Ασίας, διαβάστε τους οδηγούς εθιμοτυπίας για τους επισκέπτες της Ταϊλάνδης , της Καμπότζης , του Βιετνάμ και της Μυανμάρ .

Εθιμοτυπία στους Βουδιστικούς Ναούς

Γεμάτη ιστορία, ίντριγκες, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σκαλισμένα ανάγλυφα, πολλοί ναοί είναι αναρωτιούνται για να εξερευνήσουν. Συνήθως ειρηνική και απογοητευμένη, περιπλάνηση στα εδάφη ενός ναού, ενώ χαμένη στις δικές σας σκέψεις είναι μια αξέχαστη εμπειρία ανεξάρτητα από τη θρησκευτική σας προτίμηση.

Θα απολαύσετε ακόμη περισσότερο την εμπειρία, εάν θυμηθείτε τους ακόλουθους κανόνες.

Εμφάνιση δείγματος: Απενεργοποιήστε τα κινητά τηλέφωνα, αφαιρέστε τα ακουστικά, χαμηλώστε τη φωνή σας, αποφύγετε ακατάλληλη συζήτηση, αφαιρέστε καπέλα και μην καπνίζετε ή τσίχλα.

Είναι πιθανό να εισέλθετε σε μια πραγματική αφιερωμένη περιοχή, όπου οι ντόπιοι πηγαίνουν στην κοινότητα με τον ιερό? οποιοσδήποτε υπαινιγμός αδιαφορίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αδίκημα.

Αφαιρέστε το καπέλο και τα παπούτσια: Τα παπούτσια πρέπει πάντα να αφαιρούνται και να απομακρύνονται έξω από την κύρια περιοχή λατρείας. Ο σωρός των παπουτσιών είναι μια προφανής ένδειξη για το πού να τους αφήσει.

Αυτό δεν είναι μόνο καλή λογική. σε χώρες όπως η Μυανμάρ, αυτός είναι ο νόμος. Η κράτηση περιμένει τους τουρίστες στην Bagan, οι οποίοι επιμένουν να αναρριχηθούν παγόδες με τα παπούτσια τους και οι οδηγοί τους υπόκεινται σε δίωξη σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Μυανμάρ (ειδικότερα το Τμήμα 295, "τραυματίζοντας ή κακοποιώντας τον τόπο λατρείας, με πρόθεση να προσβάλει τη θρησκεία οποιασδήποτε τάξης" ).

"Πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες και τις παραδόσεις μιας άλλης χώρας", εξήγησε ο Aung Aung Kyaw, Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Bagan, Εθνικού Μουσείου και Βιβλιοθήκης. "Εάν ανεβείτε μια παγόδα με τα παπούτσια σας, τότε πρέπει να αναλάβουμε νομική ενέργεια".

Καλύψτε τον εαυτό μας: Αυτός είναι ο κανόνας που αγνοείται περισσότερο από τους τουρίστες που φορούν για τη θερμότητα σε χώρες γύρω από τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι ώμοι πρέπει να καλύπτονται και τα μακριά παντελόνια να φοριούνται και όχι τα σορτς. Μερικοί ναοί σε τουριστικά μέρη μπορεί να είναι πιο επιεικείς, αλλά η σεμνότητα σας θα εκτιμηθεί.

Κάποιοι (όχι όλοι) ναοί μπορούν να προσφέρουν μια σαρόνγκ ή άλλη κάλυψη για μια μικρή αμοιβή, αν ο φύλακας σκέφτεται ότι δεν καλύπτεται αρκετά.

Σεβαστείτε τα Αγάλματα του Βούδα: Μην αγγίζετε ποτέ, μην καθίστε κοντά ή ανεβαίνετε σε ένα άγαλμα του Βούδα ή στην ανυψωμένη πλατφόρμα. Πάρτε άδεια πριν πάρετε φωτογραφίες και ποτέ δεν το κάνετε κατά τη διάρκεια της λατρείας. Όταν βγαίνετε, πίσω από τον Βούδα πριν γυρίσετε την πλάτη σας.

(Η έλλειψη σεβασμού για τον Βούδα μπορεί τελικά να έχει νομικές επιπτώσεις σε αυτά τα μέρη, καθώς ορισμένοι τουρίστες έχουν ανακαλύψει τον σκληρό τρόπο.)

Μην παραβιάζετε: Η ένδειξη των πραγμάτων ή των ανθρώπων γύρω από το ναό θεωρείται εξαιρετικά αγενής. Για να υποδείξετε κάτι, χρησιμοποιήστε το δεξί σας χέρι με την παλάμη στραμμένη προς τα πάνω. Όταν κάθεστε, μην πείτε ποτέ τα πόδια σας σε ένα πρόσωπο ή εικόνα του Βούδα.

Stand u p: Εάν τυχαίνει να καθίσετε στην περιοχή λατρείας όταν μπαίνουν μοναχοί ή καλόγριες, στέκεστε να δείξετε σεβασμό. περιμένετε μέχρι να τελειώσουν τις προεξοχές τους πριν ξαναζήσουν.

Αλληλεπίδραση με Βουδιστές μοναχούς

Οι μοναχοί είναι μερικοί από τους πιο φιλικούς ανθρώπους που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας. Οι μοναχοί που βλέπετε να σαρώνουν τις σκάλες του ναού μπορεί να ανησυχούν λιγότερο για τη βρωμιά και να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αφαίρεση των εντόμων, έτσι ώστε κανείς να μη βαδίζει κατά λάθος σε ένα!

Φαγητό: Οι μοναχοί δεν τρώνε μετά το μεσημέρι. να είστε προσεκτικοί σχετικά με το φαγητό ή το σνακ γύρω τους.

Φροντίδα σώματος : Εάν ένας μοναχός κάθεται, δείξτε σεβασμό καθισμένος πριν ξεκινήσετε μια συνομιλία. Αποφύγετε να κάθεστε ψηλότερα από έναν μοναχό αν μπορείτε να το βοηθήσετε. Ποτέ μην στρέφετε τα πόδια σας σε οποιονδήποτε βουδιστή ενώ κάθεστε.

Δεξιά και μόνο : Χρησιμοποιήστε μόνο το δεξί σας χέρι όταν δίνετε ή λαμβάνετε κάτι από έναν μοναχό.

Συμβουλές για τις γυναίκες: Με τη συγνώμη των γυναικών, οι ρόλοι των φύλων είναι πολύ πιο άκαμπτοι στους Βουδιστικούς πολιτισμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας. Σε αυτά τα μέρη, οι γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να αγγίζουν ή να παραδίδουν κάτι μοναχό. Ακόμη και τυχαία το βούρτσισμα ενάντια στα ρούχα τους απαιτεί να ταχυκοιλεί και να εκτελέσει ένα τελετουργικό καθαρισμού.

Για τις γυναίκες που συμμετέχουν στην τελετή τόσο νυχτερίδας στο Luang Prabang , δεν πρέπει να κάνουν πραγματική επαφή με τον μοναχό όταν παραδίδουν το φαγητό ή τη δωρεά. Σε άλλα πλαίσια, οι γυναίκες γενικά μεταφέρουν τις δωρεές τους σε έναν άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια το παραδίδει στον μοναχό.

Πηγαίνοντας λίγο επιπλέον

Αν και σίγουρα δεν αναμένεται, αυτές οι χειρονομίες θα δείξουν ότι έχετε πάρει το χρόνο να διερευνήσει τα βουδιστικά τελωνεία πριν από την επίσκεψή σας.

Καλύτερο πόδι προς τα εμπρός: Εισάγετε πρώτα το ιερό με το αριστερό σας πόδι και βγείτε με το δεξιό σας πόδι. Αυτή η χειρονομία αντιπροσωπεύει συμβολικά ένα σύνολο.

Ο λόγος wai : Ο παραδοσιακός χαιρετισμός για έναν μοναχό είναι να τοποθετήσει τα χέρια μαζί σε μια προσευχή-όπως χειρονομία και να δώσει ένα μικρό τόξο. Γνωστή ως το wa i στην Ταϊλάνδη ή το som pas στην Καμπότζη, τα χέρια κρατούνται υψηλότερα από το συνηθισμένο (κοντά στο μέτωπο) για να δείξουν περισσότερο σεβασμό στους μοναχούς.

Δώστε ελεύθερα: Σχεδόν κάθε ναός έχει ένα μικρό μεταλλικό κουτί για τη λήψη δωρεών από το κοινό. Αυτές οι δωρεές κρατούν το ναό σε λειτουργία, συνήθως σε πολύ λεπτό προϋπολογισμό. Εάν σας άρεσε η επίσκεψή σας, δίνοντας ένα μικρό ποσό θα σήμαινε πολλά. Μια τυπική δωρεά είναι US $ 1 ή λιγότερο.

Πότε να επισκεφτείτε τους Βουδιστικούς Ναούς

Ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφτείτε έναν βουδιστικό ναό είναι νωρίς το πρωί (αμέσως μετά την ανατολή) όταν η θερμοκρασία είναι ακόμα δροσερή και οι μοναχοί επιστρέφουν από την πομπή τους.

Επεξεργασμένο από τον Mike Aquino