Πώς να φτάσετε στο Apo Island στις Φιλιππίνες

Λεπτομερείς οδηγίες για την επίτευξη του νησιού Apo για καταδύσεις και ψαροντούφεκο

Το να υπολογίσετε πώς να φτάσετε στο νησί Apo στις Φιλιππίνες δεν απαιτεί έντονη προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να είστε λίγο ευέλικτοι. Τα σκάφη έρχονται και πηγαίνουν σε ένα χαλαρό χρονοδιάγραμμα, και ως συνήθως στα νησιά , ο καιρός μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Το νησί Apo είναι μικρό. η ηλεκτρική ενέργεια είναι μόνο μια πολυτέλεια για μερικές ώρες κάθε βράδυ, αλλά ευτυχώς, δεν είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Παρόλο που πιθανότατα δεν θα καταστραφεί στο Malatapay (το λιμάνι για να φτάσετε στο νησί Apo), να πάρει μια πρόωρη έναρξη σημαίνει περισσότερες επιλογές σε περίπτωση που πάρει μια βάρκα αργότερα είναι πρόκληση.

Το νησί Apo είναι μέρος του Visayas - ένα τμήμα των σημαντικότερων νησιών στην καρδιά των Φιλιππίνων - και είναι συνήθως προσβάσιμο μέσω Negros, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στις Φιλιππίνες.

Πήγαινε στη Dumaguete

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες στο Apo Island αρχίζουν στη Dumaguete - την πρωτεύουσα και τον λιμένα για τον Negros Oriental. Πάρτε στη Dumaguete μια από τις πολλές συνδέσεις με πορθμεία από το Cebu, το Siquijor (το "νησί της μαύρης μαγείας") ή το Tagbilaran στο νησί Bohol . Εναλλακτικά, μπορείτε να πετάξετε στο μικρό αεροδρόμιο της Dumaguete (κωδικός αεροδρομίου: DGT) από Cebu City ή Μανίλα.

Πάρτε από Dumaguete προς Malatapay

Μόλις φτάσετε στη Dumaguete, θα προσεγγίσετε αναπόφευκτα από ιδιώτες οδηγούς για 45 λεπτά με το νότο προς το Malatapay, το σημείο αναχώρησης για το νησί Apo.

Μπορείτε είτε να διαπραγματευτείτε τον καλύτερο ναύλο είτε να εξοικονομήσετε χρήματα με τη νότια δημόσια συγκοινωνία - μια επιλογή που είναι πολύ πιο αργή αλλά πολύ φθηνότερη.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς , ξεκινήστε με ένα τρίκυκλο μοτοσικλέτας στο τερματικό σταθμό λεωφορείων στο Dumaguete (30 pesos).

Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε νότιο λεωφορείο ή jeepney (πηγαίνοντας προς Zamboanguita). Πείτε στον οδηγό ότι θέλετε να μεταβείτε στο νησί Apo. Θα πληρώσετε τον ναύλο στο λεωφορείο (περίπου 60 πέσος), όχι σε ένα παράθυρο εισιτηρίων.

Πιθανότατα θα πέσετε κυριολεκτικά στην πλευρά του δρόμου στο Malatapay δίπλα σε ένα μεγάλο σημάδι που διαβάζει το "Apo Island". Ακολουθήστε το βέλος και περπατήστε 15 λεπτά από την περιοχή της αγοράς μέχρι την προβλήτα του σκάφους.

Σε Malatapay

Το Malatapay είναι ήσυχο και αρκετά ευχάριστο. Θα βρείτε μια μικρή παραλία με μαύρη άμμο και μερικά καφέ στην παραλία, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις για να σκοτώσετε τον χρόνο σας με άνεση ενώ περιμένετε το σκάφος σας.

Μια μεγάλη αγορά Τετάρτης πραγματοποιείται στο μονοπάτι που οδηγεί στις βάρκες. Μην απογοητευτείτε πολύ στην αγορά και χάνετε μια ευκαιρία για μια βάρκα!

Πάρτε ένα σκάφος στο νησί Apo

Το νησί Apo είναι περίπου μία ώρα με μηχανοκίνητο canoe outrigger από την ηπειρωτική χώρα Negros.

Έχετε δύο επιλογές για να διασχίσετε το νησί Apo: να κανονίσετε μια ιδιωτική βάρκα ναύλωσης - την πιο ακριβή επιλογή - ή να περιμένετε για μια δημόσια βάρκα. Κάποιος πρέπει να είναι στο χέρι στο ξύλινο για να σας συμβουλεύσει για τις διαθέσιμες επιλογές, ή να περπατήσετε στο Beach Cafe και να ρωτήσετε εκεί.

Η ναύλωση ενός ιδιωτικού σκάφους (μεταξύ 2.000-3.000 pesos ανάλογα με το μέγεθος) σημαίνει ότι μπορείτε να φύγετε αμέσως. Εάν επιλέξετε να πάρετε το "δημόσιο σκάφος" (300 πέσος), ίσως χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες. Τα σκάφη δεν ακολουθούν κανονικό πρόγραμμα και αφήνουν τη στιγμή που είναι έτοιμοι αρκετοί επιβάτες - κάτι που συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο καιρός είναι καλός.

Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν είτε τη συνεργασία με άλλους ταξιδιώτες για να μοιράζονται το κόστος της ναύλωσης ενός ιδιωτικού σκάφους ή να κάνουν μια βόλτα (επίσης 300 πέσος) με ένα από τα κανονικά σκάφη προμήθειας από τα θέρετρα του νησιού Apo.

Οι τιμές καθορίζονται σε 300 pesos, επομένως δεν χρειάζεται να διαπραγματευτείτε.

Σημείωση: Τα σκάφη είναι σαφώς επισημασμένα με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επιβατών. αυτό το όριο συνήθως εφαρμόζεται αυστηρά. Σχεδιάστε ένα πλήρωμα τουλάχιστον τριών για κάθε βάρκα.

Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε ένα ναυλωμένο σκάφος ή ένα δημόσιο σκάφος, θα πάρετε σίγουρα υγρό! Η ορμητικότητα της θάλασσας μπορεί να γίνει σκληρή μεταξύ του νησιού Apo και του Negros. Αδιάβροχο όλα τα αντικείμενα σας? αποθηκεύουν κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά που δεν μπορούν να χειριστούν να πάρουν πιτσιλιστεί. Οι αποσκευές αποθηκεύονται στο εσωτερικό του σκάφους, το οποίο μπορεί να είναι ή να μην είναι εντελώς στεγανό.

Αν τα σκάφη είναι γεμάτα ή κολλήσετε στο σημείο εκτόξευσης για το νησί Apo, μην απελπίζεστε πάρα πολύ. Παρόλο που ίσως δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο η διαμονή σας στο νησί, υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής στην περιοχή. Επιπλέον, θα έχετε ηλεκτρική ενέργεια και μερικές διαφορετικές επιλογές φαγητού.

Φτάνοντας στο νησί

Μετά την άφιξή σας στο νησί Apo, θα πρέπει να βυθιστείτε σε βαθιά νερά για να ξεκινήσετε και να βγείτε από τα κανό. Προγραμματίστε να βρέξετε τη μέση ανάλογα με τις συνθήκες.

Το σκάφος σας θα τραβήξει μέχρι την παραλία μπροστά από το νησί Apo. μπορείτε εύκολα να περπατήσετε στο θέρετρο σας. Ξεκινήστε με τα πόδια προς τα αριστερά όταν φτάσετε στην παραλία για να βρείτε τις περισσότερες επιλογές διαμονής.

Άλλοι τρόποι να φτάσετε στο νησί Apo

Ίσως μπορέσετε να οργανώσετε μια βάρκα στο Apo Island απευθείας από άλλα νησιά των Visayas χωρίς να περάσετε από τη Dumaguete. Ελέγξτε με τη διαμονή σας και ρωτήστε για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό επιβατών. Εδώ είναι δύο θέσεις που τρέχουν μερικές φορές βάρκες:

Ξεκινώντας από το νησί Apo

Αν γνωρίζετε ακριβώς πόσο καιρό θα μείνετε, κανονίστε τη βάρκα σας ως ναύλο γύρου. Η πληρωμή για ένα εισιτήριο μετ 'επιστροφής σημαίνει ότι δεν θα είστε σε θέση να παραμείνετε περισσότερο από τον προγραμματισμό (εύκολο να κάνετε στο Apo Island) και θα πρέπει να βρείτε το σωστό σκάφος πίσω στην ηπειρωτική χώρα.

Για μεγαλύτερη ευελιξία, περπατήστε στο Liberty Lodge ή στο Homestay του Mario και ενημερώστε τους ότι επιθυμείτε να φύγετε την επόμενη μέρα. Μπορεί να υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μπορέσετε να συμμετάσχετε σε ένα από τα πλοία που φέρουν την ηπειρωτική χώρα για περίπου 300 πέσος.

Μόλις επιστρέψετε στη χερσόνησο Negros, απλά περπατήστε στον κεντρικό δρόμο και πηδήξτε μέσα σε ένα βόρειο jeepney ή σημαία ένα λεωφορείο που κατευθύνεται βόρεια προς τη Dumaguete .