Χρήματα στις Φιλιππίνες

ΑΤΜ, πιστωτικές κάρτες, επιταγές ταξιδιωτών και συμβουλές για τα χρήματα των Φιλιππίνων

Η διαχείριση των χρημάτων στις Φιλιππίνες ενώ ταξιδεύετε είναι αρκετά απλή, ωστόσο, υπάρχουν μερικές προειδοποιήσεις που πρέπει να γνωρίζετε.

Όπως όταν εισέρχεστε σε μια νέα χώρα για πρώτη φορά, γνωρίζοντας λίγο το νόμισμα από πριν βοηθά να αποτρέψετε τις απάτες που στοχεύουν αρχάριους .

Φιλιππινέζικο πέσο

Το πεσσοί των Φιλιππίνων (κωδικός νομίσματος: PHP) είναι το επίσημο νόμισμα των Φιλιππίνων. Οι πολύχρωμες σημειώσεις έρχονται σε ονομασίες 10 (όχι συνηθισμένες), 20, 50, 100, 200 (όχι συνηθισμένες), 500 και 1.000.

Το πέσο διαιρείται περαιτέρω σε 100 centavos, ωστόσο, σπάνια θα αντιμετωπίζετε ή θα συναντάτε αυτά τα κλασματικά ποσά.

Οι τιμές στα πεσσοί των Φιλιππίνων υποδηλώνονται με τα ακόλουθα σύμβολα:

Το νόμισμα που τυπώθηκε πριν από το 1967 έχει την αγγλική λέξη "peso" σε αυτό. Μετά το 1967, χρησιμοποιείται η λέξη Φιλιππίνων "piso" (δεν αναφέρεται στην ισπανική λέξη "πάτωμα").

Τα δολάρια ΗΠΑ είναι μερικές φορές αποδεκτά ως ένας εναλλακτικός τρόπος πληρωμής και λειτουργούν και ως μετρητά έκτακτης ανάγκης. Η μεταφορά αμερικανικών δολαρίων ενώ ταξιδεύετε στην Ασία είναι μια καλή ιδέα για έκτακτες ανάγκες. Εάν πληρώνετε μια τιμή που αναφέρεται σε δολάρια αντί για πέσος, γνωρίζετε την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία .

Συμβουλή: Καθώς ταξιδεύετε στις Φιλιππίνες, θα καταλήξετε με μια τσέπη από βαριά νομίσματα, συνήθως 1-πέσο, 5-πέσο και 10-πέσο κέρματα - κρατήστε τα! Τα κέρματα έρχονται σε πολύ βολικό για μικρές συμβουλές ή να πληρώνουν οδηγούς Jeepney .

Τράπεζες και ΑΤΜ στις Φιλιππίνες

Εκτός από τις μεγαλύτερες πόλεις, τα λειτουργικά ΑΤΜ μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν.

Ακόμα και σε δημοφιλή νησιά, όπως το Palawan, το Siquijor , το Panglao ή άλλα Visayas, μπορεί να υπάρχει μόνο ένα ATM με διεθνή δίκτυο που βρίσκεται στην κεντρική πόλη του λιμανιού. Err στην ασφαλή πλευρά και τα αποθέματα σε μετρητά πριν φτάσετε στα μικρότερα νησιά.

Η χρήση των ΑΤΜ που είναι προσαρτημένα στις τράπεζες είναι πάντα η ασφαλέστερη. Έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσετε μια κάρτα αν αυτό συλλαμβάνεται από το μηχάνημα.

Επίσης, τα ΑΤΜ σε περιοχές που φωτίζονται κοντά στις τράπεζες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μια συσκευή αποκομιδής καρτών που θα εγκατασταθεί από κλέφτες. Η κλοπή ταυτότητας είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στις Φιλιππίνες.

Η Τράπεζα των Φιλιππινών Νήσων (BPI), η Banco de Oro (BDO) και η MetroBank συνήθως δουλεύουν καλύτερα για ξένες κάρτες. Τα όρια ποικίλλουν, αλλά πολλά ATMS θα διανέμουν μέχρι και 10.000 pesos ανά συναλλαγή. Μπορεί να χρεωθείτε με χρέωση μέχρι 200 ​​pesos ανά συναλλαγή (περίπου US $ 4), ώστε να λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα μετρητά κατά τη διάρκεια κάθε συναλλαγής.

Συμβουλή: Για να αποφύγετε να καταλήξετε μόνο με τραπεζογραμμάτια 1.000-peso, τα οποία συχνά είναι δύσκολο να σπάσουν, τερματίστε το ποσό που ζητήσατε με 500, ώστε να λάβετε τουλάχιστον ένα σημείωμα 500-πέσο (π.χ. ζητήστε 9.500 αντί 10.000).

Ταξιδιωτικοί Έλεγχοι στις Φιλιππίνες

Οι ταξιδιωτικές επιταγές σπανίως γίνονται δεκτές για ανταλλαγές στις Φιλιππίνες. Σχεδιάστε τη χρήση της κάρτας σας σε ΑΤΜ για να πάρετε το τοπικό νόμισμα.

Για πρόσθετη ασφάλεια, διαφοροποιήστε τα χρήματα ταξιδιού σας. Φέρτε μερικές ονομαστικές αξίες των δολαρίων ΗΠΑ και κρύψτε 50 δολάρια σε ένα πολύ απίθανο μέρος (δημιουργήστε!) Στις αποσκευές σας.

Χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες στις Φιλιππίνες

Οι πιστωτικές κάρτες είναι ως επί το πλείστον χρήσιμες μόνο σε μεγαλύτερες πόλεις όπως η Μανίλα και το Cebu. Θα εργάζονται επίσης σε πολυάσχολες τουριστικές περιοχές όπως το Boracay.

Οι πιστωτικές κάρτες είναι χρήσιμες για την κράτηση μικρών εσωτερικών πτήσεων και για την πληρωμή σε πολυτελή ξενοδοχεία. Μπορείτε επίσης να πληρώσετε για τα μαθήματα κατάδυσης με πιστωτική κάρτα. Για καθημερινές συναλλαγές, προγραμματίζετε να εξαρτάται από μετρητά. Πολλές επιχειρήσεις χρεώνουν πρόσθετη προμήθεια έως και 10% όταν πληρώνετε με πλαστικό.

Η MasterCard και η Visa είναι οι πιο αποδεκτές πιστωτικές κάρτες στις Φιλιππίνες.

Συμβουλή: Να θυμάστε να ειδοποιείτε τις τράπεζες ΑΤΜ και πιστωτικών καρτών ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν ειδοποίηση ταξιδιού στο λογαριασμό σας, διαφορετικά ενδέχεται να απενεργοποιήσουν την κάρτα σας για πιθανή απάτη!

Ορδή Μικρή Αλλαγή σας

Η απόκτηση και η συσσώρευση μικρών αλλαγών είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Ασία που παίζει ο καθένας. Το σπάσιμο των μεγάλων σημειώσεων των 1.000 σκύλων - και μερικές φορές και των σημειώσεων των 500 σκύλων - φρέσκο ​​από το ΑΤΜ μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση σε μικρές θέσεις.

Δημιουργήστε ένα καλό αποθεματικό νομισμάτων και μικρότερους λογαριασμούς ονομαστικής αξίας για τους οδηγούς πληρωμής και άλλους που συχνά ισχυρίζονται ότι δεν έχουν αλλάξει - ελπίζουν ότι θα τους αφήσετε να κρατήσουν τη διαφορά!

Η χρήση μεγάλων σημειώσεων για τα λεωφορεία και για μικρές ποσότητες θεωρείται κακή μορφή .

Πάντα προσπαθήστε να πληρώσετε με το μεγαλύτερο τραπεζογραμμάτιο που κάποιος θα δεχτεί. Σε ένα τσίμπημα, μπορείτε να σπάσετε μεγάλες ονομαστικές αξίες σε πολυάσχολα μπαρ, εστιατόρια γρήγορου φαγητού, μερικά μίνιμαρτ, ή να δοκιμάσετε την τύχη σας σε ένα παντοπωλείο ή πολυκατάστημα.

Το παζάρι είναι το όνομα του παιχνιδιού για μεγάλο μέρος των Φιλιππίνων. Οι καλές δεξιότητες διαπραγμάτευσης θα πάνε σε μεγάλο βαθμό για να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα.

Περικοπή στις Φιλιππίνες

Σε αντίθεση με την εθιμοτυπία για την απόρριψη σε μεγάλο μέρος της Ασίας , οι κανόνες για την ανατροπή στις Φιλιππίνες είναι λίγο σκοτεινός. Παρόλο που η απαλλαγή γενικά δεν είναι "απαραίτητη", εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό - μερικές φορές ακόμη και αναμένεται - σε πολλές περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να ανταμείψετε τους ανθρώπους με ένα μικρό δείγμα εκτίμησης που πηγαίνουν το επιπλέον μίλι για να σας βοηθήσουν (π.χ. ο οδηγός που μεταφέρει τις τσάντες σας μέχρι το δωμάτιό σας).

Είναι σύνηθες να στρογγυλεύονται οι ναύλοι για τους οδηγούς και ίσως ακόμη και να τους δώσετε κάτι επιπλέον για φιλική εξυπηρέτηση. Μην συμβουλεύετε τους οδηγούς ταξί που αρχικά μπλόκαραν στο αίτημά σας για να ενεργοποιήσετε το μετρητή. Πολλά εστιατόρια ταιριάζουν σε τέλη εξυπηρέτησης 10% στους λογαριασμούς, τα οποία μπορεί ή όχι να χρησιμοποιηθούν απλά για να πληρώσουν το χαμηλό μισθό του προσωπικού. Μπορείτε να αφήσετε μερικά επιπλέον νομίσματα στο τραπέζι για να δείξετε ευχαριστίες για την εξαιρετική εξυπηρέτηση.

Όπως πάντα, επιλέγοντας αν θα συμβεί ή όχι, απαιτεί λίγο ένστικτο που έρχεται με το χρόνο. Πάντα να φιλτράρετε την επιλογή μέσω των κανόνων αποθήκευσης προσώπου για να εξασφαλίσετε ότι κανείς δεν προκαλείται αμηχανία.