Ειδικές διοικητικές περιφέρειες στην Κίνα

Πώς κυβερνά το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο από την Κίνα

Οι ειδικές διοικητικές περιφέρειες της Κίνας είναι πραγματικά χωριστές χώρες με τις τοπικές τους διοικήσεις. Παραμένουν κυβερνημένοι από το Πεκίνο σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής άμυνας. Η Κίνα διαθέτει σήμερα δύο ειδικές διοικητικές ζώνες - επίσης γνωστές ως SAR, Χονγκ Κονγκ και Μακάο , και το Πεκίνο πρότεινε ότι εάν η Ταϊβάν επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία, τότε θα γίνει και μια ειδική διοικητική περιοχή.

Η ιδέα έχει επίσης επιβληθεί από σχολιαστές για άλλες ανήσυχες κινεζικές περιφέρειες, όπως το Θιβέτ.

Ειδικές διοικητικές περιφέρειες σχεδιάστηκαν για να ανταποκριθούν στην πρόκληση να επιστραφούν υπό την κινεζική κυριαρχία το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ, και οι δύο πρώην αποικίες. Και οι δύο αυτές αποικίες είχαν υψηλό βαθμό αυτονομίας κάτω από την αποικιακή κυριαρχία και οι καπιταλιστικές οικονομίες, το κράτος δικαίου και ο τρόπος ζωής σήμαιναν ότι πολλοί κάτοικοι, ειδικά στο Χονγκ Κονγκ, ήταν νευρικοί για την κομμουνιστική κυριαρχία.

Ειδικός διοικητικός κανόνας εκπονήθηκε μεταξύ της κινεζικής και της βρετανικής κυβέρνησης κατά την προετοιμασία της μετάδοσης του Χονγκ Κονγκ . Με χιλιάδες Χονγκ Κονγκέρ να εγκαταλείψουν την πόλη εξαιτίας της ανησυχίας για την εξαγορά της Κίνας, και μάλιστα μετά την σφαγή της πλατείας Τιενανμέν, η κυβέρνηση σχεδίασε ένα σχέδιο διακυβέρνησης με στόχο να μετριάσει τους φόβους της πόλης.

Πώς λειτουργούν οι ειδικές διοικητικές περιφέρειες στο έγγραφο που εξακολουθεί να διέπει τη λειτουργία του Χονγκ Κονγκ, του Βασικού Νόμου .

Ορισμένα από τα βασικά σημεία του νόμου περιλαμβάνουν: το καπιταλιστικό σύστημα στην HKSAR θα παραμείνει αμετάβλητο για 50 χρόνια, η ελευθερία των ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ θα παραμείνει απαραβίαστη και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα έχουν ελευθερία λόγου, ελευθερία του Τύπου, ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, ελευθερία συνείδησης και θρησκευτικές πεποιθήσεις και ελευθερία διαμαρτυρίας.

Οι ισχύοντες νόμοι θα διατηρηθούν και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη του Χονγκ Κονγκ θα έχει την αρμοδιότητα επίλυσης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας σχετικά με τον βασικό νόμο.

Ο βασικός νόμος λειτουργεί;

Ρωτήστε κάποιον στο Χονγκ Κονγκ και θα σας δώσουν διαφορετική απάντηση. Ο βασικός νόμος έχει λειτουργήσει ως επί το πλείστον. Το Χονγκ Κονγκ διατηρεί το κράτος δικαίου, την ελευθερία του λόγου και τον Τύπο και τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής, αλλά υπήρξαν αψιμαχίες με το Πεκίνο. Οι προσπάθειες εισαγωγής νόμων κατά της ανατροπής συναντήθηκαν με έντονη διαμαρτυρία στο Χονγκ Κονγκ και αποτέλεσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, ενώ η μαλακή παραβίαση στην ελευθερία του Τύπου, όπου η διαφήμιση τραβιέται ως απάντηση σε αρνητικές ιστορίες για την Κίνα, αποτελεί πραγματικό ζήτημα. Το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να αγωνίζεται για περισσότερη ελευθερία και το Πεκίνο θέλει περισσότερο έλεγχο - ποιος θα κερδίσει αυτό το ρυμουλκό του πολέμου παραμένει να δούμε.

Πρακτικές του βασικού νόμου

Οι πρακτικές λεπτομέρειες του βασικού νόμου σημαίνουν ότι το Χονγκ Κονγκ και η Κίνα και το Μακάο και η Κίνα έχουν πλήρη διεθνή σύνορα. Οι Κινέζοι κάτοικοι απαιτούν θεώρηση για να ζήσουν, να εργαστούν και ακόμη και να επισκεφτούν είτε την ΕΔΠ με τους αριθμούς των επισκεπτών που επιτρέπεται να περιορίζονται σοβαρά. Έχουν επίσης πλήρως ανεξάρτητες δικαστικές αρχές, ώστε οι αιτήσεις σύλληψης ή έκδοσης να διεξάγονται ως διεθνές και όχι εσωτερικό δίκαιο.

Το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο χρησιμοποιούν κινεζικές πρεσβείες για τις εξωτερικές υποθέσεις, αν και συχνά είναι ανεξάρτητα μέλη του εμπορίου, του αθλητισμού και άλλων διεθνών οργανισμών.

Είναι το Θιβέτ ή οι Ταϊβάν SARs;

Όχι. Το Θιβέτ διορίζεται ως επαρχία της Κίνας. Σε αντίθεση με τους κατοίκους του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, οι περισσότεροι Θιβετιανοί δεν θέλουν κινεζική κυριαρχία και δεν έχουν εθνοτικούς δεσμούς με την Κίνα. Η Ταϊβάν είναι επί του παρόντος ανεξάρτητη χώρα. Ήταν σίγαση από την Κίνα ότι εάν η Ταϊβάν επρόκειτο να επιστρέψει στον έλεγχό της τότε θα διαχειριζόταν ως SAR με βάση το Χονγκ Κονγκ. Η Ταϊβάν δεν έχει εκφράσει καμία επιθυμία να επιστρέψει στην κινεζική κυριαρχία, ως SAR ή με άλλο τρόπο.