Είναι το Μακάο μέρος της Κίνας

Ποια χώρα είναι το Μακάο;

Η σύντομη απάντηση; Ναί. Το Μακάο είναι μέρος της Κίνας. Η όλη ιστορία είναι λίγο πιο περίπλοκη και λεπτή.

Όπως το Χονγκ Κονγκ πέρα από το νερό, το Μακάο έχει τα δικά του χρήματα, τα διαβατήρια και το νομικό σύστημα που είναι εντελώς ξεχωριστά από την Κίνα. Η πόλη έχει ακόμη και τη δική της εικονική σημαία. Εκτός από τις εξωτερικές υποθέσεις, το Μακάο λειτουργεί ως ανεξάρτητο κράτος-κράτος.

Μέχρι το 1999, το Μακάο ήταν μία από τις τελευταίες επιζόντες αποικίες της Πορτογαλίας.

Αρχικά εγκαταστάθηκε ως αποικία το 1557 και χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως εμπορική θέση. Ήταν από το Μακάο ότι οι Πορτογάλοι ιερείς πραγματοποίησαν τα πρώτα τους ταξίδια στην Ασία για να μετατρέψουν τους ντόπιους σε χριστιανισμό. Αυτή η ιστορία 500 χρόνων υπό την πορτογαλική κυριαρχία έχει αφήσει μια κληρονομιά της αρχιτεκτονικής που ενέπνευσε τη Λισαβόνα και μια ξεχωριστή κουλτούρα στα τοπικά Μακάο .

Η πόλη παραδόθηκε πίσω στην Κίνα το 1999 με την ίδια πολιτική «μιας χώρας και δύο συστημάτων», η οποία είδε το Χονγκ Κονγκ προικισμένο στην Κίνα το 1997. Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπέγραψαν η Πορτογαλία και η Κίνα, το Μακάο εγγυάται το δικό του νομισματικό σύστημα, , και το νομικό σύστημα. Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι η Κίνα δεν θα παρέμβει στον τρόπο ζωής του Μακάο μέχρι το 2049, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα προσπαθήσει να επιβάλει τον κομμουνισμό αντί για τον καπιταλισμό. Το Πεκίνο παραμένει υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα.

Η πόλη διοικείται ως ΕΔΠ ή Ειδική Διοικητική Περιοχή και έχει τη δική της νομοθετική εξουσία, αν και η πόλη δεν έχει άμεσες άμεσες εκλογές και έχει περιορισμένη δημοκρατία.

Στις πρόσφατες εκλογές, μόνο ο υποψήφιος που έχει επιλεγεί από το Πεκίνο έχει ψηφίσει για εκλογή και έχει εκλεγεί άνευ όρων. Σε αντίθεση με το Χονγκ Κονγκ, δεν υπήρξαν σημαντικές διαδηλώσεις υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό που συμβαίνει στο Μακάο μετά το 2049 είναι το θέμα πολλών συζητήσεων. Η πλειοψηφία της στήριξης του πληθυσμού παραμένει ως ειδική διοικητική περιοχή, αντί να ενταχθεί στην Κίνα.

Βασικά στοιχεία για την αυτονομία του Μακάο

Το νόμιμο νόμισμα του Μακάο είναι το Macanese Pataca, ο Κινέζος Rembini δεν είναι αποδεκτός σε καταστήματα στο Μακάο. Τα περισσότερα καταστήματα αποδέχονται το δολάριο του Χονγκ Κονγκ και τα περισσότερα καζίνο θα το δεχτούν μάλλον παρά το Pataca.

Το Μακάο και η Κίνα έχουν πλήρη διεθνή σύνορα. Οι κινεζικές θεωρήσεις δεν παρέχουν πρόσβαση στο Μακάο και αντίστροφα και οι Κινέζοι πολίτες χρειάζονται θεώρηση για να επισκεφθούν το Μακάο. Οι πολίτες της ΕΕ, της Αυστραλίας, της Αμερικής και του Καναδά δεν χρειάζονται θεώρηση για σύντομες επισκέψεις στο Μακάο. Μπορείτε να λάβετε θεώρηση κατά την άφιξή σας στα λιμάνια των λιμανιών του Μακάο.

Το Μακάο δεν έχει πρεσβείες στο εξωτερικό, αλλά εκπροσωπείται στις κινεζικές πρεσβείες. Αν χρειάζεστε βίζα στο Μακάο, η κινεζική πρεσβεία είναι το σωστό μέρος για να ξεκινήσετε.

Οι πολίτες της Μακεδονίας εκδίδουν δικά τους διαβατήρια, παρόλο που έχουν επίσης το δικαίωμα να έχουν πλήρη κινεζικό διαβατήριο. Ορισμένοι πολίτες έχουν επίσης πορτογαλική υπηκοότητα.

Οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στο Μακάο. Πρέπει να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των Κινέζων πολιτών που μπορούν να επισκεφθούν την πόλη κάθε χρόνο.

Το επίσημο όνομα του Μακάο είναι η Ειδική Διοικητική Περιοχή του Μακάο.

Οι επίσημες γλώσσες του Χονγκ Κονγκ είναι κινέζικα (καντονέζικα) και πορτογαλικά, όχι μανδαρινικά.

Οι περισσότεροι ντόπιοι υπήκοοι του Μακάο δεν μιλάνε το Μανταριν

Το Μακάο και η Κίνα έχουν εντελώς ξεχωριστά νομικά συστήματα. Η κινεζική αστυνομία και το γραφείο δημόσιας ασφάλειας δεν έχουν δικαιοδοσία στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει μια μικρή φρουρά στο Μακάο.