Διαγωνισμός μαγειρικής Bocuse d'Or

Το Bocuse d'Or είναι ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς μαγειρικής στον κόσμο. Κάθε δύο χρόνια που διεξάγεται στη Λυών της Γαλλίας, η εκδήλωση ονομάζεται συχνά μαγειρικό ισοδύναμο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ιστορία του Bocuse d'Or

Ο Paul Bocuse ήταν ένας διάσημος γαλλικός σεφ, ο οποίος ήταν διάσημος για τα εξαιρετικά αξιολογούμενα εστιατόρια και τις καινοτόμες τεχνικές μαγειρικής. Αποφεύγει να χρησιμοποιεί κρέμα γάλακτος και βαριές σάλτσες, να μαγειρεύει κρέατα και λαχανικά και να συντομεύει το μενού του για να χαρακτηρίζει εποχιακά προϊόντα.

Ο Bocuse πίστευε ότι τα μενού πρέπει να αντικατοπτρίζουν απλούστερες τεχνικές μαγειρέματος και εποχιακά, εξαιρετικά φρέσκα συστατικά. Αυτή η πρωτοποριακή κουζίνα nouvelle τόνισε καλλιτεχνικές και απλές παρουσιάσεις χρησιμοποιώντας φωτεινά και νόστιμα λαχανικά και κρέατα.

Το εστιατόριό του απονεμήθηκε με το περίφημο 3 αστέρι του οδηγού Michelin και σύντομα οδήγησε σε ένα νέο κύμα μαγειρικής στη Γαλλία, με πολλούς να υιοθετούν την προσέγγιση του Chef Bocuse. Είναι ένας από τους τέσσερις σεφ που έλαβε το βραβείο του Gault Millau Chef of the Century.

Ο Bocuse πίστευε έντονα στην εκπαίδευση νέων σεφ. Ήταν ο σύμβουλος πολλών επιτελών σεφ, συμπεριλαμβανομένου του Eckart Witzgimman, ο οποίος έλαβε το βραβείο του Gault Millau Chef του Century award.In το 1987, ο Chef Bocuse δημιούργησε το Bocuse d'Or με αθλητικούς κανόνες που εστιάζουν στον καθορισμό του σεφ των χωρών που παράγουν τα καλύτερα και πιο δημιουργική κουζίνα.

Πώς λειτουργεί ο διαγωνισμός

Ένας πρόδρομος του Iron Chef και του Master Chef, ο Bocuse d'Or φέρνει 24 σεφ από όλο τον κόσμο για να προετοιμάσει τα πιάτα μέσα σε 5 ώρες και 35 λεπτά μπροστά σε ένα ζωντανό ακροατήριο.

Οι ημιτελικοί διαγωνισμοί διεξάγονται σε όλο τον κόσμο με τους 24 σεφ να φτάνουν στη Λυών στα τέλη Ιανουαρίου. Οι σεφ δουλεύουν με ένα επιπλέον sous chef, που σημαίνει ότι κάθε χώρα έχει μια ομάδα δύο ατόμων που την αντιπροσωπεύει.

Ο διαγωνισμός αρχίζει από τους σεφ που επιλέγουν φρέσκα προϊόντα για να φτάσουν στο σταθμό τους.

Κάθε ομάδα δύο ατόμων εργάζεται σε πανομοιότυπους σταθμούς που αποκλείονται μεταξύ τους με ένα μικρό τοίχο.

Κάθε ομάδα πρέπει να προετοιμάσει ένα πιάτο ψαριών σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο θέμα. Για παράδειγμα, το 2013, το θέμα των ψαριών ήταν ο γαλάζιος αστακός και το καλκάνι. Η ομάδα πρέπει να παρουσιάσει το ψάρι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε 14 ξεχωριστές πιατέλες που παρέχονται από τις χώρες, οι οποίες στη συνέχεια θα παραδοθούν στους δικαστές. Το 2013, οι Κάτω Χώρες κέρδισαν τον τίτλο του μαθήματος ιχθύων.

Κάθε ομάδα προετοιμάζει στη συνέχεια μια μεγάλη πιατέλα με βάση το κρέας. Η ομάδα παρέχει την πιατέλα, αλλά το κρέας πρέπει να προετοιμαστεί σύμφωνα με το θέμα. Το 2013, τα πιάτα με βάση το κρέας έπρεπε να ενσωματώνουν φιλέτο βοδινού ιρλανδικού, ως μέρος μιας μεγάλης πιατέλας κρέατος. Το Ηνωμένο Βασίλειο κέρδισε την πιατέλα κρέατος το 2013 με τις εκδόσεις του φιλέτου βοδινού καπνιστού δρυός, βραστό βόειο κρέας και καρότα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Bocuse d'Or

Μέχρι το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κάνει πολύ καλά στο Bocuse d'Or, συχνά δεν έφτασαν ούτε καν στο φινάλε. Όμως, το 2015, η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, με επικεφαλής τον διαγωνιζόμενο Phillip Tessier και την Commis Skylar Stover και προπονημένος από τον Thomas Keller, κέρδισε το ασήμι.

Για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με την εκδήλωση, ανατρέξτε στον ιστότοπο Bocuse d'Or.